vouli
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | INTIME
Υπό τη σκιά του αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ, συνεχίζεται σημερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

Συζήτηση που διεξάγεται με φόντο τη σφοδρή αντιπαράθεση της Νίκης Κεραμέως με σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη θύελλα αντιδράσεων γονέων και υποψηφίων των πανελλαδικών που αποκλείονται από σχολές ΑΕΙ λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Παράλληλα, σήμερα στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί η 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εισηγητές τους Γεώργιο Κωτσό και Νίκο Φίλη, ενώ την Παρασκευή 23 Ιουλίου θα διεξαχθεί η 4η συνεδρίαση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 27 Ιουλίου.

Παρακολουθήστε απευθείας τη συζήτηση:

 

 

Χιλιάδες υποψήφιοι αποκλείονται από την Τριτοβάθμια - Πλήθος επιστολών στο alfavita.gr

Την ίδια ώρα, χιλιάδες υποψήφιοι αποκλείονται από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ πλήθος αριστούχων δεν εισέρχεται στις σχολές προτίμησής τους, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Γονείς και υποψήφιοι αποστέλλουν πλήθος επιστολών στο alfavita.gr κάνοντας λόγο για άδικο μέτρο, το οποίο εξωθεί τα παιδιά προς τα ΙΕΚ.

Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις, όπως του μαθητή Διονύση Κατάκαλου, ο οποίος συγκεντρώνει 20.988 μόρια και όμως δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα, καθώς επίσης και άλλου αριστούχου υποψηφίου ο οποίος αποκλείεται από τα ίδια τμήματα για μόλις 0,53 μόρια.

Την ίδια ώρα, υποψήφια που συγκέντρωσε 16.000 μόρια αποκλείστηκε από τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής των 13.000 μορίων, ενώ έτερος υποψήφιος με τα δεδομένα του 2020, συγκεντρώνει 4.025 μόρια παραπάνω για Γαλλική Φιλολογία και 3.310 μόρια παραπάνω για Γερμανική Φιλολογία, ενώ μετά την ΕΒΕ δεν μπορεί να επιλέξει κάποιο από αυτά τα τμήματα. Ο ίδιος τονίζει ότι η πολιτική του υπουργείου Παιδείας στέλνει τους αποφοίτους στα ΙΕΚ ενώ έχουν μόρια για ΑΕΙ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και επιστολές γονέων άλλων υποψηφίων, όπως απόφοιτης που συγκέντρωσε 21.383 μόρια, όμως δεν θα εισαχθεί στην σχολή της Γραφιστικής, καθώς η βαθμολογία της στο ελεύθερο σχέδιο είναι μικρότερη της ΕΒΕ κατά 0,12 μόρια.

«Πώς έτσι αλόγιστα καταστρέφετε τα όνειρά τους;», διερωτάται μάλιστα η μητέρα άλλης υποψήφιας των πανελλαδικών εξετάσεων που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.

Εμμένει στη στάση της η Νίκη Κεραμέως

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας επιλέγει να τηρήσει ανυποχώρητη στάση στη σφοδρή κριτική που δέχεται εντός και εκτός Βουλής.

Η Νίκη Κεραμέως, ισχυρίζεται ότι ο μαθητής που συγκεντρώνει 20.988 μόρια «δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή».

Επιπλέον, απαντώντας στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, η υπουργός Παιδείας διατείνεται ότι εκτός ΑΕΙ μένουν φέτος 9.000 μαθητές και όχι 30-40.000.

kerameos.jpg

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για νομοσχέδιο και ΕΒΕ

vouli

Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καθώς και για το ζήτημα που ανακύπτει από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

«Πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν πετύχει το ακατόρθωτο: να μην είναι ακόμα γνωστό πόσοι εισακτέοι θα υπάρξουν τελικώς στα ΑΕΙ», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, κατά τη συζήτηση στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Κόβονται χιλιάδες μαθητές, ακόμα και αριστούχοι, σημείωσε ο ίδιος.

Για «έγκλημα εκ προ μελέτης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφορικά με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

«Σκληρή» κόντρα με αντεγκλίσεις ξέσπασε, επίσης στην Ολομέλεια της Βουλής, και μεταξύ Νίκης Κεραμέως και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφηνε να μπουν στα πανεπιστήμια με 0,6, με 1 και με 2, ενώ αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο για τις σπουδές του κ. Τσακαλώτου«Σε αυτά που έχετε φοιτήσει εσείς κ. Τσακαλώτε για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο ορίζει τα κριτήρια εισαγωγής», είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε επίθεση προς τη Νίκη Κεραμέως λέγοντας: «Είστε η χειρότερη υπουργός παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού».

«Οι υποψήφιοι σήμερα, βιώνουν τις ελλείψεις και τις αστοχίες της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που επισημαίναμε καιρό», τόνισε σε δήλωσή της η βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου. 

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι είναι «απαραίτητη την επανεξέταση και βελτίωση του μέτρου από το Υπουργείο Παιδείας».

Παράλληλα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μίλησε για «νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από εμμονές και ιδεοληψίες, που δεν εκσυγχρονίζει και δεν εκδημοκρατίζει τις δομές της εκπαίδευσης, αντίθετα προκαλεί εντάσεις και τριβές στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ δίνει υπερεξουσίες στον διευθυντή υποβαθμίζοντας τη συλλογικότητα του συλλόγου διδασκόντων»

Κατηγορηματικά κατά του νομοσχεδίου, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει. «Οι μαθητές χάνουν το δικαίωμά τους, ακόμα και να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια. Πάνω από 30.000 μαθητές μένουν εκτός, αυτοί όμως είναι ζηλευτή πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων», υποστήριξε.

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «προσπάθεια ωραιοποίησης των νέων ρυθμίσεων», που όπως είπε, αντί «να διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, την επιβαρύνουν δημιουργώντας περαιτέρω γραφειοκρατία»

«Δυστυχώς και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζεται η νοσηρή παράδοση του υπουργείου Παιδείας, να κατατίθενται νομοθετικές πρωτοβουλίες το καλοκαίρι, με απόντες μαθητές, γονείς εκπαιδευτικούς», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, και συμπλήρωσε: «Νομοθετείτε ερήμην τους. Κανέναν πολιτικό ή κοινωνικό διάλογο δεν κάνατε. Τα νομοσχέδια που φτιάχνονται από τους μανδαρίνους είναι καταδικασμένα να αποτύχουν».  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirgos_dolofonia
Ηλεία: Συγκινεί η δασκάλα της 11χρονης - «Η Βασούλα είχε όνειρα, ήθελε να γίνει γιατρός»
«Όποτε είχε κάποιο πρόβλημα στα μαθηματικά και μου έστελνε στο messenger εικόνα, την έπαιρνα τηλέφωνο και μέσω τηλεφώνου την βοηθούσα»
Ηλεία: Συγκινεί η δασκάλα της 11χρονης - «Η Βασούλα είχε όνειρα, ήθελε να γίνει γιατρός»
ptyhiaki-exetastiki.jpg
ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών/τριων Ιατρικής για διαδοχικές εξετάσεις εν μέσω καύσωνα
«Οι φοιτητές θα εξετάζονται καθημερινά σε αποπνικτικές συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών»
ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών/τριων Ιατρικής για διαδοχικές εξετάσεις εν μέσω καύσωνα
foto-molivia.jpg
Βαρβάκειος Σχολή - Διαμαρτυρία διευθυντή και εκπαιδευτικών: «Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα»
«Η ιστορία του Σχολείου και η ακεραιότητα των καθηγητών/-τριών του ουδέποτε θα επέτρεπαν μια τέτοιου είδους ενέργεια»
Βαρβάκειος Σχολή - Διαμαρτυρία διευθυντή και εκπαιδευτικών: «Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα»