Thumbnail
ΟΙΕΛΕ: Την κρίση την πληρώσαμε εμείς, τα κέρδη τα καρπώνονται μόνιμα άλλοι...

H συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν λαμβάνει ίχνος ηθικής και οικονομικής ενίσχυσης/επιβράβευσης από την γιγάντωση του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κι αυτό, όταν σήμερα, με την ακρίβεια να τσακίζει τα νοικοκυριά, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών είναι τραγικά μειωμένη.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) σημειώνοντας ότι από τη μια μεριά υπάρχει περίπου 40% μείωση των μισθών από το 2012 κι έπειτα, κι από την άλλη αύξηση έως και 51% των εγγραφών και έως και 2500 ευρώ των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.

Η Ομοσπονδία, κυρίως για το καλό των σχολείων και των μαθητών, έχει προτείνει, πέρα από την αυτονόητη εφαρμογή της νομιμότητας που αποτελεί ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, την επαναφορά των μισθών στα προ 2012 επίπεδα, την επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας και τον έλεγχο των καταγγελιών σύμβασης από ανεξάρτητη αρχή.

Ολη η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Αγανάκτηση σε εκατοντάδες συναδέλφους μας προκάλεσε άρθρο της Καθημερινής που υπογράφει ο έμπειρος εκπαιδευτικός συντάκτης Απόστολος Λακασάς με τίτλο «Η μεγάλη στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση». Όχι επειδή στο άρθρο περιγράφεται έκρηξη εγγραφών και κερδών των ιδιωτικών σχολείων, καθώς οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αισθάνονται υπερήφανοι που η εργασία τους αναγνωρίζεται από γονείς και μαθητές. Η αγανάκτηση προκύπτει εύλογα, διότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν λαμβάνει ίχνος ηθικής και οικονομικής ενίσχυσης/επιβράβευσης από την γιγάντωση του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κι αυτό, όταν σήμερα, με την ακρίβεια να τσακίζει τα νοικοκυριά, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών είναι τραγικά μειωμένη.

Οι αριθμοί σοκάρουν. Από τη μια μεριά περίπου 40% μείωση των μισθών από το 2012 κι έπειτα, κι από την άλλη αύξηση έως και 51% των εγγραφών και έως και 2500 ευρώ των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.

Την κρίση την πληρώσαμε εμείς, τα κέρδη τα καρπώνονται μόνιμα άλλοι!

Την γνωστή ρήση του αείμνηστου Χάρρυ Κλυνν «τα δικά μας δικά μας, και τα δικά σας δικά μας» θυμίζει η ιστορία των μισθολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από το 2011 κι έπειτα. Αναφέρουμε συνοπτικά:

Από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου το 2012 (σε κάποια ιδιωτικά σχολεία παράνομα από το 2011!) οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μειώθηκαν σχεδόν κατά 40%! Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε από τη ρύθμιση αυτή; Ας δούμε τους συγκλονιστικούς αριθμούς, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, όπως τα επεξεργάστηκε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ με επιμέλεια του αείμνηστου Νίκου Παΐζη:

Από το 2012 ποιοι χάνουν;

 • Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από το 2012 χάνουν κάθε χρόνο 27.895.190€.

 • Τα ασφαλιστικά ταμεία υφίστανται ετησίως συνολική μείωση των εισφορών τους κατά 19.410.685€

Από το 2012 ποιοι κερδίζουν;

 • οι εργοδότες που από το 2012 «ελαφρύνθηκαν» από την καταβολή μισθών και εισφορών ετησίως κατά 31.756.500€!

 • Ταυτόχρονα, οι εργοδότες κέρδισαν επιπλέον περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την υποχρεωτική αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες και ελαφρύνθηκαν σημαντικά από το πάγωμα των ωριμάνσεων για μια διετία.

Διόλου τυχαία, η τυπική ιδιωτική εκπαίδευση (τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) ήταν ίσως ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας την περίοδο της κρίσης που δεν είχε απώλειες (πηγή ΣΤΟΧΑΣΙΣ – ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), όταν το 30% σχεδόν των επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτο (πηγή ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ). Οι σχολικές μονάδες που έκλεισαν είναι ελάχιστες και για λόγους που δεν σχετίζονταν καθόλου ή ελάχιστα με την οικονομική κρίση. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικοί μάτωσαν οικονομικά και εξαθλιώθηκαν εργασιακά και ηθικά από νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν κάνει δυσβάσταχτη την εργασία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Θα πρέπει να μην λησμονούμε, επίσης, τη δραματική μείωση της αποζημίωσης απόλυσης και του ποσού του εφάπαξ με τη συνταξιοδότηση.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ματώνουν, τι γίνεται με τους εργοδότες μας; Από τα γραφόμενα στο άρθρο της Καθημερινής, αλλά και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

 • Η αύξηση του αριθμού των μαθητών κυμαίνεται από περίπου 6 έως και 51% (!) από το 2019 έως και σήμερα

 • Οι αυξήσεις στα δίδακτρα την τελευταία τριετία κυμαίνονται από 500 έως 2500 ευρώ!

 • Νέες σχολικές μονάδες ανοίγουν, υπάρχοντα εκπαιδευτήρια επεκτείνονται και ξένα funds ετοιμάζονται να επενδύσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται (!!) για την θλιβερή αύξηση στο μισθολόγιο (περίπου 40 ευρώ καθαρά το μήνα ανά εκπαιδευτικό), όταν έχουν κερδίσει με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, αυξήσεις εγγραφών και διδάκτρων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, συνιστά βαρύτατη πρόκληση!

Η κατάσταση στα ιδιωτικά σχολεία σήμερα – Τι θα κάνει η κλάδος και η ΟΙΕΛΕ

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει την οργή και απελπισία των συναδέλφων μας στα ιδιωτικά σχολεία, κυρίως στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία όπου η κατάσταση είναι δραματική. Σε λίγα εκπαιδευτήρια, οι διοικήσεις αντιλαμβάνονται ότι είναι προς όφελος σχολείων και μαθητών οι εκπαιδευτικοί να εργάζονται με αξιοπρεπείς συνθήκες και δίνουν, συχνά με τη μορφή μπόνους, πρόσθετη αμοιβή. Στη μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων όμως οι μισθοί είναι οι πενιχρές αποδοχές που προβλέπει για το σύνολο των εκπαιδευτικών της τυπικής εκπαίδευσης το Ενιαίο Μισθολόγιο. Κι όχι μόνο αυτό:

 • Σε πολλά ιδιωτικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται με την απειλή της απόλυσης σε απλήρωτη εργασία σε απογευματινές δραστηριότητες, απογευματινές/βραδινές ενημερώσεις γονέων, εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα, καλοκαιρινή φύλαξη, open days κ.λπ.

 • Το σημερινό εργασιακό καθεστώς των ελεύθερων απολύσεων και η έλλειψη ουσιαστικής εποπτείας της πολιτείας έχουν δημιουργήσει συνθήκες φόβου στα σχολεία. Αν προστεθούν σε αυτά οι γονεϊκές πιέσεις και η τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας, είναι αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική για τους εκπαιδευτικούς.

 • Το ιδιωτικό σχολείο δεν είναι πλέον ελκυστικός τόπος εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. Αυτό προκύπτει τόσο από τη μεγάλη έρευνα της ΟΙΕΛΕ για το Big Quit όσο και από το ότι πλέον τα ιδιωτικά σχολεία δυσκολεύονται να βρουν εκπαιδευτικούς περιζήτητων ειδικοτήτων (δασκάλους, πληροφορικούς, τεχνολόγους κ.λπ.)

 • Όπως προαναφέραμε, το κύμα ακρίβειας έχει μετατρέψει το μισθό σε φιλοδώρημα και έχει εξατμίσει την αναιμική αύξηση των 40 περίπου ευρώ καθαρά που δόθηκαν με την προσαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.

Στις επισκέψεις που πραγματοποιούν τα κλιμάκια της ΟΙΕΛΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων, καταγράφεται ακριβώς αυτό το κλίμα οργής, απογοήτευσης, εξάντλησης. Η Ομοσπονδία, κυρίως για το καλό των σχολείων και των μαθητών, έχει προτείνει, πέρα από την αυτονόητη εφαρμογή της νομιμότητας που αποτελεί ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, την επαναφορά των μισθών στα προ 2012 επίπεδα, την επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας και τον έλεγχο των καταγγελιών σύμβασης από ανεξάρτητη αρχή. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τις επαφές μας με πολιτικά κόμματα και με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας. Ταυτόχρονα, αφουγκραζόμενοι την αγωνία του κλάδου, προχωρούμε στην ίδρυση νέων παραρτημάτων σε χώρους εργασίας και μέσα στο επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε με αγωνιστικότητα την μάχη μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία. Είναι προς όφελος όλων μας, των σχολείων, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλοίο σήκωσε κύματα σε παραλία της Μυκόνου
Μύκονος: Πλοίο προκάλεσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους – Συνελήφθη ο πλοίαρχος
Μύκονος: Πλοίο της γραμμής σήκωσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους
Μύκονος: Πλοίο προκάλεσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους – Συνελήφθη ο πλοίαρχος
Κακοκαιρία
Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες - Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα δούμε σε λίγες ώρες
Η πρόγνωση καιρού των επόμενων ημερών – Πώς προκαλούνται οι θερμικές καταιγίδες
Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες - Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα δούμε σε λίγες ώρες