amfitheatro-aei-foitites2
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Διαγκωνισμοί υποψηφίων, υπόγειες συνεννοήσεις, αδυναμία συμφωνίας και «παρασκηνιακές διαδικασίες» στη διαδικασία για την εκλογή Πρύτανη

Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, αλλά και το ιστορικό και περιζήτητο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας, εξακολουθούν να «βασανίζονται», από την αρχή του χρόνου σχεδόν, από τον περιβόητο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ της πρώην υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, καθώς ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εκλέξουν νέους πρυτάνεις και Συμβούλια Διοίκησης...

Χθες το ΕΜΠ εξέλεξε τα 6 νέα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ενώ η ανάλογη διαδικασία θα γίνει στο ΑΠΘ την ερχόμενη Τρίτη, μετά από τη ματαίωση, και στα δύο ιδρύματα, των προηγούμενων εκλογών. Οι ματαιώσεις έγιναν γιατί τα προηγούμενα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη και των δύο ιδρυμάτων, δεν κατάφεραν σε συνεχείς διαδικασίες να συμφωνήσουν για την εκλογή των 5 εξωτερικών μελών, ώστε το 11μελές Συμβούλιο να επιλέξει κατόπιν πρύτανη. Ισορροπίες, διαγκωνισμοί και πιέσεις, μπήκαν εμπόδιο στη διαδικασία, κάτι που δεν είναι μάλιστα απίθανο να συμβεί και πάλι, καθώς οι ενδιαφερόμενοι για την πρυτανεία είναι πολλοί και στα δύο ΑΕΙ

Τα ανάλογα είχαν συμβεί προ μηνών και σε άλλα ιδρύματα ( τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας), αποδεικνύοντας πόσο ατελής και προβληματικός είναι ο νόμος που άφησε παρακαταθήκη η απελθούσα υπουργός Παιδείας. Αυτό καθώς εντός των Συμβουλίων δημιουργούνται «ομάδες» χωρίς να μπορεί κάποια να επικρατήσει αφού ο αριθμός των εσωτερικών μελών είναι ζυγός και οι ψηφοφορίες αποβαίνουν «ισόπαλες» με ψήφους 3-3. Πάντως το ΕΚΠΑ, το αρχαιότερο πανεπιτήμιο της χώρας, κατόρθωσε να προσπεράσει τις αδυναμίες του νόμου και εξέλεξε με συμφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας τον νέο του Πρύτανη, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο.

Αναλυτικά:

ΕΜΠ: Ρευστή παραμένει η κατάσταση

Στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, η κατάσταση είναι ρευστή καθώς από τους έξι εσωτερικούς συμβούλους που εξελέγησαν χτες, οι τέσσερις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του Πρύτανη: Πρόκειται για τους κκ.ΚαλιαμπάκοΣαπουντζάκηΧατζηγεωργίου και Κοζύρη. Ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων προκαλεί αναπόφευκτα πόλωση και ομαδοποιήσεις, όπως έχει ήδη συμβεί τηνπροηγούμενη προσπάθεια και συνεχίζει να καταγράφεται. Επιπλέον, σημειώνεται πως από τους έξι υποψήφιους, οι τρεις είναι νυν Αντιπρυτάνεις: οι κ.κ.Γκιντίδης, Σαπουντζάκης, Χατζηγεωργίου. Ο νυν Πρύτανης κ.Μπουντουβής δεν έθεσε υποψηφιότητα εκ νέου, καθώς συμπληρώνει το όριο ηλικίας. Οι 5 εξ αυτών, είχαν εκλεγεί και στις προηγούμενες εκλογές, οι οποίες απέβησαν άγονες επειδή τα εσωτερικά μέλη δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην εκλογή των εξωτερικών μελών.

Οι εκλεγέντες είναι:

εμπ

Η προθεσμία που έχουν οι εκλεγέντες να συμφωνήσουν στην ανάδειξη των 5 εξωτερικών μελών πάντως, είναι πλέον αυστηρή και καταργήθηκαν οι ... αέναες συνεδριάσεις που ταλαιπώρησαν τη διαδικασία σε αρκετά ΑΕΙ: Αν οι διαδικασίες για την εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης στο ΕΜΠ ολοκληρωθούν πριν την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2023, τότε λήγει αυτοδίκαια η θητεία των σημερινών Πρυτανικών Αρχών που έχει παραταθεί, την ημερομηνία, που θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ  η απόφαση εκλογής Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων. Εάν δεν γίνει αυτό εφικτό,  τότε η αρμοδιότητα για την ανάδειξή τους ανατίθεται στη Σύγκλητο.

ΑΠΘ: «Συνωστισμός» υποψηφίων

Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης εξάλλου, για τρίτη φορά στις 22 Ιουνίου 2023, τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην εκλογή εσωτερικών μελών ώστε να συμπληρωθεί το Συμβούλιο και να εκλέξει κατόπιν Πρύτανη, με αποτέλεσμα οι εκλογές να ματαιωθούν και να πρέπει τώρα να γίνουν όλα εξ αρχής. Έτσι οι επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στις 26η Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Τρίτη, καθώς οι προηγούμενες εκλογές κηρύχθηκαν άγονες. Αυτή τη φορά, τα υποψήφια εσωτερικά μέλη είναι δέκα, δηλαδή πέντε λιγότεροι από τις  προηγούμενες  εκλογές που κηρύχθηκαν άγονες. Από το νυν Πρυτανικό Συμβούλιο  έθεσαν  υποψηφιότητα οι Αντιπρυτάνεις  Χαράλαμπος Φείδας  και Ευστράτιος Στυλιανίδης. Επίσης και οι 6 εκλεγέντες των άγονων εκλογών έθεσαν νέα υποψηφιότητα. Αναλυτικά οι υποψήφιοι:

απθ

Υποψηφιότητα δεν έθεσαν οι εξής επτά  καθηγητές που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές που κηρύχθηκαν άγονες:

  • Γούγκολος Αθαν. Πολυτεχνική Σχολή
  • Θανούλη Ελευθερία Σχολή Καλών Τεχνών
  • Λιτσαρδάκης Γιώργ Πολυτεχνική Σχολή
  • Παπαδέλης  Γιώργος Σχολή Καλών Τεχνών
  • Παπαδοπούλου Λίνα Νομική Σχολή
  • Πατσαλάς Παναγ. Σχολή Θετικών Επιστημών
  • Σεφερλής Παν. Πολυτεχνική Σχολή

Υπήρξαν επίσης δύο νέες υποψηφιότητες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές: Του ΑΘ. Πάλλα  και του Αναστ. Τσαγγαλίδη. Οπως είναι ευνόητο, διαγκωνισμοί και αντιπαραθέσεις αναμένονται και σε αυτή τη διαδικασία. Σημειώνουμε ότι και στο ΑΠΘ  έχει γίνει αυτοδίκαιη παράταση των υπηρετουσών, πρυτανικών αρχών  έως την 30.11.2023,, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη. 

Ο προβληματικός νόμος Κεραμέως

Η εξελίξεις αυτές σε δύο από τα μεγαλύτερα και ιστορικά Πανεπιστήμια, οι οποίες έχουν συμβεί προ μηνών και σε άλλα ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας καταδεικνύουν το πόσο ατελής και προβληματικός είναι ο νόμος Κεραμέως για την εκλογή Πρυτανικών αρχών και Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ της χώρας, ο οποίος αντί να επιλύει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε.

Αυτό καθώς ο νόμος-τερατούργημα, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένοι -ανάμεσα στους επικριτές ήταν και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)`- ευνοούσε τις λεγόμενες «παρασκηνιακές διαδικασίες» μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών. Ετσι όπως τον έφτιαξε, όποια ομάδα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στις 6 θέσεις του συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 4), θα μπορεί να επιλέξει τα 5 εξωτερικά μέλη και εντέλει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία εντός του 11μελούς συμβουλίου. Κατόπιν τούτου η ομάδα που πλειοψηφεί θα εκλέξει τον αρεστό της πρύτανη μεταξύ των έξι...

Εξάλλου η ίδια η απελθούσα υπουργός Παιδείας, όταν κατάλαβε το αδιέξοδο που προκαλούσε η εμμονή της να μην έχει προβλέψει διέξοδο σε περίπτωση ισοψηφιών (κάτι που προφανώς παραπέμπει σε σχηματισμό «ομάδων» εντός των ΑΕΙ, προχώρησε σε αλλαγές. 

Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης δεν κατορθώνουν σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες να συμφωνήσουν στην εκλογήν των εξετερικών, οι εκλογές κηρύσσονται άγονες και προκηρύσσονται εκ νέου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερών. 

Εάν μετά και από την επαναπροκήρυξη δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών   και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο, όπου  η  ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Τέλος, άν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η παρέμβαση της Συγκλήτου συνέβη εξάλλου ήδη στο ΠΑΜΑΚ στα τέλη Μαϊου, όπου δόθηκε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από την ασδυναμία συνεννόησης των εσωτερικών μελών και έτσι τα εξωτερικά μέλη επελέγησαν με απόφαση της Συγκλήτου και συγκροτήθηκε εντέλει το Συμβούλιο Διοίκησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 6.jpg
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πρόκληση σε βαθμολογητές φαντάσματα!
Σε ποιους ακριβώς απευθύνεται το έγγραφο που καλεί όσους εκπαιδευτικούς έχουν διδάξει μία ολόκληρη σχολική χρονιά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα...
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πρόκληση σε βαθμολογητές φαντάσματα!