Τι αλλάζει για τους εκπαιδευτικούς στη νέα διαδικασία αξιολόγησης στελεχών
Αρχίζει η ηλεκτρονική αξιολόγηση των Προϊσταμένων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης

Μια γνώριμη, για πολλούς όχι ευχάριστη, διαδικασία επιστρέφει και φέτος: η αξιολόγηση των προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Δημοσίου, στο πλαίσιο του Ν. 4940/2022, τίθεται και πάλι σε εφαρμογή. Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, πρόκειται για μια διαδικασία που δεν μπορεί να αγνοηθεί: είναι υποχρεωτική, ηλεκτρονική και, σε αντίθεση με άλλες αξιολογήσεις, έχει συνέπειες.

Μόνο ψηφιακά, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια

Από τις 30 Απριλίου έως και τις 19 Μαΐου 2025, αξιολογητές και αξιολογούμενοι καλούνται να κλείσουν εκκρεμότητες που, για πολλούς, δεν είναι απλή γραφειοκρατία αλλά διαδικασία ουσίας. Η αξιολόγηση δεν γίνεται «στο χαρτί», ούτε σε πρόχειρα Excel. Όλα περνούν από την πλατφόρμα της Απογραφής («Αξιολόγηση ν. 4940/2022»), με αυστηρή καταγραφή κάθε βήματος.

Όχι απλώς μια φόρμα – Μια διαδικασία με απαιτήσεις

Ο νόμος απαιτεί και φέτος μια συνάντηση ανάμεσα σε αξιολογητή και αξιολογούμενο, όπου γίνεται συζήτηση για τα πεπραγμένα του έτους. Οι στόχοι είναι προσυμπληρωμένοι (και γενικά όχι ιδιαίτερα ευφάνταστοι): εσωτερική οργάνωση, παρεχόμενες υπηρεσίες, ανάπτυξη προσωπικού.

Αυτό που αλλάζει το παιχνίδι, όμως, είναι η αξιολόγηση της ηγεσίας. Οι δεξιότητες των προϊσταμένων, η ικανότητα συνεργασίας, η εμψύχωση των συναδέλφων, η διαχείριση καταστάσεων κρίσης – όλα μπαίνουν στη ζυγαριά, με βαθμολογία από το 1 έως το 5.

Η γνώμη των «από κάτω» μετράει – έστω και λίγο

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα (ή αμφιλεγόμενα, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς) στοιχεία της διαδικασίας είναι ο λεγόμενος «Σφυγμός Ομάδας». Οι υφιστάμενοι καλούνται να αξιολογήσουν τον/την προϊστάμενό τους ανώνυμα και η γνώμη τους πιάνει 10% του τελικού βαθμού. Δεν είναι πολύ, αλλά δεν είναι και αμελητέο, ειδικά όταν πρόκειται για εκπαιδευτικούς που καλούνται να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το προσωπικό.

Ό,τι γράφεται, δεν ξεγράφεται

Η συζήτηση ανάμεσα στους δύο εμπλεκόμενους πρέπει να καταγραφεί υποχρεωτικά στο ψηφιακό ημερολόγιο του συστήματος. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί (π.χ. απουσία ή άρνηση συμμετοχής), αυτό επίσης δηλώνεται και τεκμηριώνεται. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες ούτε «δεν πρόλαβα».

Μετά την αξιολόγηση, έρχεται το «σχέδιο δράσης»

Δεν τελειώνει η διαδικασία με τη βαθμολόγηση. Κάθε αξιολόγηση πρέπει να οδηγεί σε ένα Σχέδιο Ανάπτυξης: τι χρειάζεται να ενισχύσει ο προϊστάμενος, με ποια μέσα, σε ποιον χρονικό ορίζοντα. Η επιμόρφωση είναι υποχρεωτική, και η πλατφόρμα προσφέρει επιλογές από mentoring μέχρι e-learning σεμινάρια. Φέτος, το ζητούμενο είναι να μη μείνει το πλάνο στα χαρτιά.

Και αν δεν το κάνεις;

Η εγκύκλιος το λέει καθαρά: η συμμετοχή είναι υπηρεσιακή υποχρέωση. Η άρνηση, η αμέλεια ή η σκόπιμη παράλειψη θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να περάσει αθόρυβα, ειδικά όταν πρόκειται για εκπαιδευτικούς που κατέχουν διοικητικές θέσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vatikano
«Habemus Papam»: Τι σημαίνει η φράση που κάνει τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα
Τι σημαίνει το ιστορικό μήνυμα από το μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου και γιατί συγκινεί εκατομμύρια πιστούς
«Habemus Papam»: Τι σημαίνει η φράση που κάνει τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα