Πληροφορική: Η επιστήμη με τεράστια ζήτηση αλλά περιορισμένους διορισμούς
Η πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ - Πληροφορική, Επικοινωνίες, Βιοεπιστήμες, Ενέργεια, Τουρισμός, Μεταφορές, κα, οι κλάδοι που οι επιχειρησεις δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα

Οι σπουδές Πληροφορικής φαίνεται ότι θα διατηρήσουν την ελκυστικότητά τους στο μέλλον, καθώς οι εταιρείες Πληροφορικής -και- στην Ελλάδα, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια βραδυφλεγή βόμβα  καθώς οι 8 στις 10 (το 81%) απαντούν ότι δεν βρίσκουν ταλέντα με τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους. Την ίδια όμως στιγμή, οι διορισμοί «Πληροφορικάριων» στα σχολεία είναι ανακόλουθα περιορισμένοι

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη δημοσίευση του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, ο κλάδος της Πληροφορικής δεν είναι ο μόνος, που αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην κάλυψη κενών θέσεων απασχόλησης. 

Από την Ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας μέχρι τη Βιομηχανία, την Υγεία και τις Βιο-επιστήμες οι Έλληνες εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται. Πιο συγκεκριμένα το 96% δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Το 85% απαντά ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης για τον κλάδο της Βιομηχανίας και των Κατασκευών, το 84% για τον τομέα της Υγείας και των Βιο-επιστημών και το 82% για τον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας. Στο μεταξύ, στους κλάδους των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός), των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών και των Μεταφορών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Αυτοκινητοβιομηχανίας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70%, 68% και 65%.

Συνολικό το πρόβλημα

Συνολικά, σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα με την έλλειψη ταλέντων να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023.

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 77% των εργοδοτών – ποσοστό ίσο με τον παγκόσμιο μέσο όρο - αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων. Συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο το ποσοστό εμφανίζεται ελαφρά μειωμένο κατά 1%.

Δεξιότητες σε έλλειψη

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής και των Δεδομένων, το 19% της Μηχανικής, το 18% του Ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των Κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των Πωλήσεων / Μάρκετινγκ.

Στο μεταξύ, το 27% των Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε Υπευθυνότητα, Αξιοπιστία και Πειθαρχία ενώ το 26% ότι δεν βρίσκει ταλέντα με Κριτική σκέψη και ανάλυση.

Οι Ηγετικές και Κοινωνικές δεξιότητες επιρροής λείπουν για το 24% ενώ ίσο ποσοστό εργοδοτών δηλώνει ότι από τα ταλέντα απουσιάζει η Ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων. Τέλος το 22% κρίνει ότι υπάρχει έλλειψη στη δεξιότητα της Συνεργασίας και ομαδική εργασίας. 

Η παγκόσμια εικόνα

Σε παγκόσμιο επίπεδο μεγαλύτερη δυσκολία (90%) εντοπίζουν οι εργοδότες στην Ταϊβάν, τη Γερμανία (86%), το Χονγκ Κονγκ (85%), την Πορτογαλία (84%) και το Πόρτο Ρίκο (83%) και μικρότερη στην Κολομβία (64%), τον Παναμά (66%), την Τσεχία (66%), τη Σλοβακία (68%) και το Μεξικό (69%). 

Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων, το 60% απαντά ότι επενδύει στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% σε περισσότερη τεχνολογία. 

Επίσης, σε ποσοστό 47% οι εργοδότες αναφέρουν ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας. Το 14% δηλώνει πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων ειδικά για τους κλάδους Καταναλωτικά Αγαθά & Υπηρεσίες (Συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός) και Υγεία & Βιο-επιστήμες.

Η πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από έρευνες της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ. Η εταιρεία διεξήγαγε δύο πρωτογενείς έρευνες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να καταγραφεί η άποψη των εταιρειών και των φορέων του δημοσίου αναφορικά με τις ανάγκες ειδικών ΤΠΕ, την επάρκεια τους, τις μελλοντικές τους ανάγκες και τα προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση κατάλληλου προσωπικού. 

Η αξιολόγηση της επάρκειας των ειδικών ΤΠΕ στην ελληνική αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκε στη βάση εκτίμησης του αναμενόμενου κενού μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας μέχρι το 2030.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, επιβεβαιώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον, δίνοντας ένα ποσοστό:

-7,8% ακάλυπτων θέσεων ειδικών ΤΠΕ την τρέχουσα περίοδο στον κλάδο ΤΠΕ και

-7,5% ακάλυπτων θέσεων ειδικών ΤΠΕ την τρέχουσα περίοδο στους λοιπούς κλάδους.

Η έρευνα, επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ (ποσοστό 51% του κλάδου ΤΠΕ απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο), με κύριες αιτίες τη μη επαρκή εξειδίκευση και τη μετανάστευση νέων επιστημόνων το εξωτερικό.

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση 

Οι συμμετέχουσες εταιρείες αξιολόγησαν σε μεγάλο ποσοστό (43%) την ετοιμότητα ένταξης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων ως "μέτρια", ενώ σημαντική ζήτηση προκύπτει για τις 3 πιο βασικές ειδικότητες στον κλάδο ΤΠΕ σήμερα, με τον προγραμματισμό να κατέχει ποσοστό 78%, την κυβερνοασφάλεια 54% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων 48%, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους: προγραμματισμός 52%, IT Business Analysis 48%, IT Project Management 48%, με τα ποσοστά να ανεβαίνουν στους περισσότερους κλάδους τα επόμενα χρόνια.

Μέσω αντίστοιχης έρευνας, αναδείχθηκε η ύπαρξη αναγκών σε ειδικούς ΤΠΕ και στον δημόσιο τομέα, με την κυβερνοασφάλεια να κατέχει το 56%, τον προγραμματισμό το 52% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων το 42%, με μικρή ποσοστιαία απόκλιση τα επόμενα χρόνια.

Οι ειδικοί ΤΠΕ εκτιμώνται σήμερα σε 160 χιλ., ενώ το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση της Ψηφιακής Πυξίδας της ΕΕ και την ανάγκη στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, οι ειδικοί ΤΠΕ θα ανέλθουν σε 280 - 300 χιλ.  

Εκτιμάται επιπλέον ζήτηση 15.000 - 16.000 ειδικών ΤΠΕ κατ’ έτος για την περίοδο 2023 – 2030. 

Βάσει των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της προσφοράς αποφοίτων από το 2023 έως το 2030, η διαθέσιμη προσφορά αναμένεται να ανέλθει σε 8 - 8,5 χιλ. κατ’ έτος, ενώ με βάση τη μεθοδολογία, που ακολουθήθηκε, η εκτίμηση της επιπλέον ζήτησης, που αναμένεται να μην καλύπτεται από τη διαθέσιμη προσφορά, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7 - 7,5 χιλ. ετησίως για την περίοδο 2023 - 2030.

Πενιχροί διορισμοί στον κλάδο της Πληροφορικής

Παρόλα αυτά, στο πεδίο των διορισμών οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής είναι αδικημένοι. Οπως τονίζουν οι ίδιοι: 

 Το έτος 2021 προσλήφθηκαν 11.700 εκπαιδευτικοι στη Γενική Εκπαίδευση, εκ των οποίων μόνο 162 Πληροφορικοί ΠΕ86 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, δηλαδή μόλις το 1,38% επί των συνολικών διορισμών. Τη χρονιά εκείνη προσλήφθηκαν 1388 αναπληρωτές της ειδικότητας για να καλύψουν τις ανάγκες των κενών.

• Τον Αύγουστο του 2022 διορίστηκαν 8.586 στη Γενική Εκπαίδευση εκ των οποίων μόνο 73 Πληροφορικοί ΠΕ86 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μόλις δηλαδή το 0,85% επί των συνολικών διορισμών. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά 1800 αναπληρωτές της ειδικότητας για να καλύφουν τις μέχρι τώρα ανάγκες.

Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη φύση της ειδικότητας, η οποία εξυπηρετεί όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τρία πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και λόγω της δυνατότητας απόσπασης σε άλλους φορείς του δημοσίου, εκατοντάδες οργανικές θέσεις ΠΕ86 παραμένουν κενές από εκπαιδευτικούς που αιτούνται κάθε χρόνο απόσπαση σε αυτούς.

Νέα διαδικασία πιστοποίησης και εποπτείας φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης πληροφορικής 

Στο μεταξύ, χθες ο ΕΟΠΠΕΠ ανακοίνωσε την επίτευξη ενός ακόμη στρατηγικού στόχου του , με την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη «Διαδικασία πιστοποίησης και εποπτείας φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ της ημεδαπής - Αναγνώριση φορέων της αλλοδαπής που χορηγούν τίτλους γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ και αντιστοίχισης των τίτλων της αλλοδαπής με τα πιστοποιητικά της ημεδαπής» (δείτε εδώ την ΚΥΑ υπ΄ αρ. 33198/Κ6/2023 (ΦΕΚ Β 1961/2023), με την οποία επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες πιστοποίησης, λειτουργίας και εποπτείας των φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης πληροφορικής. Περαιτέρω, ρυθμίζει και τα ζητήματα της αναγνώρισης και αντιστοίχισης των τίτλων γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ της αλλοδαπής.

Με ποια πτυχία μπορείς να προσληφθείς ως καθηγητής Πληροφορικής σε Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ

Τα απαιτούμενα προσόντα για πρόσληψη-διορισμό  στην εκπαίδευση στον κλάδο της Πληροφορικής (ΠΕ86)

Πτυχία ΑΕΙ: Πτυχίο ή Δίπλωμα Πληροφορικής ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης των Υπολογιστών ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (με κατεύθυνση «Εφαρμοσμένη Πληροφορική» ή «Επιστήμη και Τεχνολογία Η/Υ» ή «Πληροφοριακά Συστήματα») του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής με κατεύθυνση «Διοίκηση Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τους αποφοίτους που εισήχθησαν μετά το ακαδημαϊκό έτος 2013- 2014 ή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ή Ηλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων ή Ψηφιακών Συστημάτων ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ή Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων ή Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Προγράμματος Σπουδών Επιλογής «Επιστήμες και Πολιτισμός» (με κατεύθυνση Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Εφαρμογές τους) ή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική ή Πληροφορικής και Τηλεματικής ή Μηχανικών Πληροφορικής και Η/Υ (Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν/μίου Πελοποννήσου), της ημεδαπής ή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου ή ισότιμο και αντίστοιχο ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο πτυχίο της αλλοδαπής.

Πτυχία (πρώην) ΤΕΙ: Πτυχίο ή Πληροφορικής ή Μηχανικών Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ή Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία ή Διαχείρισης Πληροφοριών ή Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας ή Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Βιομηχανικής Πληροφορικής ή Αυτοματισμού ή Μηχανικών Αυτοματισμού ή Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων ή Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής με κατεύθυνση «Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής» ή Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας).Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής» ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο πτυχίο της αλλοδαπής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα