Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες που έχει δώσει το ΠΥΣΔΕ και τις θέσεις που καλύπτει με τους μόνιμους διορισμούς το Υπουργείο Παιδείας εντοπίζει ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης

Επιστολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων έστειλε ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, κάνοντας λόγο για απόλυτη αναντιστοιχία των μόνιμων διορισμών στις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στη συνέχεια, συγκρίνουν τον αριθμό των οργανικών κενών που έδωσαν τα ΠΥΣΔΕ για την Κρήτη και τις διαθέσιμες θέσεις διορισμού, σύμφωνα με το ΦΕΚ. Όπως προκύπτει από αυτά, τα οργανικά κενά για τους φυσικούς είναι συνολικά 23 στην Κρήτη, αλλά οι διαθέσιμες θέσεις διορισμού είναι μόλις 6.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φυσικών, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες που το ΠΥΣΔΕ έχει δώσει και τις θέσεις που το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει με τους μόνιμους διορισμούς. Ειδικά στην περίπτωση των Βιολόγων οι μόνιμοι διορισμοί είναι διπλάσιοι των πραγματικών αναγκών, ενώ στην περίπτωση των Φυσικών υποτετραπλάσιοι.

Η νέα σχολική χρονιά με τις ιδιαιτερότητες της λόγω της παρατεταμένης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά το περασμένο σχολικό έτος, θα ξεκινήσει με το παράδοξο η Φυσική να μην διδάσκεται από τους Φυσικούς με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές μας, όπως επισημαίνουν.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να καλύψει όλες τις ακάλυπτες θέσεις Φυσικών με αναπληρωτές, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρά κενά κατά το νέο σχολικό έτος.

Η επιστολή

Αναλυτικά, η επιστολή του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης:

Με αφορμή τους πρόσφατους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών επανερχόμαστε για να τονίσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον αριθμό κενών της ειδικότητας ΠΕ04.01 σε όλη την Ελλάδα και βέβαια στην Περιφέρεια Κρήτης. Ο αριθμός 87 Φυσικών σε αντιδιαστολή με τον αριθμό των υπολοίπων ειδικοτήτων ΠΕ04 είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τονίζουμε ότι η Φυσική διδάσκεται σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, είναι μάθημα Προσανατολισμού στην Β και στην Γ Λυκείου και Πανελλαδικά εξεταζόμενο. Παρατηρώντας τους αριθμούς των οργανικών κενών που τα ΠΥΣΔΕ έδωσαν για την Κρήτη προκύπτει ο ακόλουθος πίνακας:

pinkaa.jpg

Παρατηρώντας το ΦΕΚ με τις διαθέσιμες θέσεις διορισμού προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

pinakas2.jpg

Είναι εμφανές από τους αριθμούς ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες που το ΠΥΣΔΕ έχει δώσει και τις θέσεις που το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει με τους μόνιμους διορισμούς. Ειδικά στην περίπτωση των Βιολόγων οι μόνιμοι διορισμοί είναι διπλάσιοι των πραγματικών αναγκών, ενώ στην περίπτωση των Φυσικών υποτετραπλάσιοι.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η νέα σχολική χρονιά με τις ιδιαιτερότητες της λόγω της παρατεταμένης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά το περασμένο σχολικό έτος, θα ξεκινήσει με το παράδοξο η Φυσική να μην διδάσκεται από τους Φυσικούς με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές μας.

Η Φυσική όπως και κάθε άλλο μάθημα θα πρέπει να διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με το αντίστοιχο τίτλο σπουδών, ειδικά στο Λύκειο.

Συγκεκριμένα για την Φυσική, ένα μάθημα με απαιτητικές έννοιες και πειραματικό χαρακτήρα είναι αδιανόητο να διδάσκεται από συναδέλφους που οι σπουδές τους σε προπτυχιακό επίπεδο έχουν ένα ή δύο εξαμηνιαία μαθήματα βασικής Φυσικής και κανένα μάθημα εργαστηριακής Φυσικής.

Η δεύτερη ανάθεση που γίνεται για πρακτικούς λόγους ειδικά σε μικρά σχολεία, έχει μια οργανωτική λογική, αλλά δυστυχώς δεν έχει καμία επιστημονική και παιδαγωγική λογική.

Στρεβλώσεις έχουν επισημανθεί πολλές φορές από συναδέλφους που διδάσκουν αντικείμενα τα οποία δεν γνωρίζουν (π.χ. Βιολόγος να διδάσκει Φυσική Προσανατολισμού στην Β Λυκείου ή ακόμα και Φυσικός να διδάσκει Βιολογία Προσανατολισμού στην Γ Λυκείου!!).

Ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως επιστήμονες έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μαθητές μας θα είναι υψηλού επιπέδου. Προτείνουμε η ανάθεση διδασκαλίας της Φυσικής στο Λύκειο να γίνεται αποκλειστικά σε Φυσικούς, όπως αντίστοιχα της Χημείας σε Χημικούς και της Βιολογίας σε Βιολόγους.

Αν συνάδελφος δεν καλύπτει το ωράριο του να το καλύπτει σε όμορα σχολεία της περιοχής του διδάσκοντας το αντικείμενο του και μόνο. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να καλύψει όλες τις ακάλυπτες θέσεις Φυσικών με αναπληρωτές, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρά κενά κατά το νέο σχολικό έτος.

Μόνο για την Κρήτη με βάση τους παραπάνω πίνακες προκύπτουν 17 οργανικά κενά!! Το νέο σχολικό έτος πρέπει να βρει τους μαθητές κάθε σχολείου της Κρήτης με τον αντίστοιχο αριθμό εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες του σχολείου, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Τα 2 μεγάλα λάθη που κάνουν όσοι έχουν συμπτώματα της Όμικρον και μένουν σπίτι

ΕΟΦ: Οι αναμνηστικές δόσεις εξασθενούν το ανοσοποιητικό

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Μόνιμοι Διορισμοί σε Δήμους: Το  πιο εύκολο Lower - Proficiency για μόρια μέσα σε 3 ημέρες με ΤΗΛΕΞΈΤΑΣΗ - Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονέων έξω από το κτίριο της ΕΡΤ
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Κυριακή 16/1 μέλη σωματείων εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων (Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας και οι...
Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονέων έξω από το κτίριο της ΕΡΤ
endooikogeniakivia
Αργυρούπολη: Σε κρίσιμη κατάσταση η 40χρονη μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της, στην Αργυρούπολη
Αργυρούπολη: Σε κρίσιμη κατάσταση η 40χρονη μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της