Από το κοντύλι στην τηλεκπαίδευση: Τα εκπαιδευτικά μέσα από το 1821
Διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης A/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,σε συνεργασία με τα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ

"Είναι τ' άρματά μου αυτά, τ 'ακριβά, τ' αγαπητά: Το κοντύλι μου και η πλάκα, το βιβλίο μου στη σάκα",γράφει ο Τέλλος Άγρας για το "οπλοστάσιο" του μαθητή περασμένων εποχών.

Στους μαθητές και στη διαδικασία της εκπαίδευσης, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτήν ,από το 1821 έως σήμερα είναι αφιερωμένη η διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης A/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,σε συνεργασία με τα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ.

Το θέμα της πρωτότυπης εκδήλωσης είναι: «Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο».

epeteiakh-afisa.jpg

Σκοπός της διαδικτυακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη συμμετοχή, είναι η ανάδειξη της πολύπλευρης και σημαντικής συνεισφοράς της εκπαίδευσης στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και στη διαμόρφωση της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Στην προγραμματισμένη για το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 10 το πρωί εκδήλωση, θα συμμετέχουν μαθητές όλων των βαθμίδων και τύπων των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας με εργασίες που θα αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, τις τεχνολογίες εκπαίδευσης, αλλά και τις εξέχουσες προσωπικότητες παιδείας και εκπαίδευσης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης «από την πλάκα και το κοντύλι, στην οθόνη και το πληκτρολόγιο»,από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Μαρτίου παρουσιάζονται από το ΝΟΗΣΙΣ, στην ιστοσελίδα του και στους λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, μερικά χαρακτηριστικά μοντέλα γραφομηχανών που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Μουσείου Τεχνολογίας του Ιδρύματος.

Τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία του έθνους το ‘21, είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε στοιχεία και εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τα οποία κληροδοτήθηκε ο πνευματικός πλούτος ενός πολιτισμού που παραμένει άσβεστος για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Ο υπολογιστής φαίνεται να κυριαρχεί σήμερα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η ομοιόμορφη γραφή, οι εύκολες ή και αυτόματες διορθώσεις, η άμεση αντιγραφή και μεταφορά των κειμένων μοιάζουν αυτονόητα για τους νέους, που δεν έχουν καν γνωρίσει το ενδιάμεσο στάδιο της γραφής με γραφομηχανή, με την οποία γράφτηκαν πολλά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, επιστημονικές εργασίες, δημοσιογραφικά άρθρα.

Οι γραφομηχανές, πρόδρομοι του σημερινού πληκτρολογίου, αποτέλεσαν σημαντικό επαγγελματικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας.

Μέσα από την παράλληλη αυτή δράση το ΝΟΗΣΙΣ αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την αξιόλογη συλλογή γραφομηχανών που διαθέτει και υπογραμμίζει άλλη μια φορά τη συμβολή του στη διάδοση της γνώσης, της επιστήμης, της εκπαίδευσης.

 

Φωτογραφία: YostNo4: Όλες οι πρώτες γραφομηχανές , όπως της συγκεκριμένης φωτογραφίας τύπωναν το κείμενο κάτω από τον κύλινδρο του χαρτιού, χρησιμοποιώντας το τυφλό σύστημα.  Οι πρώτοι κατασκευαστές απευθύνθηκαν στην εταιρεία κατασκευής όπλων και ραπτομηχανών Remington . Η εταιρεία μετά το τέλος του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου ήθελε να στραφεί στην παραγωγή άλλων αγαθών.

Για περισσότερα πατήστε του συνδέσμους:

https://www.noesis.edu.gr/apo-tin-plaka-prosklisi-gia-simmetoxi/

https://www.facebook.com/NoesisScienceCenter

https://www.instagram.com/noesis_sciencecenter/

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iereas
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος ιερέας κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση πέντε ανηλίκων
Πέντε ανήλικα αγόρια κατήγγειλαν 47χρονο ιερέα για σεξουαλική παρενόχληση – Πώς προσέγγιζε τα θύματα και τι βρέθηκε στο σπίτι του
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος ιερέας κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση πέντε ανηλίκων
Σχολικό λεωφορείο με την επιγραφή Ιόνιος Σχολή
Καταγγελίες για την Ιόνιο Σχολή: Η διοίκηση δίνει «προκαταβολές» αντί μισθού και απειλεί εκπαιδευτικούς
Καταγγελίες για διώξεις εκπαιδευτικών και «υπογραφές φρονημάτων» στην Ιόνιο Σχολή
Καταγγελίες για την Ιόνιο Σχολή: Η διοίκηση δίνει «προκαταβολές» αντί μισθού και απειλεί εκπαιδευτικούς
αει
Διαγραφές φοιτητών: Διήμερος αποκλεισμό γραμματειών των πανεπιστημίων 27 και 28 Νοεμβρίου
Η απόφαση αυτή προέκυψε μέσα από σειρά συσκέψεων και συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και πολλές ακόμα πόλεις, ως συνέχεια των μαζικών...
Διαγραφές φοιτητών: Διήμερος αποκλεισμό γραμματειών των πανεπιστημίων 27 και 28 Νοεμβρίου