Τηλεκπαίδευση: από εργαλείο αντιμετώπισης σε εργαλείο πρόληψης!
Γράφει ο ​​​​​​​Εμμανουήλ Βενετσάνος, Φυσικός,  Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου

Η τηλεκπαίδευση μπήκε μαζικά στην ζωή της ελληνικής κοινωνίας από τα πρώτα βήματα του κορωνοϊού. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με πολύ σκεπτικισμό, που διατηρεί ακόμη ζωντανά τα επιχειρήματά του, αλλά καθιερώθηκε πλέον ως ένα εργαλείο αντιμετώπισης μια περιόδου καραντίνας και ως μέθοδος παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά κάθε οικογένειας που έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει.

Πρόσφατα μάλιστα με υπουργική απόφαση  θεσμοθετήθηκε ως μέθοδος διδασκαλίας για τα ιδιωτικά σχολεία που σίγουρα μπορούν να την υποστηρίξουν. Για τα δημόσια σχολεία όμως η μέθοδος αυτή παραμένει στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού εφόσον παρουσιαστεί κρούσμα η κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικού και ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος, μιας τάξης ή και ολόκληρου του σχολείου. 

Είναι γενικά αποδεκτό τόσο από την ελληνική κοινωνία όσο και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ότι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης μιας ασθένειας και πολύ περισσότερο μιας πανδημίας δεν είναι μόνο η καλή διαχείριση και αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά η πρόληψη εμφάνισης και διασποράς τους.

Κάτω από αυτό το σκεπτικό η τηλεκπαίδευση δεν θα πρέπει να αξιοποιείται μόνο ως εργαλείο αντιμετώπισης αλλά και ως εργαλείο πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς η χρήση μασκών και η αποφυγή συγχρωτισμού στις σχολικές μονάδες της χώρας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουγία των σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση της νόσου. Σε πολλές μονάδες τα μέτρα αποδίδουν, γιατί ίσως προσφέρονται και οι κατάλληλες συνθήκες κτιριακής υποδομής, προαύλιου χώρου, δημοτικής αρχής κτλ. σε άλλες όμως δυσκολεύουν τη παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών από τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές και τους γονείς τους.

Ο συγχρωτισμός εμφανίζεται και ίσως διακιολογημένα ως ο κύριος τρόπος διάδοσης και διασποράς της πανδημίας. Μια ματιά στα μέτρα που λαμβάνονται απο την κυβέρνηση αλλά και διεθνώς δείχνουν ότι δίνεται πραγματική μάχη για την αποφυγή και την καταστολή του. Η αύξηση των τμημάτων και σχολείων που αναστέλουν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού από την άλλη πλευρά αποδεικνύουν ότι όσο ισχυρή και αν είναι η προσοχή των εκπαιδευτικών προς αυτή την κατεύθυνση αυτή δεν αποδίδει τα δέοντα αποτελέσματα.

Αναδεικνύεται έτσι το ερώτημα,  να χρησιμοποιήσουμε την αναστολή λειτουργίας μιας τάξης ή ενός τμήματος για να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα ή να αξιοποιήσουμε το εργαλείο αυτό για να προλάβουμε τα κρούσματα και την εξάπλωση του ιού εφαρμόζοντας την τηλεκπαίδευση; 

Πολλές σχολικές μονάδες σε όλες τις βαθμίδες αντιμετωπίζουν καθημερινά την έλλειψη διαθέσιμου χώρου και τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων τόσο στους μαθητές όσο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η έλευση του χειμώνα θα καταστίσει τις συνθήκες ακόμη δυσκολότερες αφού λόγω κρύου ή βροχής οι εξωτερικοί χώροι δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά και ο σωστός αερισμός των εσωτερικών χώρων θα είναι ανεπαρκής. Η αποσυμφόρηση λοιπόν που θα μπορούσε να προκαλέσει η λειτουργία μιας τάξης με τηλεκπαίδευση εκ περιτροπής θα μπορούσε να επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απόφαση βέβαια θα πρέπει να κατοχυρώνεται με  πράξη του συλλόγου διδασκόντων  και αφού έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα που θα κάνουν ικανή την παρακολούθηση των μαθημάτων από όλο το μαθητικό δυναμικό. Θα πρέπει δηλαδή η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης που υπάρχει πλέον σε πολλά σχολεία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το καθένα ως εργαλείο πρόληψης της εξάπλωσης του ιού πριν ακόμη επιβεβαιωθούν κρούσματα. Γιατί σημασία έχει πάντα η πρόληψη και όχι τα μέτρα που θα παρθούν κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio-patron.jpg
61 χρόνια Παν. Πατρών:  Κατάμεστο το Συνεδριακό Κέντρο στην εμφάνιση του Αλκίνοου Ιωαννίδη
Το κοινό υποδέχθηκε θερμά τον σημαντικό καλλιτέχνη και την ιστορική μπάντα του σε μία σπάνια ζωντανή εμφάνιση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις
61 χρόνια Παν. Πατρών:  Κατάμεστο το Συνεδριακό Κέντρο στην εμφάνιση του Αλκίνοου Ιωαννίδη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
Αγωνία για το 99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Γονείς λένε «όχι» σε κοντέινερ και προσωρινές λύσεις
«Είστε έτοιμοι να παραδώσετε άρον άρον το κτίριο του 99ου Νηπιαγωγείου Αθηνών στους ιδιοκτήτες του» - Η επιστολή γονέων των μαθητών
Αγωνία για το 99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Γονείς λένε «όχι» σε κοντέινερ και προσωρινές λύσεις