ΠΤΥΧΙΟ-ΚΟΣΤΟΣ
ΗΠΑ: Το αβάσταχτο κόστος ενός πτυχίου

Καθώς η συζήτηση για τα Μη Κρατικά (δηλαδή ιδιωτικά) Πανεπιστήμια απλώνεται αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε μια πλευρά αυτής της ιστορίας.

Ολα τα αμερικανικά ΜΜΕ φιλοξένησαν στις αρχές του 2020 την είδηση ότι το χρέος των Αμερικανών σε σπουδαστικά δάνεια ανερχόταν σε 1,56 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ναι, καλά διαβάσατε.

Τόσα χρωστούσαν οι Αμερικανοί στις τράπεζες και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις δανειοδοτήσεις που εξασφάλισαν για να σπουδάσουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους στα αμερικανικά κολέγια (δημόσια, μη κερδοσκοπικά και κερδοσκοπικά). 

Είναι προφανές  ότι το χρέος αυτό αποτελεί ένα πρώτου μεγέθους κοινωνικό πρόβλημα.

Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αδιέξοδο ενός φαύλου εκπαιδευτικού συστήματος, όπου για να σπουδάσει κανείς ακόμα και σε δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται να πάρει ένα μεγάλο τραπεζικό δάνειο για τα δίδακτρα, τη στέγη και το φαγητό. Όμως η δόση του δανείου είναι αβάσταχτη, οι φοιτητές δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, οι τόκοι αυξάνονται και έτσι σήμερα 44,7 εκατ. πολίτες οφείλουν σπουδαστικά δάνεια συνολικού ύψους πάνω από 1,56 τρισ. δολάρια

Το πρώτο μέρος του αμερικανικού ονείρου που στοιχίζει πολύ

Τα παιδιά της μεσαίας και φυσικά της ανώτερης τάξης των ΗΠΑ έχουν ως όνειρο να φοιτήσουν σε ένα από τα κολέγια της χώρας και να αποκτήσουν ένα πτυχίο που θα τα βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν σε μία αγορά εργασίας που γίνεται ολοένα και πιο άγρια. Αν πραγματικά κάποιος θέλει να αποκτήσει μία δουλειά η οποία πληρώνει από 35.000 δολάρια και πάνω στις ΗΠΑ οφείλει να αποκτήσει πτυχίο, παραπάνω από τους μισούς εργοδότες το αξιώνουν ως την ελάχιστη προϋπόθεση για την πρόσληψη.

Τα στατιστικά στοιχεία για το δανεισμό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 1,56 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος των ΗΠΑ πίσω από αυτό που αφορά τα στεγαστικά δάνεια (και προκάλεσε την τεράστια οικονομική κρίση του 2008).

Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, δανείζονται οι πάντες, ακόμα και αυτοί που είναι κάτω από 24 χρονών (και προφανώς δανείζονται για να τελειώσουν τις σπουδές τους). Η “πρωταθλήτρια” ηλιακή κατηγορία είναι αυτή των 35-49 ετών που χρωστά συνολικά 575 δισεκατομμύρια δολάρια. Χρέος όμως, και μάλιστα αξιοσημείωτο, έχουν και οι ηλικιωμένοι πάνω των 62 ετών (75 δισ) γεγονός που καταδεικνύει ότι ακόμα και παππούδες και γιαγιάδες δανείζονται έτσι ώστε να βοηθήσουν τα εγγόνια τους να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο πτυχίο.

Στις ΗΠΑ, το κόστος των σπουδών -τόσο στα δημόσια κολέγια όσο και στα ιδιωτικά- άρχισε να αυξάνεται και η εκπαίδευση από «κοινωνική επένδυση» έγινε «προσωπική επένδυση», που εν τέλει πρέπει να βαρύνει τον κάθε πολίτη προσωπικά.

Μια ολόκληρη βιομηχανία είδε την ευκαιρία και την άρπαξε: τράπεζες, ιδιωτικά κερδοσκοπικά ή μη κολέγια, ιδιωτικές επιχειρήσεις χορήγησης δανείων, εργολάβοι που αναλάμβαναν για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων.

Οι πανεπιστημιουπόλεις άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλη τη χώρα και οι πρακτικές «στρατολόγησης» φοιτητών έγιναν πολύ πιο επιθετικές

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πύργος παρατήρησης του ΟΗΕ
Ισραήλ: Διεθνής κατακραυγή μετά τα πυρά εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ
Το Ισραήλ αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις μετά τα πυρά εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο
Ισραήλ: Διεθνής κατακραυγή μετά τα πυρά εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ
Αθηνά Μαρτίνου
Έφυγε από τη ζωή η Αθηνά Μαρτίνου: Ποια ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης που λάτρευε τη θάλασσα
Αθηνά Μαρτίνου: Ποια ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης που λάτρευε τη θάλασσα - Η Κεφαλονιά, η Γλυφάδα και η δέσμευση στις φίλες της
Έφυγε από τη ζωή η Αθηνά Μαρτίνου: Ποια ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης που λάτρευε τη θάλασσα