Απεβίωσε ο καθηγητής Κώστας Μπέης, σε ηλικία 90 ετών. Ο εκλιπών, εμβληματική προσωπικότητα της νομικής επιστήμης, πανεπιστημιακός δάσκαλος με πλούσιο διδακτικό, επιστημονικό και συγγραφικό έργο, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα πανεπιστημιακά έδρανα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξέλιξη του δικονομικού δικαίου.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου 1933 και ήταν γιος του Ευάγγελου Μπέη, εισαγγελέα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου έγινε και διδάκτωρ το 1966, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο. Το 1969 εξελέγη ομοφώνως υφηγητής στην έδρα της πολιτικής δικονομίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, το 1976 έκτακτος καθηγητής και το 1982 τακτικός καθηγητής. Αποχώρησε από το πανεπιστήμιο το 2000, οπότε και έλαβε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Το 1996 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2010 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν ιδρυτής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, στο οποίο υπήρξε διευθυντής την περίοδο 1984-1990, ιδρυτής της μηνιαίας επιθεώρησης Δικονομικού δικαίου “Δίκη”, επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου στο Τόκυο καθώς και ιδρυτής του Κέντρου Δικανικών Μελετών.Το 2005 χειροτονήθηκε ιερέας από τον μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο, και ιερουργούσε στον ναό του αγίου Γεωργίου Κορυφούλας της ίδιας Μητρόπολης. Μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Μελετίου, το 2012, επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα.
Στην κυβέρνηση Σημίτη (1996) χρημάτισε υπηρεσιακός υπουργός δημοσίας τάξεως. Είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας, γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής καθώς και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Είχε τιμηθεί με το βραβείο “Ιπεκτσί”. Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, νομικού, φιλοσοφικού και θρησκευτικού περιεχομένου και αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά (Ελευθεροτυπία κ.α.).
Κατοικούσε στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Irmgard Liermann, συμβολαιογράφο, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Απεβίωσε στις 14 Φεβρουαρίου 2024, σε ηλικία 90 ετών.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α. ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΗ
Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου Κώστα Μπέη, Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής.
Ο εκλιπών, υπήρξε κορυφαίος επιστήμων με ιδιαιτέρως εκτενές συγγραφικό έργο στο πεδίο του αστικού δικονομικού δικαίου. Ιδιαίτερης μνείας πρέπει να τύχουν η εντυπωσιακή κατ’ άρθρο ερμηνεία του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι σημαντικές ερευνητικές μονογραφίες, καθώς και ο διαρκής διάλογός του με τη νομολογία με την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού δικονομικού δικαίου «Δίκη» από το έτος 1968 μέχρι το έτος 2010. Yπήρξε εκλεκτό μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων και συνέβαλε καθοριστικά με την παρουσία και τις εισηγήσεις του στις εργασίες της. Ήταν εμπνευστής της ιδρύσεως του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιστημονική ακτινοβολία του, καθώς επίσης ιδρυτής του Κέντρου Δικανικών Μελετών.
Το εξαίρετο επιστημονικό και ερευνητικό του έργο επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη του δικονομικού δικαίου και χαίρει καθολικής αναγνωρίσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το επιστημονικό του ενδιαφέρον επεκτάθηκε μεταγενέστερα στο πεδίο της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας. Διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος ως τακτικός καθηγητής από το έτος 1982 στην Α΄ ΄Εδρα Πολιτικής Δικονομίας αφυπηρέτησε το έτος 2000, λαμβάνοντας τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.
Πολυσχιδής, με υψηλό ακαδημαϊκό ήθος, δίδαξε επί σειρά ετών στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταλαμπαδεύοντας την υψηλού επιπέδου επιστημονική του γνώση σε φοιτητές και νεότερους συναδέλφους, αρκετοί από τους οποίους είναι ήδη διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ή του δικαστικού σώματος.
Η Νομική Σχολή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος και αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης για την προσφορά του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα,τα ακόλουθα:
Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής
Να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία αντιπροσωπεία μελών Δ.Ε.Π. της Σχολής
Να εκφωνήσει τον αποχαιρετισμό εκ μέρους της Σχολής ο Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος.
Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του
Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες της Νομικής Σχολής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής
Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη