Σχολεία: Πώς θα διατεθούν τα self tests - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για τη χρήση των self tests

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test), κυβερνητικοί εκπρόσωποι δίνουν προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα

Προτεραιότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests) θα δοθούν με προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου.

«Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self test, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά, ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων Εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει περισσότερα διάστημα κλειστά, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» δήλωσε, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η προτεραιοποίηση της διανομής των τεστ γίνεται με δεδομένο ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, τα Λύκεια - ή ορισμένες τάξεις - αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 12 Απριλίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα έχει σχηματιστεί μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα όσο και της πορείας προμηθειών self tests στα φαρμακεία.

Αγώνας δρόμου

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη παρτίδα των self - tests να βρίσκεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στα ράφια των φαρμακείων, οπού οι πολίτες με το ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να μεταβούν για να λάβουν δωρεάν τεστ που δικαιούνται (4 το μήνα).

«Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Υπολογίζεται ότι για να λειτουργήσουν όλες οι τάξεις του Λυκείου θα χρειαστούν τουλάχιστον 250.000 τεστ μόνο για τον μαθητικό πληθυσμό την πρώτη εβδομάδα. Αν συνυπολογιστούν και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας, τότε οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

«Επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη»

Σύμφωνοι με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι άλλωστε εδώ και μήνες ζητούσαν να γίνονται μαζικά τεστ. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα τηρηθεί απ' όλους «καθώς πρόκειται για σωστό μέτρο και είναι κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «η υπεύθυνη δήλωση του γονέα την οποία θα χρειάζεται να έχει το παιδί πηγαίνοντας στο σχολείο θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε Δευτέρα». Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, είπε ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών έχει δηλώσει επιθυμία να κάνει το εμβόλιο.

Η διαδικασία

«Είναι πολύ πιο εύκολα από τα γνωστά rapid test, είναι ένα σημαντικό όπλο και ένα μέσο που θα μας οδηγήσουν στο άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος διευκρινίζοντας πως «στην επιτροπή θα εξεταστεί η δυνατότητα των εβδομαδιαίων υποχρεωτικών self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από 12-13 ετών. Θα μπορεί να το κάνει για παράδειγμα ο εκπαιδευτικός ή ο γονέας στο παιδί την Κυριακή και με μια υπεύθυνη δήλωση θα πηγαίνουν στο σχολείο για μια εβδομάδα» είπε.

Τι θα ισχύει σε περίπτωση που υπάρχει θετικό τεστ

Αν υπάρξει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, είπε προσφάτως η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε αν θα κλείνει το τμήμα ή και το σχολείο σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Για την ανάγκη να επανεκκινήσει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, τονίζοντας: «Η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες, στην δια ζώσης εκπαίδευση. Όμως επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα Λύκεια και μετά στα Γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα Λύκεια».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Ένα self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς από τις 17 Μαΐου

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

exosi syggrafea palaistini
Παλαιστίνη: Έξωση σε συγγραφέα μετά από αποκαλύψεις στο CNN (Βίντεο)
«Με πέταξαν στο δρόμο και μου είπαν ότι δεν μπορούσα να επιστρέψω στη γειτονιά», δηλώνει ο Παλαιστίνιος συγγραφέας και ποιητής, μετά τις...
Παλαιστίνη: Έξωση σε συγγραφέα μετά από αποκαλύψεις στο CNN (Βίντεο)