Τράπεζα θεμάτων στην Α' Λυκείου και... λοιπές δυσφορίες
Ένας μαθητής γράφει στο alfavita.gr για την τράπεζα θεμάτων στην Α' Λυκείου και τις συνέπειές της

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αναταραχών εμφανίζεται, ως σωτήρας μεταρρυθμίσεων στα δικά του θέματα, το υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να μετουσιώσει τις άτοπες σκέψεις του σε πράξεις. Αναλαμβάνει, λοιπόν, έργο να εντάξει καινούργια νομοσχέδια και θεσμούς στην εκπαίδευση με μόνη σκέψη την "βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος" προχωρώντας σε αλλαγές.

Έχουμε έτσι από το φετινό σχολικό έτος την ένταξη της τράπεζας θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α' τάξης του Λυκείου. Μια ενέργεια που προωθεί πλέον αναμφισβήτητα την εγγραφή των μαθητών σε φροντιστήρια ως μόνη λύση για την ορθή κάλυψη της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Γεννώνται όμως δύο σημαντικά ερωτήματα. Αρχικά, γιατί χρειάζεται το φροντιστήριο για την κάλυψη και κατανόηση της ύλης, ή μάλλον γιατί αυτό δεν παραμένει δυνατή προτεραιότητα και ανταπόκριση του σχολείου; Σαφέστατα, λόγω των συνθηκών.

Το κύριο μέλημα του κάθε καθηγητή είναι, πράγματι, η ολοκλήρωση της ύλης, μα σε μια τόσο ιδιαίτερη χρόνια σπεύδει να φέρει εις πέρας την αποστολή του χωρίς την επιτυχή ανταπόκριση από τον μαθητή λόγω των ήδη αρκετών χαμένων διδακτικών ωρών και την εν μέρει προβληματική λειτουργία της τηλεκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη όμως είναι και η κατάσταση σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών -και όχι μόνο- με κενές θέσεις καθηγητών που δεν έχει υπάρξει -και ούτε, πλέον, πρόκειται- αυτή η πολυζητούμενη κάλυψη. Επιπροσθέτως, σε αυτή την περίοδο, πώς θα στείλει ο γονιός το παιδί σε φροντιστήριο όταν αυτός έχασε την δουλειά του, έκλεισε την επιχείρηση του κ.τ.λ; Σίγουρα τα σημεία και ζητήματα που θα μπορούσαμε να θίξουμε είναι αμέτρητα μα, ίσως, τα προαναφερθέντα επαρκούν για μια ενδεικτική αναφορά.

Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη φωνή. Η φωνή, δηλαδή, που κατακρίνει τους μαθητές ως ανίκανα πολιτικοποιημένα πρόσωπα μιας "βολεμένης" γενιάς που περιφέρονται στους κόλπους της αριστεράς. Αυτή η φωνή, σίγουρα, δεν ανήκει σε μαθητή και σαφώς διαψεύδεται. Λόγω όμως αυτής της αναφοράς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι μαθητές ταυτίζονται με τον αριστεροφανή επαναστατικό αγώνα και το υπουργείο με ένα αδίστακτο δικαστή που κοιτά να φέρει στον ίσιο δρόμο τους δήθεν αριστερόφιλους. Σίγουρα, δεν μπορεί να μην υπάρξει και το κάθε άκρο, ή η κάθε εξαίρεση, αποτελώντας όμως μια μειονότητα.

Συνοψίζοντας, το θέμα δεν είναι η χρήση της τράπεζας θεμάτων αλλά ο χρόνος ο οποίος επιλέγεται και οι αποφάσεις που θα έπρεπε ήδη να έχουν διαμορφωθεί για αυτή την ειδική χρονιά -που δεν είναι και η πρώτη. Η συζήτηση μεταξύ μαθητών-αρμοδίων, η κοινή λύση και η κατανόηση της έχουσας κατάστασης θα ήταν -και είναι- το ιδανικό βήμα το οποίο όμως για κάποιον αόριστο λόγο δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνιση του.

*Βασίλης Ηλιόπουλος, μαθητής Α' Λυκείου

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Φροντιστήρια: Στον "αέρα" το άνοιγμά τους

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Τηλεκπαίδευση-Αρσένης: Η κυβέρνηση διέκοψε δωρεάν ίντερνετ για μαθητές
Τηλεκπαίδευση-Αρσένης: Η κυβέρνηση διέκοψε δωρεάν ίντερνετ για μαθητές
«Πολίτες επικοινώνησαν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους, και τους απάντησαν ότι η κυβέρνηση δεν ανανέωσε τη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας για το...
Τηλεκπαίδευση-Αρσένης: Η κυβέρνηση διέκοψε δωρεάν ίντερνετ για μαθητές
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Προσωρινή αναστολή εμβολιασμών στην Ελλάδα
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Προσωρινή αναστολή εμβολιασμών στην Ελλάδα
Δεν θα γίνουν εμβολιασμοί με το εμβόλιο Johnson & Johnson στην Ελλάδα μέχρι την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Τρίτη
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Προσωρινή αναστολή εμβολιασμών στην Ελλάδα
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO
6ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων με την UNESCO με θέμα «Η ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης» - «Αυτή είναι...
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO