eortasmos ekpa
Πανηγυρικός λόγος του αναπληρωτή καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη

Εξ αποστάσεως (με απευθείας μετάδοση μέσω του καναλιού του ΕΚΠΑ στο YouTube) αλλά με έντονο συμβολισμό, πραγματοποιήθηκε φέτος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο επίσημος εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Πρύτανη καθηγητή κ. Μ-Α. Δημόπουλου, ενώ τον πανηγυρικό λόγο με θέμα «Ελευθερίας Μνήμη και Μνημόνευση. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Επανάσταση του 1821» εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

Τη μακρά παράδοση που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον εορτασμό των Εθνικών επετείων υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή για ερευνητικές επαναπροσεγγίσεις αλλά και τη διεύρυνση της γνώσης γύρω από το μείζον αυτό γεγονός. Ξεπερνώντας τα εθνικά σύνορα, η επέτειος μάς επιτρέπει να αναλογιστούμε την ελληνική εμπειρία στο πλαίσιο εκείνης της κρίσιμης περιόδου πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής και ιδεολογικών αλλαγών που έχει χαρακτηριστεί στη διεθνή ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» (1776-1848)».

»Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα καθοριστικής σημασίας γεγονός μετά την ήττα της Γαλλικής Επανάστασης και τη διεθνή καταστολή των φιλελεύθερων κινημάτων. Το ξέσπασμά της λειτούργησε ως μια μοναδική υπόμνηση της αξίας του αγώνα για την ελευθερία και συνέβαλε καίρια στην αναβίωση και τη διάχυση των δημοκρατικών ιδεών σε όλο τον κόσμο».

Ο Πρύτανης ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, 200 χρόνια μετά, σε μια δύσκολη, όχι όμως δυσκολότερη σε σχέση με το 1821, συγκυρία, ο Ελληνισμός αναζητά τη υπέρβαση των σημερινών κρίσεων. Όμως αυτός ο αγώνας μπορεί να επιτύχει μόνο αν βασισθεί, όπως και τότε, στην Παιδεία και καλλιεργήσει μέσα από τη Γνώση την εθνική ομοψυχία και για να θυμηθούμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το 1930, όταν εορτάστηκε η εκατονταετηρίς με καθυστέρηση 9 χρόνων, ανέφερε: «Ελπίζω ότι οι νεότεροί μας θα συνεχίσουν τον αγώνα δια προσπαθείας ειρηνικής, προς δημιουργίαν κράτους συγχρονισμένου, εντός των ορίων του οποίου θα ζήσωμεν ευτυχείς» Πόσο επίκαιρες είναι αυτές οι σκέψεις!».

Στην ομιλία του ο αν. καθηγητής Β. Καραμανωλάκης αναφέρθηκε στο νήμα που συνδέει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την Επανάσταση του 1821, και πιο συγκεκριμένα σε πτυχές αυτής της μακρόχρονης και καθοριστικής για το ΕΚΠΑ σχέσης.

Ο κ. Καραμανωλάκης αναφέρθηκε αρχικώς στα λόγια του πρύτανη Ευθύμιου Καστόρχη, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε, στις 25 Μαρτίου 1872, όπου «μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους, σε μια τελετή που αποτέλεσε μείζον γεγονός για την μικρή ακόμη Αθήνα, ο πρύτανης θύμιζε το αυτονόητο. Χωρίς την Επανάσταση του 1821 δεν θα υπήρχε το Πανεπιστήμιο. Όχι μόνο γιατί αποτελούσε καρπό του εθνικού κράτους που γεννήθηκε από την Επανάσταση. Αλλά γιατί από την πρώτη στιγμή οι αγωνιστές σχεδίασαν την ίδρυση ενός πανεπιστημίου που θα αποτελούσε την κορωνίδα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Ακολούθως ανίχνευσε τις συνδέσεις της σχέσης του Πανεπιστημίου και της Επανάστασης του ’21 πρώτον στα κείμενα της εποχής και δεύτερον στα πρόσωπα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση και σε μια κοινωνία όπου τα σχέδια των επαναστατών στοίχειωναν ακόμη τα όνειρα των κατοίκων του νέου βασιλείου, παλαιότερων και νεότερων, το Πανεπιστήμιο επενδύθηκε με πολλές περισσότερες προσδοκίες από αυτές που προέβλεπε η λειτουργία του ως παραγωγού γνώσης και εκπαίδευσης. Στόχος του πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι η υποδοχή των ευρωπαϊκών ιδεών, οι οποίες είχαν μεταφερθεί από την αρχαία Ελλάδα στη δυτική Ευρώπη και αποτέλεσαν το θεμέλιο του πολιτισμού που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε εκεί. Καθώς ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, μετά την Επανάσταση του 1821 και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, επέστρεφε πλέον στην αρχική κοιτίδα του, θα γινόταν αντικείμενο επεξεργασίας από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ώστε στη συνέχεια να μετακενωθεί, σύμφωνα και με την κοραϊκή αντίληψη, εκ νέου στην Ανατολή. Το μήνυμα της εθνικής παιδείας ήταν να υπερβεί τις αίθουσες διδασκαλίας και να διαδοθεί στον ευρύτερο χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής, πέρα από τα στενά κρατικά σύνορα, να γίνει γέφυρα με τους ομογενείς αλύτρωτους πληθυσμούς στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Ο κ. Καραμανωλάκης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα ακόμα μήνυμα του εορτασμού: «Είμαστε εδώ λοιπόν. Για να τιμήσουμε τους προγόνους μας που μας δίδαξαν τη σημασία του αγώνα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, μόνοι εκείνοι που έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Και να μνημονεύσουμε δίπλα τους τα ονόματα των φοιτητών, χαραγμένα τώρα στις αναθηματικές στήλες στα Προπύλαια, που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1897 και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να τιμήσουμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στην τριπλή κατοχή της περιόδου 1941-1944, να σταθούμε γεμάτοι σεβασμό απέναντι στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ύψωσαν το 1973 στο κτίριο της Νομικής το ανάστημά τους ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία. Κρίκοι μιας αλυσίδας πλεγμένης γύρω από την αγάπη της πατρίδας και της ελευθερίας, την αυταπάρνηση και τη θυσία. Σε αυτούς αρμόζουν μόνο τα λόγια τα μεγάλα, τα ελεύθερα, τα γενναία και τα δυνατά. Ως ελάχιστο αντιχάρισμα, όχι πια σε εκείνους αλλά σε μας. Γιατί οι επέτειοι και οι γιορτές δεν αφορούν στην πραγματικότητα αυτούς που τιμώνται αλλά αυτούς που τιμούν».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Προσφώνηση από τον Πρύτανη Καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλο

eortasmos ekpa

Κυρίες και κύριοι,

Το 1838, οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους και ένα μόλις έτος μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελλάς εορτάζει επισήμως την Ανεξαρτησία της  και καθιερώνει τον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στην Αθήνα, οι εορτασμοί οργανώθηκαν με κάθε επισημότητα και με την παρουσία των μεγάλων αγωνιστών μας, του Κολοκοτρώνη, του Κανάρη, του Μακρυγιάννη, του Κουντουριώτη, του Κριεζή.

Έτσι για 1η φορά οι αγωνιστές και η πολιτειακή ηγεσία, μαζί με χιλιάδες Λαού στους δρόμους και τις πλατείες γιόρταζαν τη μεγάλη Εθνική Επέτειο, καθιερώνοντας μια παράδοση, που και σήμερα εμείς όλοι μαζί γινόμαστε φορείς της.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, λοιπόν, είχε και αυτό από πολύ νωρίς αρχίσει να εορτάζει την 25η Μαρτίου.

Χαρακτηριστικό, επίσης, αυτού του εορτασμού είναι ότι κάθε φορά ο κύριος ομιλητής επιλέγει να αναπτύξει το θέμα του, εστιάζοντας σε μια διαφορετική πτυχή της Παλιγγενεσίας: έτσι έχει συγκροτηθεί πλέον ένα σώμα επιστημονικών ομιλιών με εξόχως ενδιαφέρουσα θεματολογία!

Με τον τρόπο αυτόν τιμάται πολύπλευρα ο Αγώνας από το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας μας.

Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική επέτειο, τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή για ερευνητικές επαναπροσεγγίσεις αλλά και τη διεύρυνση της γνώσης γύρω από το μείζον αυτό γεγονός. Ξεπερνώντας τα εθνικά σύνορα, η επέτειος μάς επιτρέπει να αναλογιστούμε την ελληνική εμπειρία στο πλαίσιο εκείνης της κρίσιμης περιόδου πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής και ιδεολογικών αλλαγών που έχει χαρακτηριστεί στη διεθνή ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» (1776-1848).

Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα καθοριστικής σημασίας γεγονός μετά την ήττα της Γαλλικής Επανάστασης και τη διεθνή καταστολή των φιλελεύθερων κινημάτων. Το ξέσπασμά της λειτούργησε ως μια μοναδική υπόμνηση της αξίας του αγώνα για την ελευθερία και συνέβαλε καίρια στην αναβίωση και τη διάχυση των δημοκρατικών ιδεών σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο μοντέρνο εθνικό κράτος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας τα επαναστατικά και ιδεολογικά κινήματα που εκδηλώθηκαν μεταξύ των λαών της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο και τιμώντας την επέτειο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848) Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις.

Στόχος ήταν η επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και η σύγκρισή της με άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κινήματα εκείνης της περιόδου.

Τα πρακτικά του συνεδρίου στην αγγλική γλώσσα θα κυκλοφορήσουν εντός του 2021, από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Routledge.

Το Πανεπιστήμιό μας έχει αναλάβει συστηματικές πρωτοβουλίες για να τιμήσει τη σημερινή επέτειο με συνέδρια, διαλέξεις, εκδόσεις, ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, συμβάλλοντας παράλληλα και στον διάλογο για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου.

Η σημαντική συνεισφορά του ιδρύματός μας στον εορτασμό απορρέει από τη δεσπόζουσα θέση του στον πνευματικό και πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας, όπως και από την συνολική ιστορία του και την προσφορά του.

Κυρίες και κύριοι,

Έχοντας πάντα κατά νου τη σοφή ρήση του μεγάλου Εθνικού Ποιητή Διονύσιου Σολωμού,

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό

ό,τι είναι αληθές»

προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως αυτή τη χρονιά να τιμήσουμε και να αναδείξουμε όλες τις πτυχές του μεγάλου Αγώνα του 1821, τόσο για τον Ελληνισμό, όσο και για την Ευρώπη γενικότερα.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, σε μια δύσκολη, όχι όμως δυσκολότερη σε σχέση με το 1821, συγκυρία, ο Ελληνισμός αναζητά τη υπέρβαση των σημερινών κρίσεων. Όμως αυτός ο αγώνας μπορεί να επιτύχει μόνο αν βασισθεί, όπως και τότε, στην Παιδεία και καλλιεργήσει μέσα από τη Γνώση την εθνική ομοψυχία και για να θυμηθούμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το 1930, όταν εορτάστηκε η εκατονταετηρίς με καθυστέρηση 9 χρόνων, ανέφερε:

«Ελπίζω ότι οι νεότεροί μας θα συνεχίσουν τον αγώνα δια προσπαθείας ειρηνικής, προς δημιουργίαν κράτους συγχρονισμένου , εντός των ορίων του οποίου θα ζήσωμεν ευτυχείς» Πόσο επίκαιρες είναι αυτές οι σκέψεις!.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να καλέσω στο βήμα για τον καθιερωμένο πανηγυρικό λόγο της ημέρας τον διακεκριμένο αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Βαγγέλη Καραμανωλάκη, ο οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα: Ελευθερίας Μνήμη και Μνημόνευση. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Επανάσταση του 1821.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά, ελπίζοντας αυτός ο φετινός συμβολικός αλλά και τόσο διαφορετικός εορτασμός να μας βοηθήσει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας έμπρακτα τις θυσίες και τους Αγώνες των προγόνων μας.

• • •

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Κύριε Καραμανωλάκη, έχετε το λόγο.

Εδώ ολόκληρος ο λόγος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
ΕΘΑΕΕ: Προκήρυξη για μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης
Προκήρυξη μιας θέσης μέλους του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΑΠ) της ΕΘΑΑΕ - Μέχρι πότε οι αιτήσεις
ΕΘΑΕΕ: Προκήρυξη για μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης
PISA
«PISA»: Ένας ακόμα τρόπος κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών
«Ήδη χάνονται διδακτικές ώρες σε πολλά σχολεία για να προετοιμαστούν οι μαθητές για την «ελληνική PISA», μένοντας πίσω στην ύλη και στο ευρύτερα...
«PISA»: Ένας ακόμα τρόπος κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών