Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε τροποποίηση της ΚΥΑ που καθορίζει τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας και τις προδιαγραφές λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).
Σύμφωνα με την απόφαση:
Η υπό στοιχεία Γ.Π.Δ11 οικ./31252/20.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)» (Β’ 2332) τροποποιείται ως εξής:
1. Η παρ. 3 του άρθρου 3 τροποποιείται ως εξής:
«3. Η περ. γ’ του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 4866/11.1.2012 (Β΄ 152) υπουργικής απόφασης, όπως αυτό προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 16952/707/30.5.2013 (Β΄ 1327) όμοιας τροποποιείται ως εξής: «γ) έναν πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο μηχανικό ή αρχιτέκτονα της οικείας περιφερειακής ενότητας και όπου δεν υπάρχει της οικείας Περιφέρειας.».».
2. Η περ. ι’ της παρ. 2 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:
«Πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη λειτουργία του Κέντρου, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του π.δ. 41/2018 (Α’ 80)».
3. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:
«Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας αναρτάται υποχρεωτικά στον ιστότοπο του αδειοδοτημένου φορέα, αν διαθέτει, σε διαφορετική δε περίπτωση σε κεντρικό σημείο των εγκαταστάσεων του Κέντρου.».
4. Στο προτελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, η φράση «άρθρου 13», αντικαθίσταται από τη φράση «άρθρου 14».
5. Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4 η φράση «με την παρ. 5 του άρθρου 13», αντικαθίσταται από τη φράση «με την παρ. 6 του άρθρου 14».
6. Στην παρ. 1 του άρθρου 5 προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις κάθε Κέντρου πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού και σε κάθε περίπτωση εντός κατοικημένων περιοχών και να μην απέχουν περισσότερο από πενήντα (50) χιλιόμετρα από Κρατικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Ως κατοικημένες περιοχές κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοούνται:
α) οικισμοί εκτός σχεδίου, οικοδομημένοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί οικοδομήσεως εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών υφισταμένων προ του έτους 1923 και
β) εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού περιοχές, οι οποίες εντοπίζονται σε κοντινή απόσταση από τα όρια σχεδίου πόλης ή οικισμού και πάντως όχι πέραν του ενός χιλιομέτρου από τα όρια αυτά, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές φέρουν τα χαρακτηριστικά της περ. α’.».
7. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5 τροποποιείται, ώστε η ρύθμισή του να καταλαμβάνει και Κ.Δ.Α.Π. που στεγάζονται σε εγκαταστάσεις, στις οποίες λειτουργούν και μονάδες προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4756/2020, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου δεν δύναται να χρησιμοποιούνται για σκοπό διαφορετικό από τον καθοριζόμενο στο άρθρο 1, προϋπόθεση δε για την αδειοδότησή του είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητάς του από άτομα με αναπηρία.
Κατ’ εξαίρεση, αδειοδοτημένα, κατά τη δημοσίευση της παρούσας, Κ.Δ.Α.Π. εξακολουθούν να λειτουργούν νομίμως στις ίδιες εγκαταστάσεις, στις οποίες λειτουργούν και αδειοδοτημένες Μονάδες Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης ή μονάδες προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση ότι τα Κ.Δ.Α.Π. λειτουργούν μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης και των μονάδων προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.».
8. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5 τροποποιείται, η υποπερ. δδ’ της περ. α’ της ίδιας παραγράφου καταργείται, στην ίδια παράγραφο προστίθεται περ. δ’ και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Το κτήριο των Κ.Δ.Α.Π. και σε περίπτωση Κ.Δ.Α.Π. που διαθέτουν και εξωτερικούς μη στεγασμένους χώρους, τα όρια του εξωτερικού χώρου, οφείλουν να απέχουν τουλάχιστον: α) εκατόν πενήντα (150) μέτρα από αα) περιοχές που έχουν οριστεί στον οικείο πολεοδομικό σχεδιασμό ως χώροι υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης σύμφωνα με το άρθρο 8 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114) ή ως περιοχές μη οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. της 23.2/6.3.1987 (Δ’ 166), ββ) μεμονωμένες αποθήκες μέσης όχλησης, μεμονωμένες βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέσης όχλησης, γγ) νοσοκομεία, β) τριακόσια (300) μέτρα από αα) περιοχές που έχουν οριστεί στον οικείο πολεοδομικό σχεδιασμό ως χώροι υποδοχής δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης σύμφωνα
με το άρθρο 11 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114) ή ως περιοχές οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας σύμφωνα με το άρθρο 6 του π.δ. της 23.2/6.3.1987 (Δ’ 166), ββ) μεμονωμένες αποθήκες υψηλής όχλησης και μεμονωμένες βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, γγ) χώρους επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης στερεών αποβλήτων και χώρους επεξεργασίας, διάθεσης στερεών τοξικών αποβλήτων δδ) χώρους επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (βιολογικός καθορισμός), εε) καζίνο, γ) διακόσια μέτρα (200) από οίκους ανοχής, δ) απόσταση από πρατήρια υγρών και αερίων καυσίμων κατ’ ελάχιστον ίση με την οριζόμενη στην οικεία νομοθεσία απόσταση για την ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων αυτών από ΚΔΑΠ και αν τέτοια απόσταση δεν προβλέπεται ρητά, από κτίρια κοινωνικής πρόνοιας.».
9. Στην περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 5 προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Μια αίθουσα κατασκευών επιφάνειας τριάντα (30) τετραγωνικών μέτρων για δεκαπέντε (15) παιδιά. Εντός της αίθουσας οφείλουν να υπάρχουν τουλάχιστον δύο (2) νιπτήρες. Το δάπεδο της αίθουσας οφείλει να φέρει επίστρωση αντιολισθητικών υλικών. Η ανωτέρω δυναμικότητα δύναται να αυξάνεται αναλόγως της αντίστοιχης αύξησης του εμβαδού της αίθουσας, τηρουμένης της αναλογίας τουλάχιστον δύο (2) τετραγωνικών μέτρων ανά παιδί, χωρίς ο αριθμός των απασχολουμένων παιδιών στην αίθουσα να δύναται να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25). Όταν οι χώροι απασχόλησης των παιδιών δεν περιορίζονται στους ελάχιστους προβλεπόμενους, ήτοι σε μία αίθουσα απασχόλησης ή μουσικοκινητικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού, σύμφωνα με την περ. α’, και μία αίθουσα κατασκευών, οι επιπλέον αίθουσες κατανέμονται ισομερώς αφενός σε αίθουσες απασχόλησης ή μουσικοκινητικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού αφετέρου σε αίθουσες κατασκευών, αν δε ο αριθμός τους είναι περιττός, η μία επιπλέον αίθουσα δύναται να είναι είτε απασχόλησης ή μουσικοκινητικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού είτε κατασκευών, κατ’ επιλογή του φορέα».
10. Το δεύτερο εδάφιο της περ. ε’ της παρ. 4 του άρθρου 5 τροποποιείται, στην ίδια περίπτωση προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η περ. ε’ διαμορφώνεται ως εξής:
«ε. Δύο (2) τουλάχιστον W.C. ανά τριάντα (30) παιδιά, ταυτόχρονα απασχολούμενα στο Κέντρο, εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιείται από αγόρια και το άλλο από κορίτσια. Aνεξαρτήτως της δυναμικότητας της δομής και του βάσει αυτής αριθμού των απαιτούμενων W.C., σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, ένα εξ αυτών οφείλει να έχει προδιαγραφές W.C. για άτομα με αναπηρία, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο από αγόρια όσο και από κορίτσια με ελαφράς μορφής κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία,
καθώς και από άτομα με αναπηρία που είναι μέλη του προσωπικού της δομής ή συνοδοί των φιλοξενουμένων παιδιών. Το προσβάσιμο W.C. κατασκευάζεται σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.».
Περισσότερα εδώ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη