apergia ekpaideutikoi axiologisi
Nick Paleologos / SOOC
Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών από 20 σωματεία εκπαιδευτικών - Ζητούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Η ανοιχτή επιστολή των εκπαιδευτικών προς την κυβέρνηση

Διαδικτυακή καμπάνια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών με αίτημα τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις διεξάγουν 20 σωματεία εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, 16 ΣΕΠΕ και τέσσερις ΕΛΜΕ ζητούν «αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων: Αυξήσεις τώρα», καθώς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Η φόρμα συλλογή υπογραφών εδώ

Αναλυτικά η ανακοίνωση και η ανοιχτή επιστολή των εκπαιδευτικών προς την κυβέρνηση:

Ακρίβεια και πληθωρισμός οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια

Αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων μας: Αυξήσεις τώρα!

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου-14ου ΜΙΣΘΟΥ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι 

Το τελευταίο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού έρχεται να απαξιώσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεών μας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 6,2%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 56,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 36%, το φυσικό αέριο κατά 154,8%, ενώ και στα βασικά είδη διατροφής οι αυξήσεις κυμαίνονται γύρω στο 15%. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι πλέον η 1η ακριβότερη, ενώ η τιμή της βενζίνης η 4η ακριβότερη στην Ευρώπη! Οι ραγδαίες αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση των μισθών των εκπαιδευτικών που έτσι κι αλλιώς είχαν μειωθεί την δεκαετία 2010 – 2020, με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, σε επίπεδα που ξεπερνούν το 30%. 

Αυτή την πραγματικότητα τη βιώνουν στην καθημερινότητά τους όλες και όλοι οι συνάδελφοι. Πριν ακόμα εκπνεύσει το δεκαπενθήμερο, ο μισθός μας έχει εξανεμιστεί. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αφειδώς τα φιλικά της ΜΜΕ και απογειώνει τις στρατιωτικές δαπάνες. 

Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία σκεπάζει τον πλανήτη και απειλεί όλους τους λαούς με νέες θυσίες, αίμα και φτώχεια. Πέρα από τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης και στην περιοχή μας, αντιμετωπίζουμε νέα φτωχοποίηση - μετά τα μνημόνια και την πανδημία προβάλουν το φόβητρο του πολέμου για να συνεχίσουν την καταλήστευση του εισοδήματος μας με την έκρηξη της  ακρίβειας. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα στα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο) έχουν απογειωθεί, ενώ ασήκωτο έχει γίνει το κόστος ακόμα και για τη μετακίνηση στη δουλειά. Η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών πρέπει να βρουν αγωνιστικό διέξοδο και συλλογική έκφραση. Οι Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση, προτείνουμε στους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε., τις ΕΛΜΕ και τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να προχωρήσουμε σε άμεσες πρωτοβουλίες δράσης και αγώνα αναδεικνύοντας τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά μας αιτήματα. 

Συγκεκριμένα: 

• Τη μαζική συλλογή υπογραφών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα κάτω από ένα λιτό κείμενο: δείτε εδώ

• Την έκδοση κοινής αφίσας Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. – ΕΛΜΕ (Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό/τη σύνταξή μας, Αποκατάσταση των απωλειών της μνημονιακής δεκαετίας, επαναφορά 13ου-14ου μισθού) 

• Την οργάνωση μιας καλά προετοιμασμένης κινητοποίησης στο Υπουργείο Οικονομικών την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου-14ου ΜΙΣΘΟΥ 

Κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, 

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε οικονομική κρίση. Χιλιάδες οικογένειες μαθητών μας, ξέχωρα από τον καθημερινό φόβο του κορωνοϊού που απειλεί τη ζωή τους, βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί και ακόμη περισσότερες κινδυνεύουν να χαθούν. Η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε εργασιακή ζούγκλα και χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα ήδη συρρικνωμένα εργασιακά τους δικαιώματα να εξανεμίζονται. 
Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του μισθού μας, τη δεκαετία 2010 – 2020, ξεπερνούσαν το 30%, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων έφτασε το 50%. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Σε αυτές τις απώλειες, τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε ύψη 25ετίας. Η λεηλασία του μισθού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές του ρεύματος, έχουν φτάσει στα ύψη. Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι φτάνουν σταδιακά σε όλο και περισσότερους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες. 

Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «φοροαπαλλαγές» της τάξης των 10€ το μήνα, που ήδη έχουν υπερκεραστεί από την ακρίβεια. Ανακοινώνει «μείωση του ΕΝΦΙΑ» της τάξης των 5€ τον μήνα, ενώ αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ανακοινώνει επίδομα θέρμανσης, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30%. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να μπει τέλος στη λεηλασία που έχουν υποστεί οι μισθοί των εργαζομένων, στη λεηλασία που έχει υποστεί η ζωή μας. 

Γι’ αυτό το λόγο δηλώνουμε ότι θεωρούμε απαραίτητο να εξασφαλιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα παρακάτω: 

• Άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε μισθωτούς και συνταξιούχους. 

• Αποκατάσταση όλων των απωλειών της περασμένης δεκαετίας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. 

• Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2015 – 2017, αύξηση οδοιπορικών εξόδων και χιλιομετρικής αποζημίωσης 

• Αποκατάσταση των απωλειών λόγω αύξησης του πληθωρισμού. 

Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί μια απλή επιστολή διαμαρτυρίας αλλά το πρώτο βήμα για τη συλλογική υπεράσπιση του δικαιώματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό και τη σύνταξή μας. Ο αγώνας για τους μισθούς/συντάξεις και τη ζωή μας δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή.

  • Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης», Γληνός, Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ζακύνθου «Δ. Σολωμός», Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Κορινθίας, Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Νέας Σμύρνης, Πρόοδος, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου
  • ΕΛΜΕ Α΄ Κορινθίας, Β΄ Αθήνας, Β΄ Έβρου, Ε΄ Αθήνας, Ρεθύμνου 
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

αφισα
Διαδικτυακή εκδήλωση: Το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών και οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό
Το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών και οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό με ομιλητή τον εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα
Διαδικτυακή εκδήλωση: Το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών και οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό
morera
Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι 115 ετών - «Μακριά από τοξικούς ανθρώπους»
H γηραιότερη γυναίκα του κόσμου έχει το κλειδί της μακροζωίας: «Μείνετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους»
Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι 115 ετών - «Μακριά από τοξικούς ανθρώπους»