ΔΑΣΚΑΛΑ
Η κατάθλιψη «προτιμά» τις γυναίκες - Γένους θηλυκού το 80% των περιπτώσεων

Πριν λίγα χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωνε ότι η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη μετά τις διαταραχές του άγχους ψυχική διαταραχή και ήδη αποτελεί τη δεύτερη αιτία λειτουργικής ανικανότητας παγκοσµίως.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι υποφέρει από κατάθλιψη το 8% του ενήλικου πληθυσμού, συνεπώς στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς ετησίως. Η κατάθλιψη προτιμά τις γυναίκες (η αναλογία γυναικών/ ανδρών είναι δύο προς ένα) αλλά δεν κάνει διακρίσεις σε ό,τι αφορά την ηλικία, τη µόρφωση, το κοινωνικό επίπεδο ή την οικονοµική κατάσταση.

Η περίπτωση της Κρήτης

«Καλπάζει» η κατάθλιψη στην Κρήτη, με τους ειδικούς ψυχικής υγείας να κάνουν λόγο για δραματική αύξηση περιστατικών στο νησί.

Γιατροί των νοσοκομείων Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ υπογράμμισαν στο neakriti.gr, πως ο αριθμός των καταθλιπτικών ασθενών έχει διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία, ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά και οι αυτοκτονίες!

Σε επίπεδο Κρήτης, η κατάθλιψη είναι γένους... θηλυκού, καθόσον σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή Ψυχιατρικής Αλέξη Βγόντζα παρατηρείται σε συχνότητα 4 γυναικών έναντι ενός άνδρα. Είναι αξιοσημείωτο μεταξύ άλλων πως η κατάθλιψη δε γνωρίζει όρια ηλικίας, αφού πλήττει τόσο τα νέα άτομα όσο και τους ηλικιωμένους.

Η κατάθλιψη δεν είναι απλή στεναχώρια. Ο χρόνος ζωής της είναι αρκετά παλιός, αφού γνωστοί γιατροί της αρχαιότητας συμβούλευαν τους ασθενείς τους όταν ένιωθαν δυσφορία. Σήμερα, πλέον η κατάθλιψη έχει επιστημονικοποιηθεί και έχει λάβει τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Δεν είναι το νόσημα εκείνο που απλά ο ασθενής αισθάνεται δυσφορία. Είναι ένα ιατρικό νόσημα που έχει προεκτάσεις στη συναισθηματική διάθεση του ατόμου, ενώ την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η κατάθλιψη ενδέχεται να «απλώσει» τα «δίχτυα» της και στο σώμα του ασθενούς, προκαλώντας πονοκεφάλους, αϋπνίες, βουλιμία κ.τ.λ. Σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, ο ασθενής ενδέχεται να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Το neakriti.gr, επιχείρησε να διερευνήσει το πώς εμφανίζεται η κατάθλιψη στους Κρητικούς. Όπως θα διαπιστώσετε, όχι απλά υπάρχει στο νησί ως ένα νόσημα, αλλά εμφανίζεται με καλπάζοντα ρυθμό. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γενετικό υπόβαθρο των Κρητών, αλλά και σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες οι οποίοι επαύξησαν την ανασφάλεια των ανθρώπων. Μάλιστα, την περίοδο της μετα-πανδημίας που διανύουμε σήμερα (καθώς ο κορονοϊός είναι ενδημικός), η κατάθλιψη είναι ιδιαιτέρως διαδομένη, με τους κλινικούς ψυχολόγους να λένε σαφέστατα πως η COVID-19 άφησε το ψυχικό της αποτύπωμα.

Ο κορονοϊός «τρέφει» το άγχος

Ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου υποστήριξε πως «σε επίπεδο Κρήτης είμαστε σε αυξητικά πλαίσια σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη. Ακολουθούμε την Ελλάδα, η οποία όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν πολλά κρούσματα ημερησίως και ετησίως. Ο ΠΟΥ το είχε επισημάνει. Οι έρευνες καταδεικνύουν πως στη χώρα μας ένα ποσοστό της τάξης του 9-12% των ανθρώπων πάσχουν από κατάθλιψη, είτε ήπιας είτε μέτριας είτε βαριάς μορφής. Επίσης, είναι άξιο αναφοράς πως βλέπουμε ως ειδικοί καταθλιπτικούς ασθενείς στους οποίους ο κορονοϊός έχει αφήσει το στίγμα του. Πάντως στην Κρήτη η κατάθλιψη σημειώνει αρκετά ανοδικά ποσοστά και είναι από τα ιδιαιτέρως διαδεδομένα νοσήματα μαζί με τα καρδιαγγειακά».

Για ποιο λόγο, όμως, η κατάθλιψη σημειώνει ανοδικά ποσοστά; Υπάρχει επιστημονικός λόγος που να συνδέεται με εμπειρικά δεδομένα;

«Το 1995, ο καθηγητής Στεφανής μάς είχε πει σε διάλεξη πως η κατάθλιψη το 2020 θα αυξηθεί υπέρμετρα εξαιτίας της αλλοίωσης του θεσμού της οικογένειας, της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού και της υπερεντατικοποίησης της εργασίας. Το βλέπουμε και σήμερα. Η οικογένεια δεν είναι όπως παλιά. Έχει αλλάξει η δομή της, ενώ τα διαζύγια είναι περισσότερα από τους γάμους. Οι ρυθμοί έχουν εντατικοποιηθεί και το καταλαβαίνουμε από το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι κάνουν δυο-τρεις εργασίες για να τα καταφέρουν. Και είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πως ο κοινωνικός ιστός δεν είναι ο ίδιος. Δεν υπάρχει η ίδια η οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων», είπε ο κ. Παπανικολάου, ενώ συνέχισε υποστηρίζοντας: «Κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι συντείνουν στην αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης. Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσουμε σε επίπεδο Κρήτης και άλλους δύο λόγους. Και πιο συγκεκριμένα, πρέπει να προστεθεί το γενετικό υπόστρωμα και το “ξύλινο εγώ”. Όσον αφορά το γενετικό υπόστρωμα, είναι πλέον κατανοητό πως στην Κρήτη υπήρξε έντονη ενδογαμία μεταξύ ξαδερφιών, με αποτέλεσμα να έχουν γενετικά, αλλά και νευρολογικά νοσήματα αρκετά σπάνια. Όσον αφορά το “ξύλινο εγώ”, θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση: Υπάρχουν άνθρωποι που δε βγαίνουν από το σπίτι τους γιατί δεν έχουν χρήματα να κεράσουν τον φίλο τους, ο οποίος τους κέρασε την προηγούμενη φορά. Πρέπει να επισημανθεί η διαπίστωση αυτή. Ουσιαστικά συντηρείται ένα “εγώ” με “ψεύτικα πόδια”».

«Δύο απόπειρες σε κάθε εφημερία»

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ψυχίατρος και διευθύντρια ΕΣΥ του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζελείου, κ. Ευγενία Χουρδάκη, η οποία έκανε σαφές πως τη δεδομένη χρονική στιγμή οι απόπειρες αυτοκτονιών είναι πολλές και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που σε κάθε εφημερία μπορεί να υπάρχουν δύο περιστατικά. Την ίδια στιγμή, η κ. Χουρδάκη έκανε σαφές πως υπάρχει αύξηση των νεότερων ηλικιακά ανθρώπων με κατάθλιψη.

Ειδικότερα, η κ. Χουρδάκη έκανε σαφές πως τα περιστατικά με κατάθλιψη έχουν αυξηθεί δραματικά, λέγοντας πως «γενικά υπάρχει αύξηση. Υπάρχουν περισσότεροι καταθλιπτικοί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ πολλά είναι τα νέα άτομα ηλικίας 20-30 ετών που πάσχουν από κατάθλιψη. Έχουμε μεγάλο ποσοστό καταθλιπτικών ασθενών».

Σκιαγραφώντας το προφίλ του καταθλιπτικού ατόμου που συναντάει στην Ψυχιατρική του Βενιζελείου, η κ. Χουρδάκη σημείωσε: «Υπάρχει έντονη στεναχώρια. Αισθάνεται αβοήθητος. Μπορεί να κατηγορεί άδικα τον εαυτό του για πράγματα που δε θέλει. Και μπορεί να φτάσει στην παραληρηματική ενοχή. Υπάρχει αυτο-μομφή. Υπάρχουν διαταραχές στον ύπνο: να κοιμάται υπερβολικά ή να κοιμάται ελάχιστα. Μπορεί να έχει ανορεξία ή βουλιμικά επεισόδια. Επίσης, συναντούμε ανθρώπους με έντονο θυμό ή με απώλεια ελπίδας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει ανακοίνωση που είχε κάνει σαφές πως το 2025 και το 2026 νοσήματα όπως η κατάθλιψη θα φτάσουν σε επίπεδο συχνότητας νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά. 

Η κατάθλιψη «προτιμά» τις γυναίκες - Γένους θηλυκού το 80% των περιπτώσεων

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας που με την Κινητή Μονάδα του ΠΑΓΝΗ πραγματοποιεί εξορμήσεις στην ενδοχώρα με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας σημειώνει πως ο μισός αριθμός των ασθενών που έχουν δει γιατροί της Κινητής Μονάδας είναι με κατάθλιψη, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% πάσχει από αγχώδη διαταραχή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες σε αναλογία 4 προς 1.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agonas_dromoy.jpg
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Λεωφόρο Ποσειδώνος
Η ΕΛΑΣ κάνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Λεωφόρο Ποσειδώνος
ploio
Αναστάτωση στην Κρήτη: Πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι εξαιτίας αδιαθεσίας μαθητή
Μαθητής που ταξίδευε με ομάδα του σχολείου και τους καθηγητές του ένιωσε έντονη αδιαθεσία και χρειαζόταν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Αναστάτωση στην Κρήτη: Πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι εξαιτίας αδιαθεσίας μαθητή
vodafone_generation
Ταξίδι στον κόσμο του STEM με το πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων Generation Next
Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Skills Upload Jr. Challenge, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να...
Ταξίδι στον κόσμο του STEM με το πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων Generation Next