dimitra planitis
Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα αποτελεί άλλον ένα υπόγειο ωκεάνιο κόσμο, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Η Δήμητρα, ο νάνος πλανήτης που αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία, είναι πιθανότατα ένας ωκεάνιος κόσμος και επίσης ήταν γεωλογικά ενεργή μέχρι αρκετά πρόσφατα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Τα στοιχεία, που βασίζονται σε παρατηρήσεις του αμερικανικού διαστημικού σκάφους Dawn (Αυγή) μεταξύ 2015-2018, το οποίο ετέθη σε τροχιά σε ύψος μόλις 35 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Δήμητρας, παρουσιάστηκαν σε επτά ξεχωριστές επιστημονικές μελέτες στα περιοδικά Nature Astronomy, Nature Geology και Nature Communications.

Μεταξύ άλλων, οι μελέτες δείχνουν ότι βαθιά έως 40 χιλιόμετρα κάτω από τον μεγάλο κρατήρα Occator, διαμέτρου 92 χιλιομέτρων και ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αλμυρού νερού πλάτους εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αυτός ο υψηλής πυκνότητας ωκεανός, με πολλά σωματίδια από άλατα και πετρώματα, θεωρείται πολύ διαφορετικός από εκείνους των δορυφόρων Ευρώπης του Δία και Εγκέλαδου του Κρόνου.

Επίσης, ξεκινώντας πριν εννέα εκατομμύρια χρόνια και μέχρι πολύ πρόσφατα, εκτιμάται ότι στη Δήμητρα υπήρχε σημαντική κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα, δηλαδή ηφαίστεια που «ξερνούν» πάγους αντί για καυτή λάβα.

Μελλοντικές αποστολές και επιστημονικές παρατηρήσεις θα χρειαστούν για να μελετήσουν κατά πόσο στη Δήμητρα -στην οποία επίσης υπάρχει το όρος Αχούνα Μονς με υψόμετρο τεσσάρων χιλιομέτρων- επικρατούν συνθήκες φιλικές για την ανάπτυξη ζωής ή είναι δυνατό να ανιχνευθούν τέτοια ίχνη.

Σύνδεσμος για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

www.nature.com/natastron/collections/dawnxm2

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διάστημα
Ορατή σήμερα Σάββατο και στην Ελλάδα η «πλανητική παρέλαση» έξι πλανητών
Οι Ερμής, Αφροδίτη, Κρόνος και Δίας θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι Αν ο ουρανός είναι καθαρός, σήμερα Σάββατο θα είναι μια ιδανική ευκαιρία για μια...
Ορατή σήμερα Σάββατο και στην Ελλάδα η «πλανητική παρέλαση» έξι πλανητών
άντρας
Το σιωπηλό σήμα του ανδρικού οργανισμού: Η στυτική δυσλειτουργία και η ανδρόπαυση
Όταν η σεξουαλική υγεία αποκαλύπτει καρδιαγγειακούς και ορμονικούς κινδύνους – Τι δείχνουν οι νέες μελέτες και πώς παρεμβαίνουν οι ειδικοί
Το σιωπηλό σήμα του ανδρικού οργανισμού: Η στυτική δυσλειτουργία και η ανδρόπαυση