«Ως άλλη Ηρώδης έρχεστε και σφαγιάζετε τα όνειρα των υποψηφίων, ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολεγίων», τόνισε μιλώντας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των χιλιάδων υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «έγκλημα εκ προ μελέτης».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως και τον πρωθυπουργό για έγκλημα εκ προμελέτης το οποίο θα φέρει και τραγικές επιπτώσεις στην Παιδεία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

«Ως άλλη Ηρώδης έρχεστε και σφαγιάζετε ανθρώπους, ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολεγίων. Γιατί δεν σας απασχολεί γι΄αυτούς που θα αποκτήσουν πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, γιατί δεν βάζετε ΕΒΕ στα ιδιωτικά κολλέγια, αλλά εκεί υπάρχει βάση εισοδήματος», είπε απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Δεν έχω κάτι με τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά στα ιδιωτικά κολλέγια, αλλά με την αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως, να οδηγήσουν με το έτσι θέλω τους μαθητές εκεί. Είναι εκ προμελήτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20.000 30.000 μαθητών από τη δημόσια εκπαίδευση». 

«Αποδεικνύεστε ως οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν από τα έδρανα αυτής της χώρας. Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα μη προχωράτε στο έγκλημα αυτό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στην επιστολή του αριστούχου μαθητή, ο οποίος δεν μπορεί λόγω των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής να μπει στη σχολή της επιλογής του και σημείωσε «μην απαντήσετε σε μένα. Να απαντήσετε στον Διονύση. Στους χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους».

«Είστε μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, για τη νέα γενιά, για το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της χώρας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

H αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Τσίπρα, για την ΕΒΕ στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος: 

Τούτη τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μία πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Το φωνάζαμε δυο μήνες, τρεις μήνες. Κατέθεσα τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στον κ. Μητσοτάκη. Απαξίωσε να έρθει να μου απαντήσει. Και χαίρομαι που είναι εδώ η κυρία Κεραμέως, που έβαλε τη βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και δη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, προκειμένου να εξυπηρετεί συμφέροντα -και θα το πω πολύ καθαρά- από την πρώτη στιγμή. Διότι σας λέγαμε ότι με τον τρόπο που νομοθετείτε, αφήνετε εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πάνω από είκοσι χιλιάδες μαθητές που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάνω από είκοσι χιλιάδες μαθητές. Είκοσι με τριάντα χιλιάδες λένε οι αναλυτές. Και οι οικογένειές τους σήμερα αναζητούν τρόπο, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αυτής της αποτυχίας, η οποία είναι εσκεμμένη αποτυχία.

Αποκλείετε αυτά τα παιδιά από την ανώτατη εκπαίδευση και μάλιστα, αλλάζοντας το σύστημα εισαγωγής σε μια χρονιά που, κατά γενική ομολογία, ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για κάθε μαθητή και μαθήτρια που έχει δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Σε μια χρονιά με τα σχολεία κλειστά τον μισό χρόνο, σε μια χρονιά ανασφάλειας για κάθε Έλληνα πολίτη, με lockdown, που τα παιδιά αυτά δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε μισό χρόνο στο σχολείο να κάνουν μάθημα απευθείας, διά ζώσης, με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, που δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν τους συμμαθητές τους.

Για πρώτη φορά αλλάζετε τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο πρόχειρα και τόσο γρήγορα και εφαρμόζετε αμέσως αυτή την αλλαγή λες και κάτι θέλετε. Ή να εκδικηθείτε κάποιον ή να εξυπηρετήσετε κάποια συμφέροντα.

Από τις εβδομήντα επτά χιλιάδες θέσεις εισακτέων που είχατε εξαγγείλει, οι θέσεις που θα καλυφθούν στα πανεπιστήμια φαίνεται ότι θα είναι κοντά στις πενήντα χιλιάδες. Είναι η μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων που γίνεται στη χώρα από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1837. Και την κάνετε εσείς.

Μας είπατε ότι το κάνετε τάχα μου διότι σας έπιασε ο πόνος για την εκπαιδευτική και μαθησιακή επάρκεια της νέας γενιάς και ότι θα μείνουν εκτός αυτοί οι οποίοι, είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν αξίζουν τον κόπο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι δεν μπορεί κάποιος να περνάει με λευκή κόλλα ή γράφοντας τρία. 

Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Γιατί, τελικά, μένουν εκτός ΑΕΙ και πολλοί άριστοι μαθητές, κύριοι της κυβέρνησης των αρίστων -δήθεν-, πολλοί μαθητές που δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να υποβάλουν μηχανογραφικό. Γιατί η διαφορετική ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά τμήμα και οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων στον υπολογισμό των μορίων θα αποκλείσουν από τα πανεπιστήμια πολλούς περισσότερους μαθητές και μαθήτριες από όσες και όσους έχουν βαθμούς κάτω από τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο. Σύμφωνα με υπολογισμούς -επαναλαμβάνω- σοβαρών αναλυτών, υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από άλλους θα είναι επιτυχόντες, ενώ υποψήφιοι με περισσότερα μόρια θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια.

Και αν δεν πιστεύετε εμένα, κυρία υπουργέ, ελπίζω να διαβάσατε την επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ένας μαθητής πρότυπου σχολείου της χώρας, ο οποίος αυτοαποκαλείται στην επιστολή «αποτυχημένος άριστος». Σας διαβάζω ένα απόσπασμα αυτής της επιστολής του Διονύση από -επαναλαμβάνω- πρότυπο σχολείο της χώρας. 

«Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα είμαι ένας αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατάφερα να συγκεντρώσω 20.988 μόρια στο σύνολο, δηλαδή 1.838 πάνω από την περσινή βάση. Όμως, σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα, δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ούτε στη δεύτερη επιλογή μου που ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13,6 μονάδες ενώ η ελάχιστη βάση του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14,03 μονάδες. Έτσι για 0,43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.»

Τι έχετε να απαντήσετε, όχι σε μένα, στο Διονύση, άριστο μαθητή από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών; 
Το καταθέτω στα πρακτικά.

Δεν είναι μονάχα ένας μαθητής. Είναι εκατοντάδες αυτά τα παιδιά. Και είναι χιλιάδες τα παιδιά τα οποία θα έχουν την «τύχη» του Διονύση. Έχετε το θάρρος να κοιτάξετε αυτούς τους μαθητές στα μάτια, κυρία υπουργέ, που ως άλλη «Ηρώδης» έρχεστε και σφαγιάζετε πάνω από είκοσι χιλιάδες νέους ανθρώπους, τα όνειρά τους; Τις οικογένειες τους δεν τις σκέφτεστε; Γιατί; Γιατί ντιλάρατε, κυρία Κεραμέως -και θα σας το πω ευθέως- με τους ιδιοκτήτες κολεγίων. Αυτό κάνατε.
Μην απαντήσετε, λοιπόν, σε μένα σήμερα. Στο Διονύση να απαντήσετε. Στους χιλιάδες νέους ανθρώπους να απαντήσετε. Στις οικογένειές τους να απαντήσετε. 
Και εν τοιαύτη περιπτώσει, αν αυτό το οποίο σας απασχολεί είναι η μαθησιακή ικανότητα των φοιτητών μας, γιατί δεν σας απασχολεί και γι’ αυτούς οι οποίοι θα αποκτήσουν πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία πρωτίστως, με τροπολογίες, είχατε φροντίσει να εξισώσετε και είχατε φροντίσει να εξαναγκάσετε και τα επιμελητήρια της χώρας και τους συλλόγους τους επαγγελματικούς να εγγράφουν ισοτίμως στα μητρώα τους, τους αποφοίτους αυτών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων;

Γιατί, με δυο λόγια, αφού βάζετε βάση εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν βάζετε και βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά κολέγια; 

Εκεί, όμως, υπάρχει μονάχα η βάση του εισοδήματος και της οικονομικής δυνατότητας των γονιών. Όποιος έχει να πληρώσει, μπαίνει.

Το είπε, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο πανεπιστήμιο. Και όσοι γονείς έχουν κάτι να ξεπουλήσουν ή να χρεωθούν, να πάρουν ένα δάνειο, ας στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά κολέγια.

Και θέλω σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν έχω κάτι ούτε εγώ, ούτε κανένας από εμάς με τα ιδιωτικά κολέγια, ούτε με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα και τους δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία και τα στέλνουν εκεί. Με αυτό που έχω πρόβλημα είναι με την αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως να οδηγήσουν με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια. 
Θα σας το πω, λοιπόν, ευθέως: Είναι ένα εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός είκοσι έως τριάντα χιλιάδων μαθητών από τα δημόσια πανεπιστήμια, ένα εκ προμελέτης έγκλημα που δεν αφορά μονάχα τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, αλλά και μια σειρά από πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα ιδίως στην περιφέρεια -γιατί αυτός είναι ένας δεύτερος σκοπός σας. Πέρα από το να  εξυπηρετήσετε συμφέροντα ιδιωτικά- όπου τα τμήματα αυτά δεν θα έχουν επάρκεια φοιτητών τα επόμενα χρόνια και θα οδηγηθούν σε μαρασμό ή σε κλείσιμο. 

Με δυο λόγια -σας το ξαναλέω- η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά -ιδίως, όμως, ο Πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη- αποδεικνύεστε, τελικά, ως οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τα κυβερνητικά έδρανα αυτής της χώρας. 

Και θα σας πω, κυρία υπουργέ, μιας και είστε σήμερα εδώ, ότι θα έχει αξία ένα μόνο πράγμα να κάνετε: Να ανέβετε σε αυτό εδώ το βήμα -δεν ξέρω γιατί η παρουσία σας κι αν έχετε να καταθέσετε καμιά τροπολογία- και να παραδεχτείτε ότι αυτό που γίνεται είναι άδικο ιδίως στις συνθήκες της πανδημικής κρίσης. Και έχετε ακόμα χρόνο. Δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών για τους μαθητές. Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα! Μην εφαρμόσετε την ελάχιστη βάση εισαγωγής τουλάχιστον για φέτος.
Δώστε στους είκοσι χιλιάδες και πλέον μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά όπως πέρυσι και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια. Μην προχωράτε σε ένα έγκλημα απέναντι σε χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους! 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Σαββόπουλος
Θετικός στον κορoνοϊό ο Διονύσης Σαββόπουλος: Αναβάλλονται οι συναυλίες του
Αναβάλλονται οι συναυλίες του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς βγήκε θετικός στον κορονοϊό
Θετικός στον κορoνοϊό ο Διονύσης Σαββόπουλος: Αναβάλλονται οι συναυλίες του
Άνοιγμα σχολείων
Ομοσπονδία Γονέων Αττικής: Κάλεσμα στο Παναττικό Συλλαλητήριο - «Καμία αναμονή-Καμία ανοχή»
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καλεί σε συμμετοχή
Ομοσπονδία Γονέων Αττικής: Κάλεσμα στο Παναττικό Συλλαλητήριο - «Καμία αναμονή-Καμία ανοχή»
Θάνος Πλεύρης
Θ. Πλεύρης: «Η στοχοποίηση γιατρών με πράξεις τραμπουκισμού είναι απολύτως καταδικαστέες»
Στην νοσηλεία του 16χρονου, αλλά και τη στοχοποίηση του ιατρικού προσωπικού του Ιπποκράτειου νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης
Θ. Πλεύρης: «Η στοχοποίηση γιατρών με πράξεις τραμπουκισμού είναι απολύτως καταδικαστέες»
Χριστούγεννα, στολισμός, στολίδια
Εορταστικό τραπέζι: Ποιο προϊόν βρίσκεται σε έλλειψη - «Τσουχτερές» οι τιμές
Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές όλων των προϊόντων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μειώνουν τις αγορές τους
Εορταστικό τραπέζι: Ποιο προϊόν βρίσκεται σε έλλειψη - «Τσουχτερές» οι τιμές