Thumbnail
Ανακοίνωση

Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται με ένταση ένας δημόσιος διάλογος, με αφορμή δράσεις, τοποθετήσεις και εκδόσεις βιβλίων από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών με περιεχόμενο που αγγίζει την «παρα-επιστήμη» και την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό τον δημόσιο διάλογο έχουν τοποθετηθεί κορυφαίοι Πανεπιστημιακοί, Επιστημονικές Ενώσεις, αλλά και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για εμάς είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι ένα επιστημονικό σωματείο, οφείλει από τις καταστατικές του αρχές να υπηρετεί την προαγωγή της επιστήμης σε κάθε επίπεδο. Σε μια περίοδο που εμφανίζονται καθημερινά «μάγοι», «εφευρέτες» και άνθρωποι που χρησιμοποιούν με στρεβλό τρόπο επιστημονικούς όρους,  οι επιστημονικές ενώσεις οφείλουν να διαφυλάξουν τον ορθολογισμό της επιστημονικής μεθόδου. Οφείλουμε δημόσια να ξεκαθαρίσουμε ότι ουδέποτε μας εξέφραζαν λογικές και πράξεις που δημιουργούν  μια στρεβλή δημόσια εικόνα για την Φυσική και τους Φυσικούς. Η δική μας παρέμβαση έχει ως στόχο όχι να αναλωθεί σε αυτά που έχουν γίνει, αλλά σε εκείνα που πρέπει να γίνουν στο προσεχές διάστημα.

Η σημερινή εικόνα του επιστημονικού σωματείου των Φυσικών, δεν εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτή την εικόνα έχουμε ευθύνη να αλλάξουμε μέσα από την σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια για την ριζική ανασυγκρότηση του επιστημονικού μας σωματείου σε Πανελλαδικό επίπεδο. Εμείς από τον Οκτώβρη του 2016 έχουμε δημόσια εκφραστεί για την ανάγκη συγκρότησης της «Ένωσης Φυσικών Ελλάδος» που θα εκπροσωπεί όλους τους Φυσικούς της χώρας και θα λειτουργεί συλλογικά και θεσμικά με ουσιαστικό ρόλο, προάγοντας την επιστήμη και τις εφαρμογές της στην κοινωνία.

Η «Ένωση Φυσικών Ελλάδος» με χαρακτηριστικά Ομοσπονδίας θα συγκροτείται από 13 πρωτοβάθμιους Συλλόγους Φυσικών που θα λειτουργούν σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Η Ένωση θα διοικείται από Κεντρικό Συμβούλιο 21 μελών που αποτελείται από τους 13 Προέδρους των Περιφερειακών Συλλόγων και 8 μέλη εκλεγμένα από το Συνέδριο της Ένωσης που θα πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Με αυτό τον μοντέλο στόχος είναι η Ένωση να αποκεντρωθεί και να λειτουργήσει συλλογικά και ανοικτά προς κάθε συνάδελφο. Μας είναι βέβαια προφανές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί συζήτηση, τεχνικές λεπτομέρειες και συναινέσεις, τις οποίες πρέπει να προωθήσουμε άμεσα.

Τα Τμήματα Φυσικής που εδρεύουν σε 5 μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για την επανεκκίνηση του Επιστημονικού μας σωματείου. Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ερευνητές, καθηγητές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και Φυσικοί που αγαπούν την επιστήμη τους, έχουμε την ευθύνη να κλείσουμε το κεφάλαιο της δυσφήμησης μας. Σήμερα οφείλουμε να ενωθούμε με μοναδικό στόχο να προστατεύσουμε το επιστημονικό κύρος του κλάδου μας και να παλέψουμε ο καθένας από τον χώρο του, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά για την διάδοση και εκλαΐκευση της Φυσικής.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Φυσικών Κρήτης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες