πασοκ
Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κατάργησή του

Την κατάργηση του νόμου Κεραμέως για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και την ανάδειξη πρύτανη ζητά το ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την αδυναμία εκλογής εξωτερικών μελών που σημειώθηκε σε αρκετά ιδρύματα λόγω ισοψηφιών ανάμεσα στα εσωτερικά μέλη

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ο νόμος αυτός έφερε «απαράδεκτες ομαδοποιήσεις για τον έλεγχο αρχικά της πλειοψηφίας των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, ώστε να ελεγχθεί στη συνέχεια η πλήρης σύνθεση».

«Η εκλογική διαδικασία είναι ένα τερατούργημα, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των πανεπιστημίων και καταργεί κάθε δημοκρατικό και συλλογικό έλεγχο της διοίκησης», τονίζει.

Ολη η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

Ο νόμος της Ν.Δ. για τα Συμβούλια των ΑΕΙ οδηγεί τα πανεπιστήμια σε αδιέξοδα

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου των ΑΕΙ επιβεβαίωσαν προς το χειρότερο τις επιφυλάξεις και την τελική διαφωνία που είχαμε εκφράσει σχετικά με το νόμο Κεραμέως για τη διοίκηση των πανεπιστημίων. Και βεβαίως είχαμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί η απίστευτη αναστάτωση που τελικά προκάλεσε σε όλα τα ιδρύματα τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά!

Με τον πρόσφατο νόμο της Ν.Δ. οι πανεπιστημιακοί καλούνται να εκλέξουν τα εσωτερικά 6 μέλη του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης τα οποία στη συνέχεια θα εκλέξουν τα 5 εξωτερικά. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου που ξεκινάει από τα 4 εσωτερικά μέλη, επιλέγει όλα τα υπόλοιπα μέλη. Και τα 5 εξωτερικά μέλη, και τον πρύτανη, και τους αντιπρυτάνεις αλλά και τους κοσμήτορες. Η ομάδα δηλαδή που θα κερδίσει γίνεται πανίσχυρη.

Γι’ αυτό και το αυξημένο ενδιαφέρον και οι μεθοδεύσεις που έχουν ήδη αποτελέσει δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έτσι είδαμε απαράδεκτες ομαδοποιήσεις για τον έλεγχο αρχικά της πλειοψηφίας των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, ώστε να ελεγχθεί στη συνέχεια η πλήρης σύνθεση. Με τον έλεγχο του Συμβουλίου πλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο, μια μικρή ομάδα θα έχει υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη ισχύ.

Σ’ αυτό τον σκληρό αγώνα ελέγχου από τη μεριά κάθε ομάδας και ανεξάρτητα από προγράμματα, οφείλεται η αδυναμία να εκλεγούν πρυτάνεις, με τον νόμο αυτό, και οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια. Η εκλογική διαδικασία είναι ένα τερατούργημα, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των πανεπιστημίων και καταργεί κάθε δημοκρατικό και συλλογικό έλεγχο της διοίκησης.

Ο νόμος της Ν.Δ. πρέπει να καταργηθεί και τα μονομελή όργανα (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορας, Πρόεδρος) να εκλέγονται με άμεση εκλογή από τους καθηγητές και τους υπηρετούντες λέκτορες του ιδρύματος με προγραμματικό λόγο και διαφάνεια.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αναπληρώτρια εκπ/κός: Γιατί ανακλήθηκε η πρόσληψη της και πως σχετίζεται με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα