Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σε Ειδικά Σχολεία οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ., έξω από το Υπουργείο Παιδείας (στάση ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα, Μαρούσι), αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στην Ειδική Αγωγή. Παράλληλα, προγραμματίζεται πανελλαδική σύσκεψη του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αθήνα.
Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο σχολείο τους. Τα κύρια ζητήματα που επισημαίνουν οι οργανώσεις είναι:
Επικίνδυνο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφοράς, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.
Σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όπως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), νοσηλευτές και ψυχολόγους.
Κτιριακές συνθήκες επικίνδυνες για παιδιά και προσωπικό, λόγω ελλείψεων σε συντήρηση, προσβασιμότητα και ανακαίνιση.
Παράλειψη ουσιαστικής Παράλληλης Στήριξης, η οποία είναι αναγκαία για μαθητές με γνωματεύσεις.
Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η δημόσια πολιτική θυσιάζει τις ανάγκες των παιδιών για τα δημοσιονομικά και την πολεμική οικονομία, υπονομεύοντας το δικαίωμα των μαθητών στην ασφαλή και ποιοτική εκπαίδευση.
Οι διεκδικήσεις των γονέων και των συλλόγων είναι σαφείς και επείγουσες:
Άμεση έναρξη της σχολικής χρονιάς για όλα τα παιδιά που παραμένουν σπίτι.
Μόνιμες προσλήψεις όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ, ΕΒΠ και άλλων ειδικών επαγγελματιών.
Πλήρης Παράλληλη Στήριξη μία προς έναν για κάθε μαθητή σύμφωνα με τη γνωμάτευση.
Ασφαλή και προσβάσιμα κτίρια: άμεση χρηματοδότηση για επισκευές και ανέγερση νέων ειδικών σχολείων.
Λειτουργία και στέγαση ΕΕΕΕΚ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές με πλήρη στελέχωση.
Δημόσιο και ασφαλές σύστημα μεταφοράς, με εξειδικευμένο προσωπικό από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.
Σχολικοί νοσηλευτές και απινιδωτές σε όλα τα ειδικά και γενικά σχολεία.
Σχολικοί φύλακες για την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού.
Οι οργανώσεις τονίζουν ότι η ουσιαστική, ασφαλής και ποιοτική εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και ζητούν από όλους τους γονείς και συλλόγους στήριξη στην κινητοποίηση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Βασίλης Γκουζέλος