Εννέα θέματα που απασχολούν τους Νηπιαγωγούς, αλλά και ευρύτερα τους εκπαιδευτικούς όπως ο χρόνος ανάληψης υπηρεσίας και ο σχεδιασμός για γραπτό ΑΣΕΠ, έθεσαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΑΣΑΝ) σε μία πρώτη επικοινωνία που είχαν με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μεταφερθούν οι θέσεις του Συλλόγου σε καίρια θέματα του κλάδου.
Aνάμεσα στα θέματα ήταν και αυτό της προωθούμενης ενοποίησης της Προσχολικής Αγωγής, για το οποίο οι Νηπιαγωγοί έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα πλήξει το εργασιακό τους καθεστώς και την δίχρονη υποχρεωτικότητα, ενώ τονίστηκε πως η θέση των ΠΕ60 βρίσκεται αποκλειστικά στον χώρο του Νηπιαγωγείου. Επιπρόσθετα, τονίστηκε πως εδώ και αρκετό διάστημα η ίδια η Ευρώπη προτάσσει την σπουδαιότητα της Προσχολικής και η νέα Ηγεσία οφείλει να προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση αυτή.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της Διαδικτυακής Συνάντησης που έγινε στις 7 Αυγούστου και διήρκησε περίπου δύο ώρες εκπρόσωποι του ΔΣ του Συλλόγου συνομίλησαν με τη Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου, μεταφέροντας προβληματισμούς και προτάσεις, ενώ ζητήθηκαν και απαντήσεις σε φλέγοντα θέματα του κλάδου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:
Αναλυτικά η ενημέρωση του ΠΑΣΑΝ για τα θέματα που συζητήθηκαν
1) Ενοποίηση: Το ΥΠΑΙΘΑ μέσω της ενοποίησης των ηλικιών 0-6 ετών στοχεύει σε ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών με αρχή του τον παιδικό σταθμό, ώστε να υπάρχει συνέχεια αυτού και στις δομές Προσχολικής Αγωγής. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία συστηματική προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και πρώιμης παρέμβασης στις ηλικίες 0-4 ώστε οι μαθητές αυτοί να εισέρχονται στον χώρο του Νηπιαγωγείου έχοντας ήδη λάβει την Διάγνωση, μέσα από πρώιμους δείκτες, και μία πρώτη παρέμβαση από τον χώρο του Παιδικού Σταθμού. Υπήρξε δέσμευση πως η ενοποίηση αυτήν δεν υπάρχει καμία πρόθεση και δεν θα πλήξει το εργασιακό μας καθεστώς και την δίχρονη υποχρεωτικότητα, ενώ τονίστηκε πως η θέση των ΠΕ60 βρίσκεται αποκλειστικά στον χώρο του Νηπιαγωγείου. Επιπρόσθετα, τονίστηκε πως εδώ και αρκετό διάστημα η ίδια η Ευρώπη προτάσσει την σπουδαιότητα της Προσχολικής και η νέα Ηγεσία οφείλει να προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση αυτή.
2) Ανάληψη Υπηρεσίας: Ο Σύλλογος μετέφερε την δυσαρέσκεια ολόκληρης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας ύστερα από ανεπίσημες πληροφορίες για ανάληψη υπηρεσίας συναδέλφων της Α Φάσης στις 7-8/9. Αυτό που μας μεταφέρθηκε είναι πως συντελείται μία μεγάλη προσπάθεια ώστε η ανάληψη Υπηρεσίας να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο, καθώς όπως ανέφεραν έχουν δημιουργηθεί θέματα με άδειες νεοδιόριστων, γεγονός που δυσχεραίνει την όλη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρθηκε πως αναμένουμε να γίνει πράξη η δέσμευση της κυρίας Μιχαηλίδου για σχολεία με πλήρη προσωπικό από την 1η Σεπτέμβρη και μας μεταφέρθηκε πως προσπαθούν ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφερθήκαμε εκτενώς στα οικονομικά θέματα που ανακύπτουν για την εκπαιδευτική κοινότητα από πιθανή ανάληψη μετά την 1η του μήνα, στα θέματα μοριοδότησης προϋπηρεσίας- ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές- και σε θέματα που σχετίζονται με τη συμπλήρωση μορίων για το Ταμείο Ανεργίας του Καλοκαιριού.
3) Δημοσιοποίηση κενών: Προτάθηκε το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για πλήρη διαφάνεια των κενών και την κάλυψη αυτών τόσο στην Ειδική όσο και στην Γενική Αγωγή. Ουσιαστικά, ζητήθηκε δημοσιοποίηση των κενών ώστε να δημιουργούνται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους συναδέλφους για εργασία στον τόπο συμφερόντων τους- όπου αυτό είναι εφικτό από την θέση τους στον Πίνακα- και να παύσουν φαινόμενα όπου συνάδελφος σε υψηλότερη θέση λόγω κενών που δεν δίνονται στην Α Φάση βρίσκεται πολύ πιο μακριά από Συνάδελφό του, με χαμηλότερη θέση, που θα προσληφθεί στην Β Φάση. Υπήρξε πλήρη αντίληψη της θέσης αυτής ενώ αντιπροτάθηκε μία Ψηφιοποίηση του myschool η οποία όπως αναφέρθηκε, θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε το σύνολο των κενών να καθίσταται γνωστό σε όλους.
4) Σύσταση Οργανικών Κενών: Μεταφέρθηκε το πάγιο αίτημα του Κλάδου για σύσταση όλων των οργανικών κενών τα οποία προέκυψαν, ύστερα από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Ο κλάδος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, παρά το γεγονός των προηγηθέντων διορισμών συνεχίζει να είναι ο κλάδος με τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων της Α Φάσης γεγονός που συνηγορεί στην ανάγκη σύστασης οργανικών κενών, τόσο στην Γενική Αγωγή, όσο και στην Ειδική, όπου και σε αυτήν τα νούμερα προσλήψεων της Α Φάσης εμφανίζουν αύξηση, καθώς οι Διορισμοί, αυτά τα έτη, σε αυτήν ήταν ελάχιστοι. Το αίτημα θα μεταφερθεί και αναμένουμε σχετική ενημέρωση, όπως ειπώθηκε.
5) Πιστώσεις και Προσλήψεις Αναπληρωτών: Μας αναφέρθηκε πως τα νούμερα θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, παρά το γεγονός πως υπήρξε παραδοχή για 4500 περισσότερες νέες εγκρίσεις στην Ειδική Αγωγή. Στο σημείο αυτό, τέθηκε το θέμα κάλυψης όλων των Παράλληλων Στηρίξεων από την Α Φάση και όχι η αντικατάσταση αυτών από Εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης που βρίσκεται στο χώρο του Σχολείου για άλλο μαθητή με 24ωρη Γνωμάτευση.
6) Ειδική Αγωγή: Αρχικά, έγινε αναφορά σε μη ασφαλή Τμήματα Ένταξης τα οποία «φιλοξενούνται» σε διαδρόμους Νηπιαγωγείων, γεγονός που δυσχαιρένει και πολλές φορές καθιστά αδύνατη την όποια εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, τέθηκε το θέμα παροχής εξειδικευμένου υλικού το οποίο καλείται ο εκπαιδευτικός να πληρώσει με δικά του έξοδα, κάτι το οποίο συμβαίνει και στον τομέα της Γενικής Αγωγής. Υπήρξε καταγραφή του αιτήματος και δέσμευση πως το θέμα θα τεθεί. Ίδρυση Νέων Τμημάτων Ένταξης: Αναφέρθηκε πως ιδρύθηκαν 47 και δεν συμπεριλήφθηκαν στους ήδη ελάχιστους 18 Διορισμούς Ειδικής, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ως κλάδος θεωρούμε τον αριθμό αυτό ανεπαρκή καθώς ολόκληρες Περιφέρειες εξυπηρετούνται από 1 ή 2 Τμήματα Ένταξης, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μένουν εκτός. Συνέχιση της Στήριξης Ειδικής Αγωγής και στα Ολοήμερα και Διευρυμένα Τμήματα των Νηπιαγωγείων: Η συγκεκριμένη πρόταση έδειξε να βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Σύμβουλο η οποία στάθηκε αρκετό χρόνο στον τρόπο που θεωρεί ο Σύλλογος πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, καθώς όπως ανέφερε το θεωρεί ένα σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Προτάθηκε ως κοινωνικό αίτημα των γονέων η συνέχιση της στήριξης και όχι η παύση της με συνεπακόλουθη την παλλινδρόμηση του παιδιού και την αδυναμία συμμετοχής τους στην όλη διαδικασία. Παράλληλη Στήριξη: Μεταφέρθηκε στον Σύλλογο η ανάγκη μονιμότητας της Παράλληλης Στήριξης η οποία θα συνοδεύει το παιδί από την πρώτη μέρα στο Νηπιαγωγείο έως και το τέλος αυτού. Το πώς αυτό θα είναι εφικτό στην πράξη, δεν απαντήθηκε. Αλλαγή στο Νόμο Παράλληλης: Σε ερώτηση του Συλλόγου για το τί ακριβώς σημαίνει η αλλαγή αυτήν, η απάντηση που λάβαμε ήταν πως δημιουργείται μία Εθνική στρατηγική με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των μαθητών για πρώιμη παρέμβασή τους. Διεπιστημονικές Ομάδες σε όλα τα Νηπιαγωγεία: Τέθηκε το θέμα ύπαρξης Διεπιστημονικών Ομάδων σε κάθε Νηπιαγωγείο της Χώρας ως πάγιο αίτημα του κλάδου με στόχο ακριβώς την έγκαιρη διάγνωση μαθητών.
7) Ασφάλεια Νηπιαγωγείων/ Συνθήκες Εργασίας: Μεταφέρθηκε το αίτημα εκπαιδευτικών και γονέων για κτίρια ασφαλή και επιβεβαιώθηκε από την Σύμβουλο η πρόθεση της νέας Ηγεσίας για βελτίωση κτιριακών υποδομών. Επιπρόσθετα, μεταφέρθηκε η ανάγκη βελτίωσης συνθηκών εργασίας των Νηπιαγωγών που ως κλάδος καλέιται να εργαστεί σε 25αρια Τμήματα, πολλές φορές ολομόναχη, χωρίς δυνατόητα διαλλέιμματος. Το συγκεκριμένο θέμα φάνηκε ήταν ήδη γνωστό στο Υπουργείο.
8) Στέγαση και Άδειες Μητρότητας αναπληρωτών: Οι άδειες μητρότητας φάνηκε πως βρίσκονται στο προσκήνιο συζητήσεων στην νέα ηγεσία, ενώ έγινε αναφορά σε πιθανότητα παροχής κάποιου μέτρου το οποίο να διασφαλίζει διαμονή σε εκπαιδευτικούς- τουλάχιστον μεγάλων και τουριστικών περιοχών.
9) Γραπτός ΑΣΕΠ: Για ακόμη μία φορά, μεταφέρθηκε η κάθετα αντίθετη θέση του κλάδου προς οποιαδήποτε επαναφορά γραπτού ΑΣΕΠ σε Προσλήψεις και Διορισμούς Εκπαιδευτικών. Η απάντηση ήταν πως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουν την εκπαιδευτική Κοινότητα και ακόμα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί προς την υλοποίηση ενός Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Τονίστηκαν τα επιχειρήματά μας κατά του γραπτού ΑΣΕΠ, όπως αυτά μεταφέρθηκαν ήδη στον κύριο Κατσαρό από τους 5 Συλλόγους που βρέθηκαν στο Υπουργείο, και επισημάνθηκε από την πλευρα του Υπουργείου η ανάγκη αντιπροτάσεων προς την μην διεξαγωγή Γραπτού που, όπως τονίστηκε ξανά, δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια και δεν έχει αποφασιστεί να γίνει.
Συνάδελφοι,
Ως ΠΑΣΑΝ θεωρούμε την χθεσινή ημέρα (σ.σ. 7/8) μία ιδιαιτέρως σημαντική ημέρα του κλάδου μας καθώς η φωνή μας εισακούστηκε στο ΥΠΑΙΘΑ, τέθηκαν προβληματισμοί, απόψεις και προτάσεις μας, ύστερα από απουσία ετών. Θεωρούμε πως ο δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο θα μας επιτρέψει την μεταφορά των όποιων προβληματισμών μας προς αυτό και στο κοντινό μέλλον θα μας οδηγήσει σε μία σειρά συναντήσεων με ιθύνοντες με στόχο της προάσπιση των συμφερόντων μας, την βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών και εν τέλει την βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου και της ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης για τους μαθητές μας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/10
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη