Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2019 δόθηκε η δυνατότητα στους παλαιούς υποψηφίους των πανελληνίων, δηλαδή, στους νέους/ες που έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις για δεύτερη φορά, να δηλώσουν αν επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 με το παλαιό ή το νέο σύστημα εξέτασης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας ως προς το 3ο επιστημονικό πεδίο: «Επιστήμες Υγείας και Ζωής», οι υποψήφιοι που προέρχονται από το παλαιό σύστημα ανέρχονταν στους 2.295 και οι φετινοί υποψήφιοι ανέρχονταν στους 10.989, ενώ στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το ποσοστό των θέσεων που υπολογίστηκε ότι θα έπρεπε να αποδοθούν στους παλαιούς και τους φετινούς υποψηφίους του συγκεκριμένου πεδίου ανέρχονταν περίπου στο 16.9% και περίπου 83.1% αντίστοιχα.
Ωστόσο, στις 15 Μαΐου 2020 με Υ.Α , ανακοινώθηκαν οι θέσεις κατά σχολή και στις 2 Ιουνίου 2020, ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα διεκδικήσουν ένα ποσοστό μόλις 9,51% επί των θέσεων των εισακτέων οριζοντίως. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πεδίο που επέλεξαν οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος και ανεξάρτητα από τον αριθμό αυτών ανά πεδίο, το ποσοστό των θέσεων τους θα είναι 9.51%.
Όπως είναι προφανές, η απόφαση αυτή δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους παλαιούς υποψηφίους ειδικά του 3ου πεδίου, οι οποίοι βλέπουν τις θέσεις που αναλογικά δικαιούνται με βάση τον αριθμό τους να μειώνονται αδίκως και αυθαίρετα χωρίς καμία εξήγηση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υποψηφίων παλαιού και νέου συστήματος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά την Υπουργό:
-Για ποιο λόγο διαμορφώθηκαν τα ποσοστά εισαγωγής των παλαιών υποψηφίων στο ποσοστό του 9.51% οριζοντίως, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αναντιστοιχία κυρίως στους παλαιούς υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου;
-Με ποιον τρόπο προτίθεται να παρέμβει ώστε να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται σε περίπτωση υποψηφίων με το παλαιό σύστημα που ενώ συμπλήρωσαν υψηλές βαθμολογίες, δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους, εξαιτίας του χαμηλά διαμορφωμένου ποσοστού του 9.51% σε σχέση με το 16,9% που υπολογιζόταν με βάση τα αναφερόμενα στο ν.4635/2019;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Διόρθωση της αδικίας στην εισαγωγή υποψηφίων των πανελληνίων με το παλαιό σύστημα σε σχέση με τους φετινούς υποψηφίους.
Τον Οκτώβριο του 2019 δόθηκε η δυνατότητα στους παλαιούς υποψηφίους των πανελληνίων, δηλαδή, στους νέους/ες που έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις για δεύτερη φορά, να δηλώσουν αν επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 με το παλαιό ή το νέο σύστημα εξέτασης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 166 παρ.1 του ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167/τ.’ Α/30.10.2019):«Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να εξεταστούν σύμφωνα με την περίπτωση β) του πρώτου εδαφίου θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των σχολών και τμημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019-2020. Το ανωτέρω ποσοστό θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων της κατηγορίας αυτής για τα Τμήματα και τις Σχολές που τα αφορούν, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις».
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας ως προς το 3ο επιστημονικό πεδίο: «Επιστήμες Υγείας και Ζωής», οι υποψήφιοι που προέρχονται από το παλαιό σύστημα ανέρχονταν στους 2.295 και οι φετινοί υποψήφιοι ανέρχονταν στους 10.989.
Συνεπεία του ανωτέρω άρθρου και με βάση υπολογισμού το σύνολο των υποψηφίων στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το ποσοστό των θέσεων που υπολογίστηκε ότι θα έπρεπε να αποδοθούν στους παλαιούς και τους φετινούς υποψηφίους του συγκεκριμένου πεδίου ανέρχονταν περίπου στο 16.9% και περίπου 83.1% αντίστοιχα.
Ωστόσο, στις 15 Μαΐου 2020 με την ΥΑ Φ.253.1/56061/Α5/14.5.2020 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 1853/15.05.2020), ανακοινώθηκαν οι θέσεις κατά σχολή και στις 2 Ιουνίου 2020, ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα διεκδικήσουν ένα ποσοστό μόλις 9,51% επί των θέσεων των εισακτέων οριζοντίως. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πεδίο που επέλεξαν οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος και ανεξάρτητα από τον αριθμό αυτών ανά πεδίο, το ποσοστό των θέσεων τους θα είναι 9.51%
Όπως είναι προφανές, η Απόφαση αυτή δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους παλαιούς υποψηφίους ειδικά του 3ου πεδίου, οι οποίοι βλέπουν τις θέσεις που αναλογικά δικαιούνται με βάση τον αριθμό τους να μειώνονται αδίκως και αυθαίρετα χωρίς καμία εξήγηση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υποψηφίων παλαιού και νέου συστήματος.
Επειδή, τον Οκτώβριο του 2019 δόθηκε η δυνατότητα στους παλαιούς υποψηφίους των πανελληνίων, να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 με το παλαιό εξέτασης αν το επιθυμούν.
Επειδή, με βάση το ν. 4635/2019 οι θέσεις εισακτέων που αντιστοιχούν στους υποψηφίους του παλαιού συστήματος υπολογίζονται με βάση των αριθμό αυτών ανά πεδίο.
Επειδή, εν τούτοις με την ΥΑ Φ.253.1/56061/Α5/14.5.2020 ορίστηκε αιφνιδίως και αδικαιολόγητα ότι το ποσοστό των εισακτέων θέσεων που αντιστοιχούν σε παλαιούς υποψηφίους για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2020 θα είναι 9,51% οριζοντίως, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παλαιών υποψηφίων σε κάθε πεδίο.
Επειδή, η απόφαση αυτή δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ παλαιών και νέων υποψηφίων.
Επειδή, ειδικά οι παλαιοί υποψήφιοι του 3ου πεδίου βλέπουν τις θέσεις τους να μειώνονται δραματικά.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο διαμορφώθηκαν τα ποσοστά εισαγωγής των παλαιών υποψηφίων στο ποσοστό του 9.51% οριζοντίως, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αναντιστοιχία κυρίως στους παλαιούς υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου;
2. Με ποιον τρόπο προτίθεται να παρέμβει ώστε να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται σε περίπτωση υποψηφίων με το παλαιό σύστημα που ενώ συμπλήρωσαν υψηλές βαθμολογίες, δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους, εξαιτίας του χαμηλά διαμορφωμένου ποσοστού του 9.51% σε σχέση με το 16,9% που υπολογιζόταν με βάση τα αναφερόμενα στο ν.4635/2019;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη