Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής και το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις σοβαρές ελλείψεις σε ειδική αγωγή και υποστηρικτικό προσωπικό στο σχολείο.
Το 4ο Λύκειο παραμένει χωρίς Παράλληλες Στηρίξεις, Σχολικό Νοσηλευτή και στελεχωμένο Τμήμα Ένταξης, ενώ η παρουσία Σχολικού Ψυχολόγου είναι αποσπασματική.
Οι μαθητές, ιδιαίτερα σε περίοδο προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, χρειάζονται σταθερούς ανθρώπους εμπιστοσύνης για να έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης και υποστήριξης.
Ο Σύλλογος ζητά άμεση τοποθέτηση του απαραίτητου προσωπικού, ενίσχυση των σχολείων με σταθερούς ειδικούς και σεβασμό στο δικαίωμα κάθε μαθητή να μαθαίνει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι
Τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής όσο και οι εκπρόσωποι του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου μας ,εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία των οικογενειών για τις σοβαρές ελλείψεις σε θέσεις ειδικής αγωγής και υποστηρικτικού προσωπικού.
Το σχολείο μας, όπως και πολλά άλλα λύκεια της χώρας, παραμένει χωρίς
Παράλληλες Στηρίξεις, χωρίς Σχολικό Νοσηλευτή και χωρίς στελεχωμένο Τμήμα Ένταξης, ενώ η παρουσία Σχολικού Ψυχολόγου είναι αποσπασματική και μεταβαλλόμενη κάθε χρόνο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ιδιαίτερα στην εφηβεία, έχουν ανάγκη από σταθερούς ανθρώπους εμπιστοσύνης, που να γνωρίζουν το σχολικό περιβάλλον και να συνεχίζουν το έργο τους με συνέπεια.
Η Ειδική Αγωγή δεν είναι πολυτέλεια ούτε προνόμιο Είναι θεμελιώδης όρος ισότητας και δικαιοσύνης στην εκπαίδευση.
Η μη στελέχωση του Τμήματος Ένταξης και η μη στήριξη των μαθητών που δικαιούνται Παράλληλη Στήριξη συνθλίβει τις ίσες ευκαιρίες για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν μόνοι τους σε ένα περιβάλλον διαγωνισμάτων, επιδόσεων και συνεχούς αξιολόγησης, χωρίς την απαραίτητη παιδαγωγική υποστήριξη .Έχει μπει Νοέμβριος και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Σε μια εποχή που η εκπαιδευτική πίεση είναι τεράστια, ειδικά σε συνθήκες προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η παρουσία ψυχολόγου και νοσηλευτή είναι απαραίτητη. Ο Σχολικός Νοσηλευτής δεν είναι πολυτέλεια ούτε προαιρετική παροχή. Είναι ζήτημα ευθύνης, πρόληψης και ασφάλειας ιδίως όταν υπάρχουν μαθητές που έχει εγκριθεί η αίτηση τους αλλά και όταν οι μαθητές γενικότερα περνούν ώρες στο σχολείο υπό συνθήκες άγχους, κόπωσης και έντασης κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους, και με αποκορύφωμα τις μέρες διεξαγωγής των εξετάσεων μιας και το σχολείο μας είναι εξεταστικό κέντρο.
Παράλληλα, είναι υποκριτικό να γίνεται δημόσιος λόγος για την αντιμετώπιση της "νεανικής παραβατικότητας", όταν τα σχολεία δεν διαθέτουν μόνιμο ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό ή ειδικό παιδαγωγό για να στηρίξει την καθημερινότητα των εφήβων που χρειάζεται χρόνο να χτίσουν δεσμούς εμπιστοσύνης για να εξωτερικευθούν και να προλάβει συμπεριφορές που πηγάζουν από ανασφάλεια, πίεση ή ψυχολογική ευαλωτότητα.
Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες αρχές:
Άμεση τοποθέτηση των Παράλληλων Στηρίξεων σχολικού νοσηλευτή και ειδικών παιδαγωγών στο σχολείο μας. Στελέχωση του Τμήματος Ένταξης ώστε κανένας μαθητής να μην αποκλείεται από το δικαίωμα στη γνώση.
Ενίσχυση των σχολείων με σταθερό επιστημονικό προσωπικό, που να γνωρίζει τους μαθητές, να συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς και να λειτουργεί προληπτικά.
Η εκπαίδευση των παιδιών μας δεν μπορεί να βασίζεται στην τύχη, στις μετακινήσεις ή στις ελλείψεις. Ζητούμε σταθερότητα, συνέχεια και σεβασμό στο δικαίωμα κάθε παιδιού μαθαίνει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο Σύλλογου Γονέων και Κηδεμόνων
4ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής
Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom