Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Μονόδρομος τα self tests για το άνοιγμα των σχολείων - Βήμα-βήμα η διαδικασία για μαθητές και εκπαιδευτικούς - Στόχος η 12η Απριλίου για τα Λύκεια

Μονόδρομο για το άνοιγμα των σχολείων αποτελούν τα self tests, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό. Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη 7 Απριλίου θα είναι ήδη διαθέσιμα. Την ίδια ημέρα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία βρίσκεται ήδη στον «αέρα».

Την ίδια ώρα, διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στα θρανία, τουλάχιστον για τους μαθητές του Λυκείου, τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νηπιαγωγεία και δημοτικά να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Βήμα-βήμα η διαδικασία για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα:

  • Η διάθεση των πρώτων self tests από τα φαρμακεία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων
  • Οι γονείς θα παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους τα τεστ που τους αναλογούν με την επίδειξη των ΑΜΚΑ
  • Το self tests θα πρέπει να πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr)
  • Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο
  • Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο

«Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Self tests: Υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς

Την ίδια ώρα, τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, η υποχρέωση αυτή προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

«Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ρύθμιση.

sxoleia-foto-memaska-apolimansi

Στόχος η Δευτέρα 12 Απριλίου

Για την κυβέρνηση, στόχος φαίνεται να αποτελεί το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

«Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία με την προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ»ανέφερε για το άνοιγμα των σχολείων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Η 12η Απριλίου αποτελεί πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων, με σύμμαχο τα self tests και τους εμβολιασμούς, καθώς και όλα τα μέτρα, δήλωσε την Παρασκευή στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει πρώτα να δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή των ειδικών.

Η υφυπουργός επισήμανε για μία ακόμη φορά πως πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολείων όλων των βαθμίδων, ωστόσο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, οι ειδικοί προτάσσουν το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα τα Λύκεια και την Γ' Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Πρώτα θα ανοίξουν τα λύκεια λόγω και της Γ' Λυκείου και Γυμνάσια, αν είναι εφικτό να ανοίξουν και τα δυο, και μετά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ καιρό κλειστά.

Πιθανόν μετά το Πάσχα το άνοιγμα δημοτικών-νηπιαγωγείων

Παράλληλα, με δηλώσεις της την Παρασκευή, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά το Πάσχα, είπε πως υπάρχει και αυτό ενδεχόμενο. Η κα Γκίκα συμπλήρωσε πως το σενάριο να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. 

«Διακαής πόθος του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία και όλες τις δομές, όμως λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης αυτό δεν είναι εφικτό», σημείωσε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Τόνισε δε πως προτεραιότητα έχει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διότι «υπάρχουν οι εξετάσεις εντός του Ιουνίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες μόνιμες προσλήψεις με 7.000 ευρώ το μήνα

Νέο ΜΗΤΡΩΟ επιμελητών Βρεφών, Νηπίων, Παιδιών - Χιλιάδες οι προσλήψεις

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Τρεις Ιεράρχες
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών στην Κομοτηνή
Εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών που συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο...
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών στην Κομοτηνή
τηλεκπαίδευση, διδασκαλία, υπολογιστής, μαθητές, εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διδασκαλία
Εκπαιδευτικοί: Καμία υποχρέωση για τηλεκπαίδευση από το σπίτι
Νέα ανακοίνωση για την τηλεκπαίδευση σε κλειστά σχολεία την Πέμπτη και την Παρασκευή - «Οι εκπαιδευτικοί να μην υποχωρήσουν στους άθλιους εκβιασμούς...
Εκπαιδευτικοί: Καμία υποχρέωση για τηλεκπαίδευση από το σπίτι
ΕΣΠΑ
Μιχαηλίδου: Κλειστοί όλοι οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί μέχρι την Παρασκευή
Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΗΦ, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28...
Μιχαηλίδου: Κλειστοί όλοι οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί μέχρι την Παρασκευή