Επανάσταση 1821: Δράσεις από το ΠΕΚΕΣ Κρήτης για τα 200 χρόνια
Δράσεις του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Το 2021 γιορτάζουμε την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης προετοιμάζει μια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη της θεμελιώδους σημασίας της Επανάστασης του 1821 για τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους και τη διαμόρφωση της σημερινής μας ταυτότητας.

Αξιοποιώντας την εκπαιδευτική παράδοση και το σημαντικότατο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2021, όπως αυτές που παρουσιάζονται συνοπτικά ακολούθως, με την προοπτική περαιτέρω εμπλουτισμού τους.

Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, καθώς και πρόσωπα, δομές και φορείς άλλων οργανισμών, σε συνεργασία για την συνδιαμόρφωση και την πραγματοποίηση του προγράμματος του επετειακού εορτασμού.

Α΄. Κεντρικές εκδηλώσεις του ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

Διαδικτυακή εσπερίδα: Εναρκτήρια εκδήλωση ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το συνολικό πρόγραμμα των εορταστικών δραστηριοτήτων, τις οποίες προτείνειτο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας και σε περιφερειακό επίπεδο από τις δομές της εκπαίδευσης, τους  εκπαιδευτικούς, τους μαθητές. Η εκδήλωση αποβλέπει στην ανταλλαγή προτάσεων, ιδεών και καλών πρακτικών.

Διαδικτυακό  Στρογγυλό Τραπέζιμε θέμα «Εκπαίδευση και Ελληνική Επανάσταση του 1821»:Προσκεκλημένοιομιλητές παρουσιάζουν και συζητούνζητήματα σχετικά με τηνεκπαίδευση πριν από την Επανάσταση, κατά τη διάρκειά της καικατά τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και αναλύουν τη σημασία και τις επιδράσεις τους στις μετέπειτα εξελίξεις.

Διαδικτυακό  Στρογγυλό Τραπέζιμε θέμα «Η συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821»:Προσκεκλημένοι ομιλητές προσεγγίζουν κριτικάκαι επικεντρώνονται στον αγώνα του Κρητικού λαού για την ελευθερία του και την ένωση της Κρήτης με τον εθνικό κορμό κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Β΄. Πρωτοβουλίες των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.)

Εκτός από τις δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν σε κεντρικό επίπεδο, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης προγραμματίζουν σειρά δράσεων στο πλαίσιο των καθηκόντων τους στην περιοχή ευθύνης τους, σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς ευθύνης τους. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί ταακόλουθα:

Δημιουργία ιδιαίτερου διαδικτυακού χώρου(https://pekes.pdekritis.gr/1821draseis), ο οποίος θα λειτουργήσει στον ιστότοποτου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης ως κόμβος πληροφόρησης και ταυτόχρονα ως αποθετήριο υλικού για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο περιφέρειας.

Προετοιμασία παγκρήτιου ψηφιακού Αποθετηρίου Υλικού, έπειτα από συνεννόηση (όσων εκπαιδευτικών ενδιαφέρονται να αναρτηθεί η δράση τους) με τον/την Σ.Ε.Ε. αρμοδιότητας των σχολείων τους, σχετικά με τα θέματα: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821» και «Η συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση».

Στήριξη των δράσεων των Γραφείων Σχολικών ΔραστηριοτήτωνΛασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, με θεματικό περιεχόμενο σχετικό με την Επανάσταση του 1821.

Γ΄. Ενδεικτικές προτάσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και οι Συντονιστές Ε.Ε. ενθαρρύνουν τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, να πραγματοποιήσουν δράσεις με επίκεντρο το θέμα της επετείου. Οι δράσεις μπορεί να είναι δημιουργικής μορφής, μικρής ή μεγάλης διάρκειας και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των μαθησιακών αντικειμένων, των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ή ανεξάρτητα από αυτά.

Ενδεικτικές ιδέες και προτάσεις:

 1. Ανάδειξη πτυχών της Επανάστασης και της σημασίας της μέσα από επιμέρους προσεγγίσεις και θεματικές, οι οποίες είναι σχετικές με το κεντρικό θέμα, όπως:
 • πρωτογενείς ιστορικές πηγές – αρχειακό υλικό (έντυπο, ψηφιακό)
 • λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο)
 • εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κεραμική, φωτογραφία κ.λπ.)
 • κινηματογράφος και οπτικοακουστικήέκφραση
 • θεατρική παιδεία και έκφραση
 • λαϊκή τέχνη - λαογραφία
 • μουσική (δημοτικό τραγούδι, Έλληνες και ξένοι συνθέτες που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση)
 • απομνημονεύματα επαναστατών
 • εμβληματικές προσωπικότητες (αγωνιστές, πολιτικοί, διδάσκαλοι του Γένους, εθνικοί ευεργέτες κ.ά.)
 • δημογραφικά στοιχεία της εποχής
 • οικονομία και κοινωνία
 • ναυσιπλοΐα και εμπόριο
 • η δράση των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς
 • το ρεύμα του φιλελληνισμού
 • η επιρροή του  Διαφωτισμού
 • η συμβολή της Εκκλησίας
 • οι θετικές επιστήμες στα χρόνια της Επανάστασης
 • η παιδεία πριν την Επανάσταση, κατά τη διάρκειά της και τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους
 • τεχνικές του πολέμου (οργάνωση, στρατηγική, όπλα, πολεμοφόδια κ.λπ.)
 • αγάλματα, πλατείες, ονόματα οδών, μνημεία πεσόντων, τοπωνύμια, ονόματα ηρώων
 • γραμματόσημα, χαρτονομίσματα, χάρτες.
 1. Διαθεματικές/διεπιστημονικές δράσεις και συνθετικές εργασίες των μαθητών, με θέμα την Επανάσταση ή/και τη συμβολή της Κρήτης σε αυτή.
 2. Εξορμήσεις, επισκέψεις και συναντήσεις, με στόχο τη διερεύνηση της τοπικής ιστορίας και τη γνωριμία με τόπους και στοιχεία που σχετίζονται με την Επανάσταση.
 3. Επισκέψεις σε μουσεία τοπικής ιστορίας, μνημεία πολιτισμού, επίσημα αρχεία και εκπαιδευτικούς χώρους.
 4. Δράσειςφιλαναγνωσίας: ανάγνωση και παρουσίαση έργων γύρω από το θέμα.
 5. Δραστηριότητες διαλόγου και προβληματισμού με θέμα την Επανάσταση και τη σημασία της.
 6. Δράσεις/αγώνες ιστορικής αντιλογίας.
 7. Διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων και αθλοπαιδιών.
 8. Μορφωτικά παιγνίδια με θέμα την Επανάσταση π.χ. παιγνίδια γνώσεων, κυνήγι χαμένου θησαυρού,σταυρόλεξα κ.λπ.
 9. Δραστηριότητες δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης ή παρουσίασης (χορωδιακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις/δράσεις, εικαστικές εκθέσεις, πολυτροπικές παρουσιάσεις, διαδικτυακά, ψηφιακά ή έντυπα αφιερώματα κ.λπ.).
 10. Δημιουργία σχολικού/μαθητικού λευκώματος σε έντυπη ή/και ψηφιακή μορφή.
 11. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διαδραστικές ασκήσεις και διαδικτυακά εργαλεία για το ΄21. Αξιοποίηση συνεργατικών εφαρμογών διαδικτύου για συνεργασίες και δραστηριότητες εξ αποστάσεως. 
 12. Συμπράξεις μεταξύ σχολικών μονάδων, από την Κρήτη ή και ευρύτερα, για την ανάδειξη της συμβολής του κάθε τόπου στον αγώνα, σε επίπεδο περιοχής ή επαρχίας,  μέσα από τη διερεύνηση σχετικού υλικού και την αλληλογνωριμία.
 13. Εορταστικές σχολικές εκδηλώσεις την παραμονή και την ημέρα της εθνικής επετείου.
 14. Συμμετοχή αντιπροσωπειών μαθητών/εκπαιδευτικών στις κατά τόπους εορταστικές εκδηλώσεις και σε εμβληματικούς ιστορικούς τόπους. Παρουσίαση δημιουργιών και δρώμενων από τις συμμετέχουσες μαθητικές ομάδες.

Όλες οι προτεινόμενες δραστηριότητες νοούνται στο πλαίσιο των οδηγιών για την διασφάλιση προσωπικών δεδομένων και πνευματικής ιδιοκτησίας , καθώς και της υγειονομικής ασφάλειας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου που έχουν την παιδαγωγική ή επιστημονική ευθύνη της σχολικής μονάδας που υπηρετούν. Για επικαιροποιημένη ενημέρωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης https://pekes.pdekritis.gr/1821draseis

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους .

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας