Ο άνθρωπος που ανακάλυψε έναν πλανήτη με το μολύβι του
Έμεινε γνωστός ως "ο άνθρωπος που ανακάλυψε έναν πλανήτη με τη μύτη της πένας του", αφού χρησιμοποιώντας τους Νόμους του Κέπλερ και του Νεύτωνα και κάνοντας μόνο αριθμητικούς υπολογισμούς και χρήση τύπων, προέβλεψε την ύπαρξη και τη θέση του Ποσειδώνα

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου του 1811, γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Ουρμπέν Ζαν Ζοζέφ Λεβεριέ (Urbain Jean Joseph Le Verrier), ο οποίος ειδικευόταν στην ουράνια μηχανική.

Το όνομα του αποτελεί ένα από τα 72 ονόματα που είναι χαραγμένα στον Πύργο του Άιφελ και αυτό οφείλεται στο διάσημο επίτευγμα του να ανακαλύψει την ύπαρξη του, τότε άγνωστου, πλανήτη Ποσειδώνα, χρησιμοποιώντας μόνο μαθηματικά.

Έμεινε γνωστός ως "ο άνθρωπος που ανακάλυψε έναν πλανήτη με τη μύτη της πένας του", αφού χρησιμοποιώντας τους Νόμους του Κέπλερ και του Νεύτωνα και κάνοντας μόνο αριθμητικούς υπολογισμούς και χρήση τύπων, προέβλεψε την ύπαρξη και τη θέση του Ποσειδώνα, ως εξήγηση των αποκλίσεων στην τροχιά του Ουρανού.

Ο Λεβεριέ έστειλε τον Σεπτέμβριο του 1846 τις συντεταγμένες στον Γερμανό αστρονόμο Γκάλε και τον έπεισε να ψάξει στη θέση αυτή. Μια μέρα αργότερα ο Γκάλε επαλήθευσε την ανακάλυψη του Λεβεριέ από το αστεροσκοπείο που διεύθυνε.

Αυτή η ανακάλυψη θεωρήθηκε η πιο ουσιαστική επιβεβαίωση της ουράνιας μηχανικής και αποτέλεσε μια από τις πιο αξιόλογες στιγμές της επιστήμης του 19ου αιώνα, γεγονός που ώθησε τον Γκάλε να προτείνει να ονομαστεί ο πλανήτης Λαβεριέ, κάτι όμως που δεν δέχτηκε η αστρονομική κοινότητα της εποχής.

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Ουρανός και Ποσειδώνας και τους περισσότερους από αυτούς τους ανακάλυψαν οι Αρχαίοι Έλληνες και τους βάφτισαν με ονόματα Ελλήνων θεών.

Όμως, ακόμα και αυτοί που ανακαλύφθηκαν πολλά χρόνια αργότερα συνέχισαν να παίρνουν αρχαιοελληνικά ονόματα, τιμώντας τους αρχαίους Έλληνες που θεμελίωσαν την αστρονομία.

Τελικά ο Λεβεριέ ονόμασε τον πλανήτη που είχε ανακαλύψει Ποσειδώνα, από τον αρχαίο θεό της θάλασσας, καθώς ο συγκεκριμένος πλανήτης φαινόταν γαλάζιος, λόγω του ότι στην ατμόσφαιρά του υπάρχει υψηλή συγκέντρωση μεθανίου.

Για την ιστορία ο Ποσειδώνας βρέθηκε με απόκλιση μικρότερης της μίας μοίρας από την μαθηματική πρόβλεψη του Λεβεριέ και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του, ο Τρίτωνας, ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα, ενώ οι υπόλοιποι 12 δορυφόροι του ανακαλύφθηκαν μέσω τηλεσκοπίων τον επόμενο αιώνα. Τον έχει επισκεφθεί ένα μόνο διαστημόπλοιο, το Βόγιατζερ 2, τον Αύγουστο του 1989 και μαζί με τον Ουρανό ονομάζονται από τους αστρονόμους οι γίγαντες του πάγου.

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές