Thumbnail
Η αποχή της δεν είναι άρνηση ευθύνης, αλλά αντίσταση σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που απειλεί να ευτελίσει την ίδια την έννοια της παιδαγωγικής. Γιατί η αληθινή αξιολόγηση είναι διάλογος, όχι επιβολή. Είναι εργαλείο βελτίωσης, όχι πειθαρχίας

Η Λεία Μπίνζερ, νεοδιόριστη εκπαιδευτικός, ΠΕ08, τοποθετείται με σαφήνεια και θάρρος απέναντι στην ψευδεπίγραφη διαδικασία της αξιολόγησης, ξεκαθαρίζοντας ότι η αποχή της δεν πηγάζει ούτε από φόβο ούτε από κάποια δογματική αντίληψη.

Αντίθετα, υπερασπίζεται με νηφαλιότητα την ουσία της αληθινής αξιολόγησης: αυτήν που λειτουργεί ισότιμα, δίκαια και προς όφελος των παιδιών.

Καταγγέλλει την εργαλειοποίησή της από την εκάστοτε εξουσία, που την μετατρέπει σε μέσο πειθάρχησης και πολιτικής προπαγάνδας.

Υποστηρίζει πως η αξιολόγηση οφείλει να είναι καθρέφτης του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος, όχι μαστίγιο για τους λειτουργούς του. 

Ακολουθεί η άποψη της Λείας Μπίνζερ:

Απέχω από την αξιολόγηση και ακούω: 

-Μα γιατί; Κάνε την να τελειώνεις.

-Τόσα χρόνια περιμένεις διορισμό για να απολυθείς για μια βλακεία;

-Σιγά μην αλλάξει κάτι σε αυτή την χώρα, εσύ θα κάνεις την επανάσταση;

Να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Δεν απέχω γιατί φοβάμαι ούτε γιατί με τσίμπησε κάποια αριστερή μύγα. Αγαπάω την αξιολόγηση, όταν αυτή είναι ειλικρινής, αγαπάω την αξιολόγηση όταν αυτή εφαρμόζεται δίκαια και παντού. Αγαπάω την αξιολόγηση όταν αυτή είναι δικαίωμα εργασιακό που επιστρέφει στα παιδιά καθαρή. Όταν αυτή ανεβάζει το επίπεδο όχι όταν καταλήγει εργαλείο εκφοβισμού και δήθεν έλεγχου. Όταν είναι εποικοδομητικός διάλογος.

Η αξιολόγηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση στην παιδεία και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει επικοινωνιακό εργαλείο για καμία κυβέρνηση. 

Η αξιολόγηση πάντα πρέπει να υπάρχει και θέλει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό. Δεν είναι κομματικός ούτε ιδεολογικός φραμπαλάς. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι ο καθρέφτης του ίδιου του συστήματος.

Λεία Μπίνζερ ΠΕ08, Νεοδιόριστη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλη
Αναφορά στη Βουλή: «Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί στεγάζονται σε ασυντήρητα ή ελλιπώς συντηρημένα κτήρια»
«Εικόνα εγκατάλειψης στη σχολική στέγη» - Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή
Αναφορά στη Βουλή: «Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί στεγάζονται σε ασυντήρητα ή ελλιπώς συντηρημένα κτήρια»
βιολ
Τραγωδία στη "Βιολάντα": Πριν από 6 μήνες ήρθε από τη Γερμανία η 56χρονη Αναστασία για να βγει στη σύνταξη
Η Αναστασία είχε ζήσει στη Γερμανία από το 1988, όπου εργαζόταν από το 1989. Σύμφωνα με τους γονείς της, επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με τον σύζυγό της...
Τραγωδία στη "Βιολάντα": Πριν από 6 μήνες ήρθε από τη Γερμανία η 56χρονη Αναστασία για να βγει στη σύνταξη