ΣΕΒ στη συνοδο πρυτανεων
Και μεγαλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων «ώστε να αμβλύνουμε τις δυσκολίες στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας»

Αποκαλυπτική για τον τρόπο που βλέπουν τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα οι βιομήχανοι, σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το άρθρο 16 επιτρέποντας την ίδρυση και μη κρατικών ΑΕΙ, ήταν η ομιλία του Γ.Δ του ΣΕΒ  Γιώργου Ξηρογιάννη, νωρίτερα σήμερα στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην Καστοριά, με συμμετοχή και του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

«Το μέλλον των νέων, το μέλλον των επιχειρήσεων και το μέλλον της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παιδεία», τόνισε ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης και  επισήμανε ότι θέλουμε τα πανεπιστήμια να είναι οι χώροι, όπου οι νέοι μας αποκτούν γνώσεις αλλά και ενστερνίζονται αξίες.

Ο κ.Ξηρογιάννης έκανε επίσης λόγο για ανάγκη σχεδόν διπλασιασμού των εισακτέων σε σχολές Πληροφορικής, ζητώντας «να αυξήσουμε το 3,5% των εισακτέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της αγοράς εργασίας» και συμπλήρωσε:

«Μια ουσιαστική συνεργασία του πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι επωφελής για όλη την κοινωνία. Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις αιχμής, τα πανεπιστήμια αποκτούν πρόσβαση σε συμπληρωματικούς πόρους και σε πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων και φυσικά οι απόφοιτοι διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές», είπε.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 85% των επαγγελμάτων που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις το 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί πλήρως, ενώ το απόθεμα των σημερινών γνώσεων που έχουν τα νέα στελέχη θα θεωρείται ξεπερασμένο σε 3 χρόνια. Η διασύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία, ώστε να αμβλύνουμε τις δυσκολίες στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες του ΟΟΣΑ. Σημείωσε ότι για να ανταπεξέλθουμε στην επερχόμενη συνύπαρξη ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης πρέπει «όλοι μας να αλλάξουμε πίστα» και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων χωρίς στερεότυπα.

Αναφερόμενος στις  συμφωνίες συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΣΕΒ με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα επισήμανε ότι αυτές ήταν μόνο η αρχή. «Ο σχεδιασμός για τα βιομηχανικά διδακτορικά ξεκίνησε με τη δική μας υποστήριξη πολύ πριν από τον πρόσφατο νόμο, αλλά προχωράει πλέον σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Αρκετά μέλη του ΣΕΒ προχωρούν σε στενότερες συνεργασίες με τα πανεπιστήμια. Στελέχη του ΣΕΒ πραγματοποιούν τακτικές διαλέξεις σε φοιτητές. Στην έρευνα και καινοτομία, ήδη, υπάρχουν spin-offs που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΣΕΒ για τη διασύνδεση τους με επιχειρήσεις».

Για την  περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας επιχειρήσεων–πανεπιστημίων ανέδειξε τρεις προτεραιότητες:

  • Γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των εξαιρετικών επιδόσεων των Ελλήνων ερευνητών στα ανταγωνιστικά προγράμματα (6η θέση στην ΕΕ) και των περιορισμένων επιδόσεων στο μετασχηματισμό της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα στις επιχειρήσεις (20οι στην ΕΕ).
  • Αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, η οποία πρέπει να ενταχθεί ως υποχρεωτική οργανική διαδικασία στα περισσότερα πτυχία STEM, κάτι που θα διευκολύνει τη μετάβαση των νέων στην απασχόληση.
  • Επικαιροποίηση του χάρτη αλλά και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, εκκινώντας από την ξεκάθαρη ανάγκη να αυξήσουμε το 3,5% των εισακτέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Κλείνοντας, ο κ. Γ. Ξηρογιάννης επισήμανε ότι μια ειλικρινής και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων μπορεί να είναι μόνον αμοιβαία επωφελής και κάλεσε τα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα συνεργασίας με τα μέλη του ΣΕΒ.

Και ο Ταραντίλης

Για την  επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας μίλησε και ο Καθηγητής  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος και πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με το The Global Startup Ecosystem Report 2023, η παγκόσμια οικονομία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας υπολογίζεται σε 7,6 τρισ. δολάρια, ενώ, βάσει εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ και του Census Bureau των ΗΠΑ, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, ευθύνονται για τη δημιουργία των μισών νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προγράμματα όπως το Horizon Europe 2021-2027, που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην τόνωση καινοτομιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη διάχυσή τους, αποτελώντας γέφυρα μεταξύ της έρευνας και της αγοράς.

Μία χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα

Η δεδομένη χρονική συγκυρία, προσφέρεται ως μία «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα, καθώς, για πρώτη φορά, παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας των ερευνητών προς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ενώ δημιουργούνται και συνέργειες με εργαλεία της αγοράς. Καταλυτικές σε αυτή την εξέλιξη, είναι οι πρώτες πετυχημένες startups με διεθνή επιτυχία, καθώς και ο ρόλος της Πολιτείας που, μέσα από συστηματική προσπάθεια, λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της σύνδεσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικές δράσεις, περιλαμβάνουν, τη δημιουργία του Elevate Greece και την εν εξελίξει θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία των τεχνοβλαστών.

Ως αποτέλεσμα, η αξία του ελληνικού startup οικοσυστήματος αγγίζει πλέον τα €8 δισ., περιλαμβάνοντας πάνω από 500 σοβαρές επιχειρήσεις. Διερωτώμενος αν αυτό αρκεί, ο κ. Ταραντίλης εξήγησε ότι «πάντα επιδιώκουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να επιτύχει ακόμα περισσότερα, γιατί, όπως αναπτυσσόμαστε εμείς, τα αντίστοιχα οικοσυστήματα διεθνώς, αναπτύσσονται επίσης».

Προτάσεις για τη βελτίωση των μελλοντικών προοπτικών

Για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα, τη δημιουργία περισσότερων και ποιοτικότερων startup και spinoff εταιρειών, καθώς και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της έρευνας και τη σύνδεσή της με την πραγματική οικονομία, ο Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, μοιράστηκε με τους συνέδρους ορισμένες προτάσεις και ιδέες, όπως:

  • η αποδέσμευση της έρευνας από το δημόσιο λογιστικό, καθώς απαιτείται ταχύτητα, ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία

  • κατάρτιση νέου, σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και χρηματοδοτική υποστήριξη των ερευνητών για την κατοχύρωση των πατεντών

  • η καταγραφή όλων των φορέων καινοτομίας στην Ελλάδα με τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, που θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το προφίλ και τις δράσεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους, ώστε να ευνοηθεί ένα οικοσύστημα συνεργασίας

  • η αξιολόγηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ως προς τον βαθμό ωριμότητάς τους για την επιχειρηματική αξιοποίηση, και

  • η ίδρυση μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας πανελλαδικής εμβέλειας υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα μπορεί να προσλάβει καλά αμειβόμενο και υψηλού επιπέδου προσωπικό σε θέματα διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, κρίσιμη είναι η ανάπτυξη, διακράτηση και προσέλκυση ταλέντου, μέσω της αύξησης των φοιτητών στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τη θεσμοθέτηση μίας Startup Visa, για την ταχεία ίδρυση εταιρειών τεχνολογίας που θα απασχολούν προσωπικό στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα σημαντική είναι και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την τεχνολογική καινοτομία, με σταθερούς και συγχρονισμένους κύκλους χρηματοδοτικών δράσεων και προγραμμάτων και η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ταμείων Venture Capital που ειδικεύονται σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να γίνει ένας σημαντικός κόμβος καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι «η παρούσα ευνοϊκή συγκυρία, είναι μια σπάνια ευκαιρία για τη χώρα μας και δεν πρέπει να χαθεί».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κορονοϊός
Κορονοϊός: Μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανάπτυξη των παιδιών
Η Covid-19 οδήγησε σε «μέτριες» καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά
Κορονοϊός: Μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανάπτυξη των παιδιών