Σαφείς απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη Σχολική Στέγη, την υλοποίηση σχετικών έργων, την εκπόνηση και έγκριση Κτηριολογικών Προγραμμάτων, καθώς και τα μέτρα Πυρασφάλειας στις σχολικές μονάδες, έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ερωτήματος.
Η απάντηση του ΥΠΑΙΘΑ ήρθε ως ανταπόκριση σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης, Σοφίας Ασημακοπούλου, αναδεικνύοντας και το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τη σχολική υποδομή και τη διαχείρισή της. Στην τοποθέτησή του, το υπουργείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών εγκαταστάσεων.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη Σχολική Στέγη περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τόσο τη διαδικασία σχεδιασμού και έγκρισης των νέων εκπαιδευτικών δομών όσο και την ασφάλεια των υφιστάμενων κτηρίων, με έμφαση στις προδιαγραφές πυρασφάλειας. Παράλληλα, τα Κτηριολογικά Προγράμματα, ως βασικός άξονας για την ορθολογική κατανομή και ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, υπόκεινται σε συγκεκριμένα στάδια μελέτης και εγκρίσεων, βάσει νομοθεσίας.
Τι ισχύει για τη Σχολική Στέγη
Σχετικά με τη σχολική στέγη ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού περιορίζεται στον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών, που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτηριολογικό πρόγραμμα.
Η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων, την επισκευή, συντήρηση και βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων βάσει των άρθρων 75 παρ. Ι τομέας ΣΤ’ του Ν. 3463/2006, ΦΕΚ 114/Α’ και 94 παρ. 4 του Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87/Α’.
Ο αρμόδιος φορέας έχει την υποχρέωση λήψης άμεσων και επειγόντων μέσων προστασίας του κοινού από κτήρια που κρίνονται επικίνδυνα, για την επίτευξη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού, καθώς και την ευθύνη τήρησης της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας (Κτιριοδομικού Κανονισμού, ΝΟΚ, πυροπροστασίας, ΚΕΝΑΚ, ΚΑΝΕΠΕ, κ.ο.κ).
Υλοποίηση έργων Σχολικής Στέγης
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 132 του Ν. 4199/2013, ΦΕΚ 216/Α’ και της Διαπιστωτικής Πράξης αριθμ. Δ16γ/05/483/Γ/2013, ΦΕΚ 2856/Β’, συντρέχουσα αρμοδιότητα για την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης έχει η εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ ΑΕ), ως εκπληρούσα τους σκοπούς της συγχωνευόμενης εταιρείας «ΟΣΚ ΑΕ» στον κλάδο των εκπαιδευτικών δομών.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (ΠΔ 18/2018, ΦΕΚ 31/Α’) εκπονεί κτηριολογικά προγράμματα μετά από αίτημα του Δήμου, τα οποία ισχύουν για τις «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» και τους Δήμους όλης της χώρας.
Ειδικότερα, με την Υ.Α. 33445/σΤ1/24-03-2009 έχουν εγκριθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. δέκα Πρότυπα Κτηριολογικά Προγράμματα με τα οποία καθορίζονται τα ελάχιστα μεγέθη των κτηριακών αναγκών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ποικίλης δυναμικότητας.
Εκπόνηση και έγκριση Κτηριολογικών Προγραμμάτων
Επίσης με την εγκύκλιο 133751/ΣΤ1/29-10-2009 καθορίστηκαν τα βασικά προαπαιτούμενα στοιχεία για την εκπόνηση και έγκριση Κτηριολογικών Προγραμμάτων, με σκοπό την ανέγερση, την προσθήκη σε υφιστάμενη δομή, τη μεταστέγαση μονάδας σε κενό σχολικό κτήριο ή σε κτήριο προς μίσθωση, όπως επίσης τη συστέγαση σχολικής μονάδας με άλλη.
Τα εγκεκριμένα Πρότυπα Κτηριολογικά Προγράμματα λειτουργούν υποστηρικτικά για τις δημοτικές αρχές προκειμένου να προβούν στη κατάλληλη επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολικών μονάδων.
Πληροφορίες για Κτηριολογικά Προγράμματα
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ειδικότερα στον σύνδεσμο https://www.minedu.aov.ar/ktirioloaika-proarammata βρίσκονται αναρτημένες όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στα κτηριολογικά προγράμματα που εκπονεί το τμήμα Α’ Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Πυρασφάλεια των σχολικών μονάδων
Η πυρασφάλεια των σχολικών μονάδων διέπεται από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις και κανονισμούς που στοχεύουν στην προστασία μαθητών και προσωπικού. Ο βασικός κανονισμός είναι το Προεδρικό Διάταγμα 41/2018 (Α’ 80), το οποίο καθορίζει τις γενικές απαιτήσεις πυροπροστασίας για τα κτήρια.
H τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας στα δημόσια σχολικά κτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Σύμφωνα, δε, με το με αριθμ. πρωτ. Φ.31.1/4639/29-04-2025 έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, «(…) σχετικά με την ανεπαρκή ασφάλεια και ελλιπή πυροπροστασία στο 6ο Ν/Γ Χολαργού, ενημερώνουμε ότι το θέμα έχει ήδη αντιμετωπιστεί. (…)».
Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”
Εχει δρομολογηθεί το Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” με σκοπό να υποστηρίξει τους Δήμους της χώρας ως προς την ενίσχυση των σχολικών υποδομών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανερχόταν στα 250 εκ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει αυξηθεί στα 350 εκ. ευρώ. Επιδίωξη αποτελεί η διαρκής διεύρυνση του προγράμματος, τόσο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, όσο και μέσω του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά την ανακαίνιση 645 σχολικών κτηρίων σε 245 Δήμους σε όλη την Επικράτεια. Ήδη, υπεγράφη η σύμβαση, ύψους 812.960 ευρώ, για τις μελέτες καταγραφής των απαραίτητων εργασιών, ώστε να ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις και οι οικοδομικές άδειες.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια με μια μεγάλη δωρεά, ύψους 100 εκ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να έχουν ένα πιο σύγχρονο και ποιοτικό περιβάλλον οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας.=
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ