εκπαιδευτικος
Αποκαλύπτεται το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας

Με αφορμή τα πρόσφατα ατυχήματα εκπαιδευτικών  στο χώρο εργασίας τους (που αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το θέμα των όρων και των συνθηκών εργασίας, της ασφάλειας στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς) και το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) επισημαίνει σε ανακοίνωσή της τα παρακάτω:

Είναι όλο και συχνότερο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο της εκδήλωσης σειράς ατυχημάτων εκπαιδευτικών  στο χώρο εργασίας τους.  Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το θέμα των όρων και των συνθηκών εργασίας, της ασφάλειας στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, της καταλληλότητας των χώρων, του ελέγχου και της πιστοποίησης ασφάλειας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία τα οποία σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, στεγάζονται σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους (ισόγεια πολυκατοικιών, παλαιά κτήρια, προκάτ ελαφρού τύπου με βιολογικές τουαλέτες κλπ., κακοτεχνίες στο προαύλιο και στους υπόλοιπους χώρους…) η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού.

Αποκαλύπτεται, επίσης, το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, το οποίο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αναδεικνύει πάντα ως βασικό πρόβλημα, διεκδικώντας την εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για το οποίο έχει καταθέσει από το 2019 αναφορά – καταγγελία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ως προς την άδεια που μπορούν να έχουν μετά από ένα τέτοιο ατύχημα (αλλά και για τις αναρρωτικές άδειες γενικότερα), δικαιούνται μόλις 15 ημέρες αναρρωτική άδεια, στερούνται της προϋπηρεσίας τους αλλά και του μισθού τους μετά την πάροδο του 15νθημέρου.

Όμως η πραγματικότητα είναι, συχνά, πολύ διαφορετική. Έτσι, για παράδειγμα,  συνάδελφος αναπληρώτρια η οποία εγχειρίστηκε, έπειτα από ατύχημα στο σχολείο,θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι της επί ένα τρίμηνο κάτι το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία το καθιστά αδύνατο δίχως την ύπαρξη οδυνηρών εργασιακών επιπτώσεων. 

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τίθενται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το οποίο έχει κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς. 

Οι δηλώσεις της τέως Υφυπουργού Παιδείας, κας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναρωτήθηκε αν γνώριζαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ότι στην περίπτωσή τους η αναρρωτική άδεια με πλήρεις αποδοχές είναι δεκαπέντε μέρες, είναι αποκαλυπτική του κυνισμού και της αδιαφορίας της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες συναδέλφους ως φθηνό, ευέλικτο και αναλώσιμο προσωπικό.

Διεκδικούμε άμεσα: Θεσμοθέτηση της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων εκπαιδευτικών. Καμία περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία για τους/τις συναδέλφους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα.

Αναγνώριση των εργατικών ατυχημάτων στο δημόσιο. Άμεσο έλεγχο και επισκευή των κακοτεχνιών σε όλα τα σχολεία.

Έλεγχο στατικό, ηλεκτρολογικό κλπ. και πιστοποίηση ασφάλειας, σε όλα τα σχολικά κτήρια.

Σχολικά κτήρια ασφαλή και λειτουργικά που να αξίζουν στα παιδιά μας και τις ανάγκες τους.

Τέλος, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επιφυλάσσεται για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων/ισσών που έχουν υποστεί ατύχημα στον χώρο εργασίας τους.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κκε
Καυγάς μεταξύ Καιρίδη και Κατσώτη: «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε» - «Εδώ δεν είναι Σοβιετική Ένωση, αυτά στα γκουλάγκ»
Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα καταστράφηκε από τα συνδικάτα
Καυγάς μεταξύ Καιρίδη και Κατσώτη: «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε» - «Εδώ δεν είναι Σοβιετική Ένωση, αυτά στα γκουλάγκ»
Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού
Δημοσκόπηση Alco: Το 58% προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας – Από που θα αντλήσουν ψήφους Τσίπρας και Καρυστιανού
Τα υψηλά ποσοστά αδιαφορίας και αναποφάσιστων, καθώς και η έντονη διάθεση για ψήφο διαμαρτυρίας, δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα παραμένει ανοικτό σε...
Δημοσκόπηση Alco: Το 58% προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας – Από που θα αντλήσουν ψήφους Τσίπρας και Καρυστιανού
τεμπη
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
Τι αποκαλύπτει η τεχνική έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
βιολαντα
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»
Η συλλογικότητα παραδέχεται ότι μέλη της προκάλεσαν ζημιές σε λάθος επιχείρηση στο Μενίδι και δηλώνει ότι θα καλύψει πλήρως το κόστος των φθορών.
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»