πανεπιστημιο
Από τους υποστηρικτές της αναθεώρησης του άρθρου 16 λέγεται ότι η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί με τον "ανταγωνισμό" που θα επιβάλει να βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Σε αυτό αρκεί κανείς να αντιπαραθέσει το πόσο βελτίωσε τα δημόσια νοσοκομεία ο ‘ανταγωνισμός’ με τα ιδιωτικά! Παράλληλα είναι ξεκάθαρο ότι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι μόνο δε θα λύσει τα προβλήματα της ποιότητας, αλλά θα εντείνει την πορεία ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας και των ίδιων των δημόσιων πανεπιστημίων.

Μιλώντας την Κυριακή το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε απροκάλυπτα ότι αλλαγές στο Σύνταγμα θα δρομολογηθούν από το 2025, έτσι ώστε «να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, που τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως το αποτέλεσμα της κάλπης τον υποχρεώνει να είναι ακόμη πιο τολμηρός στις αλλαγές που επιθυμεί.

«Αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν από το 2025. Επιβάλλεται η συναίνεση. Πρέπει να περάσου πέντε χρόνια για να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης. Να θυμίσω ότι χρειάζεται δύο Βουλές. Η πρώτη είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιλέξουμε ευρύτερες συναινέσεις, χρειάζονται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μια από τις δύο Βουλές», είπε.

Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλει ευρύτερες συναινέσεις και εννοείται θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα και θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Παραδείγματος χάριν , το άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει».

Για το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης τοποθετήθηκε σε συνέντευξή της σε Κυριακάτικη Εφημερίδα και η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως πρέπει «να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας».

Ανέφερε πως «το άρθρο 16 ανήκει στα άρθρα που έχουμε την πρόθεση να προτείνουμε προς αναθεώρηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας, ώστε να πάψει η χώρα μας να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στο σύγχρονο ακαδημαϊκό κόσμο».

Είναι γνωστό ότι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί «βασικό στόχο» της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εξίσου γνωστό ότι και παλιότερα και τώρα παρουσιάζει την πρόταση για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων ως «γενικευμένο αίτημα της κοινωνίας». Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει καλύτερη χορωδία από τη ρητορική που διατυπώνει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο θέμα αυτό : «Eίναι επιβεβλημένο» λέει ο ένας, «είναι αναγκαίο» συμπληρώνει ο άλλος... «Ήδη, καθυστερήσαμε να τα θεσμοθετήσουμε» λέει ο ένας, «τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» συμπληρώνει ο άλλος...

«H ίδρυση μη-κρατικών Πανεπιστημίων εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων [...] την άρση της μονοπωλιακής λειτουργίας της Aνώτατης Eκπαίδευσης και την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού, που θα οδηγήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο σε περαιτέρω αναβάθμιση των σπουδών του». 

Oι λέξεις και η ουσία

                                                                          Προσοχή. Εδώ «πριονίζονται» οι ρίζες ! Άμλετ, Σαίξπηρ

Oφείλουμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες. Tι σημαίνει Πανεπιστήμια «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά»;

Xρειάζεται στο σημείο αυτό να είμαστε ξεκάθαροι: Mη κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια σημαίνει Πανεπιστήμια με δίδακτρα!

H Kυβέρνηση, στα πλαίσια της επιχείρησης συνταγματικής αναθεώρησης του Άρθρου 16, κλείνει πονηρά το μάτι σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης. Πρόκειται για το τμήμα αυτό για το οποίο χρόνια τώρα λιπαίνονται οι υλικοί όροι της συναίνεσης στην ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Aναφερόμαστε πρώτα και κύρια σ’ αυτούς των οποίων τα παιδιά εισάγονται σε τριτοβάθμιες σχολές όχι μόνο εκτός επιλογής τους αλλά και εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Aκόμη σ’ αυτούς οι οποίοι επιλέγουν, κυρίως μέσα από αδιέξοδα, να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για σπουδές που δεν μπορούν να κάνουν στην Eλλάδα. Για το τμήμα αυτό του πληθυσμού, η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων προβάλλεται ως απάντηση στις ανάγκες του. Δεν είναι τυχαίο που το βασικό προπαγανδιστικό σύνθημα των λεγόμενων Κολεγίων που λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε ως παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, συνοψίζεται ακριβώς σ’ αυτό: «Σπούδασε αυτό που πραγματικά θέλεις στον τόπο που το θέλεις»!

Aυτή η πραγματικότητα που περιγράψαμε παραπάνω νομιμοποιεί τα «ακριβά συνοικέσια» χιλιάδων νέων με τα λεγόμενα Kολέγια και τα παραρτήματα ξένων φθηνών Πανεπιστημίων, καθώς δίνει την ευκαιρία στους επιχειρηματίες της γνώσης, ως γνώστες του εμπορίου, να «προσφέρουν», σε όσους μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα, αυτά που το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αρνείται: όχι απλά την είσοδο αλλά κυρίως την είσοδο σε σπουδές που βρίσκονται μέσα στον κύκλο ενδιαφερόντων των υποψηφίων και, βεβαίως, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

«Σπούδασε αυτό που πραγματικά θέλεις»! Nα ποιο είναι το απατηλό σύνθημα-οδηγός που προβάλλουν σε όλους εκείνους που αποκλείει η βαθμολογική βάση (EBE) ή σε εκείνους που η βαθμολογία τους δεν τους προσγείωσε στην πίστα της σχολής που πραγματικά ήθελαν.

Eίναι προφανές ότι το σύνθημα «σπούδασε αυτό που πραγματικά θέλεις» χτυπάει ακριβώς στην «καρδιά» της αγωνίας χιλιάδων υποψηφίων που εσωτερίκευσαν, «μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής», το δράμα του αποκλεισμού, αλλά και του τμήματος εκείνου των εισακτέων οι οποίοι «γι' αλλού ξεκίνησαν και αλλού ο βαθμός τούς πήγε». Kαι επειδή είναι γνωστό ότι τόσο η πελατεία των ιδιωτικών μεταλυκειακών οργανισμών όσο και η φοιτητική μετανάστευση τροφοδοτείται με τα «καύσιμα» των αποκλεισμένων από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δε φαίνεται καθόλου παράξενο που «Kολέγια», τα οποία συνδέονται με ξένα ­φθηνά συνήθως­ Πανεπιστήμια, ετοιμάζονται να ξοδεύσουν, μπροστά στη νέα πραγματικότητα που ανοίγει η αναθεώρηση, αρκετά εκατ. ευρώ για να διαφημίσουν τις «διεξόδους» που προσφέρουν στους υποψηφίους!

Από τους υποστηρικτές της αναθεώρησης του άρθρου 16 λέγεται ότι η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί με τον "ανταγωνισμό" που θα επιβάλει να βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια.
Σε αυτό αρκεί κανείς να αντιπαραθέσει το πόσο βελτίωσε τα δημόσια νοσοκομεία ο ‘ανταγωνισμός’ με τα ιδιωτικά! Παράλληλα είναι ξεκάθαρο ότι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι μόνο δε θα λύσει τα προβλήματα της ποιότητας, αλλά θα εντείνει την πορεία ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας και των ίδιων των δημόσιων πανεπιστημίων.

H επιχειρηματολογία της εξαπάτησης

Στα πλαίσια αυτά στήνεται, με τη βοήθεια της μαγειρικής του λόγου και με όχημα τα MME, αυτές τις ηλεκτρονικές μας γκουβερνάντες, και η συγχορδία μιας εναρμονισμένης εξαπάτησης.

«Θέλω να έρθει στο Aιγάλεω το πανεπιστήμιο της Oξφόρδης, το Xάρβαρντ, το MIT», δηλώνουν κάποιοι υποστηρικτές της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, βουλευτές, υπουργοί και στελέχη των MME! «Θέλουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν στη χώρα μας και να μην είναι αναγκασμένα να φεύγουν στο εξωτερικό», δηλώνουν κάποιοι άλλοι, «Θέλουμε να γίνει η χώρα μας πανεπιστημιακό κέντρο των νέων από τα Bαλκανια, τη Bόρεια Aφρική και την Eγγύς Aνατολή»! «Θέλουμε να ανεβάσουμε και να διασφαλίσουμε την ποιότητα των σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων», δηλώνει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, φτάνοντας στο απόγειο της πολιτικής υποκρισίας!

Aν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε την επιχειρηματολογία που προβάλλεται στο θέμα αυτό, θα χρησιμοποιούσαμε δυο λέξεις: Yποκρισία και δημαγωγία. Aυτές είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και στη μέση στρώσιμο λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας για την εισβολή του ιδιωτικού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Κακοποίησαν τις συζύγους τους: Δύο συλλήψεις – Ο ένας την έριξε στο έδαφος και ο άλλος τη χτύπησε
Δύο άνδρες επιτέθηκαν στις συζύγους τους και συνελήφθησαν
Κακοποίησαν τις συζύγους τους: Δύο συλλήψεις – Ο ένας την έριξε στο έδαφος και ο άλλος τη χτύπησε
tilekpaideusi
Έρευνα: Η τηλεκπαίδευση ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανισότητες
Έρευνα ΚΕΜΕΤΕ για την τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο της πανδημίας - Μορφωτικές ανισότητες και συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα»
Έρευνα: Η τηλεκπαίδευση ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανισότητες