Thumbnail
Και πολύ φωτεινή!

Μία τεράστια καταιγίδα, σχεδόν στο μέγεθος της Γης, πλήττει τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Ποσειδώνα, στο ύψος του ισημερινού του.

Παρόλο καταιγίδες έχουν παρατηρηθεί και άλλες φορές στον μεγάλο μπλε "αέριο γίγαντα", το μέγεθος και η τοποθεσία της καταιγίδας έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Παράλληλα, τα φωτεινά ελυκά νέφη που την απαρτίζουν δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στον πλανήτη.

Η τεράστια καταιγίδα έχει διάμετρο 9.000 χιλιόμετρα και θα κάλυπτε τα 3/4 του πλανήτη μας έαν εκδηλωνόταν εδώ!

"Βλέποντας μια καταιγίδα τόσο φωτεινή σε τόσο μικρό γεωγραφικό πλάτος είναι εξαιρετικά περίεργο", δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Ned Molter, ο οποίος εντόπισε πρώτος την καταιγίδα από το παρατηρητήριο W. M. Keck στη Χαβάη.

"Κανονικά, αυτή η περιοχή είναι πραγματικά ήσυχη και βλέπουμε τα φωτεινά σύννεφα μόνο στις ζώνες μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, έτσι το να έχουμε ένα τεράστιο σύννεφο που βρίσκεται ακριβώς στον ισημερινό είναι θεαματικό".

Ο καθηγητής Imke de Pater ανέφερε από την πλευρά του για τις παρατηρήσεις του μαθητή του: "Ιστορικά, πολύ φωτεινά σύννεφα έχουν παρατηρηθεί περιστασιακά στον Ποσειδώνα, αλλά συνήθως σε γεωγραφικά πλάτη πλησιέστερα στους πόλους, περίπου 15 έως 60 μοίρες βόρεια ή νότια. Ποτέ πριν δεν έχει παρατηρηθεί ένα σύννεφο στον ή πολύ κοντά στον ισημερινό, ούτε και κάποιο ήταν ποτέ τόσο φωτεινος".

Υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με τη σύνθεση της καταιγίδας. Κάποιος προτείνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα μαζικό, υψηλής πίεσης, σκούρο σύστημα στροβίλων "αγκυροβολημένο" βαθιά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο σύννεφο, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε άλλους πλανήτες, όπως ο Κρόνος.

Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι ένα νέο, ή τουλάχιστον πρόσφατα παρατηρημένο, φαινόμενο στον Ποσειδώνα που δείχνει ότι ο πλανήτης υφίσταται κάποιες ατμοσφαιρικές αλλαγές.

"Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν εξαιρετικά δραστικές αλλαγές στη δυναμική της ατμόσφαιρας του Ποσειδώνα και ίσως αυτό είναι ένα εποχιακό μετεωρολογικό γεγονός που μπορεί να συμβαίνει κάθε λίγες δεκαετίες", αναφέρει ο καθηγητής de Pater.

Ο Ποσειδώνας ανακαλύφθηκε το 1846. Μία πλήρης περιστροφή γύρω από ήλιο διαρκεί 164,8 γήινα έτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: Υπογράφουμε τη Σύμβαση της Λισαβόνας για την διασύνδεση ΑΕΙ διαφορετικών χωρών
Δυνατότητα διασύνδεσης ΑΕΙ διαφορετικών χωρών, την αναγνώριση σπουδών μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών και την απόδοση πτυχίων σε φοιτητές που ξεκινούν τη...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Υπογράφουμε τη Σύμβαση της Λισαβόνας για την διασύνδεση ΑΕΙ διαφορετικών χωρών
lazopouloss.jpg
Λαζόπουλος για Νέα Αριστερά: «Αυτοί οι ομπρελάτοι… Αχτσιόγλου και Χαρίτσης αποφάσισαν να κάνουν κωμωδία χειμωνιάτικα;»
«Τώρα είναι αναγκασμένοι να λένε τα αντίθετα από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, με ποιον θα πάνε; Με το ΠΑΣΟΚ; Με το ΚΚΕ; Με τη Νέα Δημοκρατία;»
Λαζόπουλος για Νέα Αριστερά: «Αυτοί οι ομπρελάτοι… Αχτσιόγλου και Χαρίτσης αποφάσισαν να κάνουν κωμωδία χειμωνιάτικα;»