Έμεινε γνωστός ως "ο άνθρωπος που ανακάλυψε έναν πλανήτη με τη μύτη της πένας του", αφού χρησιμοποιώντας τους Νόμους του Κέπλερ και του Νεύτωνα και κάνοντας μόνο αριθμητικούς υπολογισμούς και χρήση τύπων, προέβλεψε την ύπαρξη και τη θέση του Ποσειδώνα

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου του 1811, γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Ουρμπέν Ζαν Ζοζέφ Λεβεριέ (Urbain Jean Joseph Le Verrier), ο οποίος ειδικευόταν στην ουράνια μηχανική.

Το όνομα του αποτελεί ένα από τα 72 ονόματα που είναι χαραγμένα στον Πύργο του Άιφελ και αυτό οφείλεται στο διάσημο επίτευγμα του να ανακαλύψει την ύπαρξη του, τότε άγνωστου, πλανήτη Ποσειδώνα, χρησιμοποιώντας μόνο μαθηματικά.

Έμεινε γνωστός ως "ο άνθρωπος που ανακάλυψε έναν πλανήτη με τη μύτη της πένας του", αφού χρησιμοποιώντας τους Νόμους του Κέπλερ και του Νεύτωνα και κάνοντας μόνο αριθμητικούς υπολογισμούς και χρήση τύπων, προέβλεψε την ύπαρξη και τη θέση του Ποσειδώνα, ως εξήγηση των αποκλίσεων στην τροχιά του Ουρανού.

Ο Λεβεριέ έστειλε τον Σεπτέμβριο του 1846 τις συντεταγμένες στον Γερμανό αστρονόμο Γκάλε και τον έπεισε να ψάξει στη θέση αυτή. Μια μέρα αργότερα ο Γκάλε επαλήθευσε την ανακάλυψη του Λεβεριέ από το αστεροσκοπείο που διεύθυνε.

Αυτή η ανακάλυψη θεωρήθηκε η πιο ουσιαστική επιβεβαίωση της ουράνιας μηχανικής και αποτέλεσε μια από τις πιο αξιόλογες στιγμές της επιστήμης του 19ου αιώνα, γεγονός που ώθησε τον Γκάλε να προτείνει να ονομαστεί ο πλανήτης Λαβεριέ, κάτι όμως που δεν δέχτηκε η αστρονομική κοινότητα της εποχής.

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Ουρανός και Ποσειδώνας και τους περισσότερους από αυτούς τους ανακάλυψαν οι Αρχαίοι Έλληνες και τους βάφτισαν με ονόματα Ελλήνων θεών.

Όμως, ακόμα και αυτοί που ανακαλύφθηκαν πολλά χρόνια αργότερα συνέχισαν να παίρνουν αρχαιοελληνικά ονόματα, τιμώντας τους αρχαίους Έλληνες που θεμελίωσαν την αστρονομία.

Τελικά ο Λεβεριέ ονόμασε τον πλανήτη που είχε ανακαλύψει Ποσειδώνα, από τον αρχαίο θεό της θάλασσας, καθώς ο συγκεκριμένος πλανήτης φαινόταν γαλάζιος, λόγω του ότι στην ατμόσφαιρά του υπάρχει υψηλή συγκέντρωση μεθανίου.

Για την ιστορία ο Ποσειδώνας βρέθηκε με απόκλιση μικρότερης της μίας μοίρας από την μαθηματική πρόβλεψη του Λεβεριέ και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του, ο Τρίτωνας, ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα, ενώ οι υπόλοιποι 12 δορυφόροι του ανακαλύφθηκαν μέσω τηλεσκοπίων τον επόμενο αιώνα. Τον έχει επισκεφθεί ένα μόνο διαστημόπλοιο, το Βόγιατζερ 2, τον Αύγουστο του 1989 και μαζί με τον Ουρανό ονομάζονται από τους αστρονόμους οι γίγαντες του πάγου.

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΦΡΑΓΜΑ-ΑΤΑΤΟΥΡΚ
Τρόμος στην Τουρκία: Το Φράγμα Ατατούρκ ίσως ευθύνεται για τον φονικό σεισμό – Αγωνία τώρα για την αντοχή του

Μια ανατριχιαστική πρόβλεψη που βγήκε αληθινή: «Το 

Τρόμος στην Τουρκία: Το Φράγμα Ατατούρκ ίσως ευθύνεται για τον φονικό σεισμό – Αγωνία τώρα για την αντοχή του
ΣΕΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα μυστικά του ρήγματος των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία - Ποια άλλα μπορεί να ενεργοποιήσει - «Απελευθερώθηκε» γιγαντιαία ποσότητα σεισμικής ενέργειας

Σε μία πλήρη γεωλογική ανακατάταξη βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή ύστερα από τους δύο φονικούς 

Τα μυστικά του ρήγματος των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία - Ποια άλλα μπορεί να ενεργοποιήσει - «Απελευθερώθηκε» γιγαντιαία ποσότητα σεισμικής ενέργειας
ypaith
Νομοσχέδιο Σχολικής Βίας: Στη διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ
Στη διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού
Νομοσχέδιο Σχολικής Βίας: Στη διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ