Thumbnail
Η κα Μακρή αφού ευχαρίστησε τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους ως αναπληρωτές, αναφέρθηκε στον στόχο του ΥΠΑΙΘΑ για 4.000 νέους διορισμούς κάθε χρόνο.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση, κα Ζέττα Μ.Μακρή παραβρέθηκε χθες Πέμπτη στην τελετή υποδοχής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλες και όλους για την νέα σελίδα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η κα Μακρή αφού ευχαρίστησε τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους ως αναπληρωτές, αναφέρθηκε στον στόχο του ΥΠΑΙΘΑ για 4.000 νέους διορισμούς κάθε χρόνο.

Γυρνώντας λίγο πίσω στις αρχές Ιουλίου μιλώντας  στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας κος Κυριάκος Πιερρακάκης, καταθέτοντας τον “οδικό χάρτη” της επόμενης τετραετίας ανέφερε ότι κάθε χρόνο θα έχουμε 4 με 5.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, σταδιακά, ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με προσωπικό αυξανόμενα μόνιμο, με 4 έως 5 χιλιάδες νέες προσλήψεις το χρόνο» δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας. 

Πιθανόν κάποιοι αναγνώστες μας θα αναρωτηθούν γιατί κάνουμε αυτή τη διπλή αναφορά για το στόχο των 4-5.000 διορισμών εκπαιδευτικών που ανακοίνωσαν τόσο ο υπουργός όσο και η υφυπουργός Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι το σχολικό έτος 2022-2023 (αυτό που μας πέρασε δηλαδή) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 48.176 προσλήψεις αναπληρωτών στην επικράτεια (κι αν αφαιρέσουμε όσους παραιτήθηκαν οι προσλήψεις έπεσαν κάτω από 47.000). Δηλαδή υπάρχουν 47.000 λειτουργικά και οργανικά κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα κενά αυτά είναι περίπου σταθερά τα τελευταία χρόνια καθώς και τις προηγούμενες χρονιές προσλαμβάνονται σταθερά 40-50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί «αποτελεί στρέβλωση» και ότι οι αναπληρωτές, θα «ενεργοποιούνται» μόνο για να καλύπτουν κάποια έκτακτη ανάγκη.

Μάλιστα λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές του Μαϊου του 2023 σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και στο Πρώτο πρόγραμμα 91.6 (Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023) η Νίκη Κεραμέως δήλωνε: "Προχωράμε και σε άλλους διορισμούς και αλλάζουμε τη στρεβλή εφαρμογή του θεσμού του αναπληρωτή".

Αν όμως διορίζονται κάθε χρόνο 4-5.000 μόνιμοι εκπαιδευτικών (όσοι δηλαδή κάθε χρόνο παραιτούνται λόγω συνταξιοδότησης), ενώ τα κενά στα σχολεία είναι πάνω από 45.000 (λειτουργικά και οργανικά) προκύπτει εύλογα το ερώτημα πως θα εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών;

Προφανώς οι απαντήσεις στο ερώτημα είναι δυο. Ή το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας έκανε μια ακόμη "διακήρυξη-νανούρισμα" με στόχο να "μπαζώσει" με "γλυκιά προσμονή" τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών για μόνιμους διορισμούς ή τη μείωση των αναπληρωτών την συνδέουν με την προσμονή της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού καθώς οι προβλέψεις τους εστιάζουν σε "μακροβούτια" μειώσεων μαθητών που θα οδηγήσουν σε "εξαέρωση" αναπληρωτών. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση  ο «προβληματισμός» που αναπτύσσεται μοιάζει με τη θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διατροφή για χάσιμο κιλών
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων
Νέα μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και παρέχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζαμε έως τώρα
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων