Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: 9.000 παραπάνω εκτός ΑΕΙ φέτος και όχι 40.000
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ / INTIME NEWS
«Λέγατε θα μείνουν έξω από τα ΑΕΙ 30-40.000 παραπάνω από πέρυσι. Και η πραγματικότητα ποια είναι τελικά; 9.000 παραπάνω από πέρυσι, που δεν πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα

«Σκληρή» κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ της Νίκης Κεραμέως και του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. «Λέγατε θα μείνουν έξω από τα ΑΕΙ 30-40.000 ΠΑΡΑΠΑΝΩ από πέρυσι. Και η πραγματικότητα ποια είναι τελικά; 9.000 παραπάνω από πέρυσι, που δεν πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις», ανέφερε από το βήμα η υπουργός Παιδείας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα», σχετικά με τον αριστούχο που συγκέντρωσε 20.988 μόρια και αποκλείστηκε από τη σχολή της επιλογής του επικαλούμενη το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ για την επιλογή του αριθμού των εισακτέων. 

Η κ. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επέτρεψε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με 0,6, 1, 2, 3, 4 στα 20, αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», ενώ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «1 στους 4 σπουδαστές ΙΕΚ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, στρέφονται στα ΙΕΚ μη βρίσκοντας δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο».

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «επί των ημερών του ο ΣΥΡIZA ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων ως βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για να ικανοποιήσει βουλευτές του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε έγκλημα εκ προμελέτης την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λέγοντας ότι η Νίκη Κεραμέως, «ως άλλη Ηρώδης έρχεται και σφαγιάζει ανθρώπους, ντιλάρει με τους ιδιοκτήτες κολεγίων».

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  χαρακτήρισε την κ. Κεραμέως ως τη «χειρότερη υπουργό Παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού».

Την ίδια ώρα, το alfavita.gr λαμβάνει πλήθος επιστολών από αριστούχους και γονείς που καταγγέλλουν την αδικία που υφίστανται υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών, αφού παρά τον υψηλό αριθμό μορίων δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στις σχολές επιλογής τους. 

Η απάντηση Κεραμέως στον Αλέξη Τσίπρα:

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα εξής 2 πράγματα:

Εισαγωγή στα ΑΕΙ

 • Επέτρεψε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με 0,6, 1, 2, 3, 4 στα 20, αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ.
 • Θέσπισε εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς καν εξετάσεις «πράσινα τμήματα»-, χωρίς οι υποψήφιοι να πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Γιατί; Για να τάξει λαγούς με πετραχήλια.
 • Είναι πολύ εύκολο για τους πολιτικούς να δίνουν φρούδες ελπίδες, αδιαφορώντας για τη μετέπειτα πορεία των νέων. Τους αφήνουν να δουλεύουν μια ζωή με απολυτήριο λυκείου.
 • 1 στους 4 σπουδαστές ΙΕΚ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, στρέφονται στα ΙΕΚ μη βρίσκοντας δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο.

ΑΕΙ

 • Επί των ημερών του ο ΣΥΡIZA ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων ως βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για να ικανοποιήσει βουλευτές του.
 • Πολλαπλασίασαν τμήματα χωρίς να τους νοιάζει τίποτα τα τμήματα μηχανικών από 47 τα έκαναν 71, τις γεωπονικές από 3 τις έκαναν 10. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης σε κάποια από τα τμήματα είναι 3 στους 100 κατ’ έτος.
 • Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες μας νοιάζει να έχουμε και αποφοίτους, μας νοιάζει οι νέοι μας να έχουν επιλογές, μας νοιάζει το Πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής, όχι να τους εγκλωβίζει.
 • Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπουμε τώρα: σύμφωνα με στοιχεία της ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, το 40% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ ποσοστό μάλιστα που αυξήθηκε από το 30% που ίσχυε προηγουμένως.
 • Για πρώτη φορά από φέτος, τα παιδιά μας που ήταν υποψήφια στις πανελλαδικές, όταν μπουν για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους, θα έχουν δύο επιλογές: το μηχανογραφικό για εισαγωγή σε ΑΕΙ και το παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ, με σύγχρονες, περιζήτητες ειδικότητες όπως web designers, web developers, τεχνικοί τουριστικών καταλυμάτων.
 • Μια αναφορά στην επιστολή υποψηφίου για την Αρχιτεκτονική:
  • Βαθμολογήθηκε με 13.6/20 στο σχέδιο
  • ΕΒΕ: μπαίνουν συντελεστές από τα ίδια τα ΑΕΙ – κυμαίνεται μεταξύ 0,8-1,2 και 0,7-1,1 για τα ειδικά μαθήματα
  • Μία σημαντική παράμετρος: για πρώτη φορά δώσαμε λόγο στα ΑΕΙ -ένα αίτημα ετών-, να επιλέξουν το συντελεστή βαρύτητας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Και κάποιες Αρχιτεκτονικές επέλεξαν χαμηλό συντελεστή και άλλες υψηλό.

Η Υπουργός είπε:

 • Είπατε «ντιλάρατε» υπέρ των συμφερόντων των κολλεγίων – αυτά για τους αποφοίτους των οποίων για πρώτη φορά εσείς φροντίσατε με Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη και Γαβρόγλου να μπουν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Και καλώς κάνατε, γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση της χώρας. Όμως δεν έχετε το θάρρος να το παραδεχτείτε, και το αποσύρατε λίγο πριν τις εκλογές. Αυτή είναι η υποκρισία σας.
 • Επίσης δεν ακούμε κουβέντα για τα ΔΙΕΚ. Πώς παραβλέπετε αυτή τη σημαντική διαδρομή δημόσιας, ποιοτικής κατάρτισης;
 • Λέγατε θα μείνουν έξω από τα ΑΕΙ 30-40.000 ΠΑΡΑΠΑΝΩ από πέρυσι. Και η πραγματικότητα ποια είναι τελικά; 9.000 παραπάνω από πέρυσι, που δεν πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.
 • Κλείνοντας, μία εικόνα: 1) Από τη μία η χθεσινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητάει την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και 2) από την άλλη, έρευνα που δημοσιεύθηκε προχθές, που δείχνει αφενός αποδοχή της ΕΒΕ στην κοινωνία σε ποσοστό άνω του 70% αλλά επίσης δείχνει τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ΕΒΕ σε ποσοστό άνω του 55%. Αυτή είναι η πραγματικότητα: το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, ακόμη και με τη δική του εκλογική βάση.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Το νέο Μηχανογραφικό και τα νέα Τμήματα για τους υποψήφιους

Έκτακτα μέτρα από αύριο Δευτέρα σε Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

tsipras
Τσίπρας: Καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε

Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση που άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε και μάλιστα μέσα σε πανδημία, είπε ο...

Τσίπρας: Καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε
Αυτοαξιολόγηση: Χρειάζονται ψύχραιμες και συνετές αντιδράσεις
Η ηγεσία του υπουργείου έτσι προσπαθεί να ταπεινώσει τους εκπαιδευτικούς , να τους αναγκάσει να σκύψουν το κεφάλι για να μπορέσει,  χωρίς ιδιαίτερα...
Αυτοαξιολόγηση: Χρειάζονται ψύχραιμες και συνετές αντιδράσεις
Μαθητές με μάσκα στα σχολεία
Κορονοϊός: Διάταξη για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία
Διάταξη του ΥΠΑΙΘ, η οποία αφορά στον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές - Αναλυτικά το ΦΕΚ
Διάταξη για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία