Καθηγητές του εξωτερικού δηλώθηκαν ως μελλοντικοί διδάσκοντες για να λάβουν άδεια μη κρατικά πανεπιστήμια και στη συνέχεια οι συμβάσεις τους καταγγέλθηκαν, υποστηρίζει ο Πάνος Λαζαράτος σε νέα ανάρτησή του. Με τίτλο «Στόματα που ανοίγουν», ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του ΕΚΠΑ θέτει εκ νέου στο επίκεντρο τη στελέχωση και τα προγράμματα σπουδών των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, λαμβάνει καθημερινά νέες καταγγελίες και αποδεικτικά στοιχεία για τέτοιες περιπτώσεις. Κατά τον ίδιο, τα στοιχεία των καθηγητών και οι συμβάσεις τους συμπεριλήφθηκαν στους φακέλους των ΝΠΠΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άδεια, μετά τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την πληρότητα των προγραμμάτων τους.
«Χρησιμοποίησαν τους καθηγητές και τους πέταξαν», αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι μετά την αδειοδότηση τα συγκεκριμένα ΝΠΠΕ προχώρησαν στη λύση των συμβάσεων.
Στο επίκεντρο τα προγράμματα προς πιστοποίηση
Η παρέμβασή του δεν περιορίζεται στις συμβάσεις. Ο Πάνος Λαζαράτος αμφισβητεί και τη σχέση ανάμεσα στα προγράμματα με τα οποία τα ΝΠΠΕ έλαβαν άδεια και σε εκείνα που οδηγούνται στη συνέχεια προς πιστοποίηση.
Υποστηρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικά προγράμματα και καταγγέλλει πως τα αρχικά παραμένουν «επιμελώς αποκρυπτόμενα». Παράλληλα, εκτιμά ότι στα νέα προγράμματα θα εμφανιστούν άλλοι καθηγητές αντί εκείνων που είχαν αρχικά δηλωθεί.
Στρέφει, μάλιστα, ευθέως την κριτική του προς την ΕΘΑΑΕ, στην οποία αποδίδει «σιωπηρή ανοχή, υποστήριξη και ενορχήστρωση» των πρακτικών που περιγράφει.
Στο κείμενο της ανάρτησης δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα ΝΠΠΕ ή διδάσκοντες, ούτε παρατίθενται οι επίμαχες συμβάσεις. Ο ίδιος δηλώνει ότι διατηρεί τα στοιχεία για αξιοποίησή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης.
«Τα στοιχεία τα κρατάω για τον Εισαγγελέα»
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο καθηγητής προαναγγέλλει συνέχεια τόσο στο εισαγγελικό όσο και στο δικαστικό πεδίο.
«Τα στοιχεία όμως τα κρατάω για τον Εισαγγελέα και για μελλοντική χρήση στην επόμενη φάση των ακυρωτικών δικών του 2027», αναφέρει, συνδέοντας τη νέα καταγγελία με την αμφισβήτηση των πιστοποιήσεων των προγραμμάτων σπουδών.