Ο παπάς, ο ζευγάς και η θρησκευτική συνείδηση
Οι αντιφάσεις σε μια υπόθεση που αν και στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, μας βασανίζει με βαθύ τρόπο για πολύ καιρό.

Του Νίκου Μάστορα

Επειδή δεν πέσαμε στη γη με διαστημόπλοιο χθες, καλό είναι όταν προκύπτουν ζητήματα που αναφέρονται στο παρελθόν και μάλιστα στο πρόσφατο, οι άνθρωποι που τα σχολιάζουν να θυμούνται ότι...θυμόμαστε.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο την ΠτΔ πλέον Α.Σακκελαροπούλου) για τις σχέσεις Εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επειδή το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι δε χρειάζεται να καταγράφεται ως αποστολή του υπουργείου αυτού (μεταξύ άλλων) και η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Είναι σημαντική γιατί όντως, δίνει τη δυνατότητα αποδέσμευσης των της Παιδείας από τα της Θρησκείας: αφού δεν είναι αποστολή της Παιδείας να αναπτύσσει τη θρησκευτική συνείδηση, τότε τα εκκλησιαστικά θέματα μπορούν να αποτελούν αντικείμενο άλλου υπουργείου, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Ομως οι δηλώσεις που ακολούθησαν, ειδικά των πρώην υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Ιεράς Συνόδου, παρότι θίγουν το θέμα αυτό, πάνε το ζήτημα και λίγο παρακάτω.

Ο Νίκος Φίλης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι θετική η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία απορρίπτεται η αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος που ζητούσε να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων επειδή δεν περιλαμβάνει στην αποστολή του υπουργείου τη θρησκευτική αγωγή. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την ανάγκη η αρμοδιότητα για τα θρησκεύματα να μεταφερθεί σε άλλο υπουργείο, πχ στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές  χώρες. Για τη μεταφορά αυτή χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση»  

Ο Κώστας Γαβρόγλου:

«Η απόφαση αυτή δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την αφαίρεση του τίτλου «Θρησκευμάτων» από τον πλήρη τίτλο του Υπουργείου Παιδείας, όπως είναι σε όλα τα αντίστοιχα Υπουργεία των χωρών της Ευρώπης. Κυρίως, όμως, παρέχει τις δυνατότητες για να συζητήσουμε νηφάλια την παραπέρα ενίσχυση των διακριτών ρόλων της Πολιτείας και Εκκλησίας»

Πολύ καλά τα λένε και οι δύο. Πράγματι, σε ένα σύγχρονο κράτος δεν έχει καμιά δουλειά το υπουργείο Παιδείας να ασχολείται με τα θρησκευτικά θέματα. Εχω όμως μια απορία: Υπουργοί Παιδείας δεν διετέλεσαν; Συνεπώς είναι σα να ομολογούν ότι το κόμμα τους δεν είχε την πολιτική βούληση να διαχωρίσει την παιδεία από τη Θρησκεία. Και πράγματι, δεν την είχε όπως αποδείχθηκε. Περιμένουν δηλαδή να αναπτύξει τέτοια πολιτική βούληση η Νέα Δημοκρατία όταν η πρώτη φορά αριστερά έκανε την πάπια μπροστά στον κλήρο και ο ίδιος ο αρχηγός της ελευθέρωνε λευκά περιστέρια στα Θεοφάνεια; Περιμένουν από τη Νίκη Κεραμέως, που οι σχέσεις της με την Εκκλησία αν μη τι άλλο είναι υπεράριστες, να προκαλέσει τη ρήξη; Εξάλλου όλοι θυμόμαστε ποιός «έφαγε» τον («προβληματικό» και «ασυνεπή», κατά τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου) Νίκο Φίλη από το υπουργείο Παιδείας: οι κακές σχέσεις του με την Εκκλησία και οι επιπτώσεις που θεώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προκαλούσαν στη στάση της Εκκλησίας έναντι της κυβέρνησης. Ετσι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα «έβαλε» τελικά με το εκκλησιαστικό κατεστημένο και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό, ανάμεσα σε πολλά άλλα, δεν του κόστισε τελικά την ήττα στις εκλογές.

Γιατί δε γίνεται να είσαι και παπάς και ζευγάς, το λέει ο λαός μας αυτό εκατοντάδες χρόνια τώρα.

Αλλά εντάξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλήρωσε τις αντιφάσεις του. Με την Εκκλησία; Σήμερα, η Ιερά Σύνοδος αντί να τηρήσει μια στάση σιωπής, έβγαλε σχεδόν...θριαμβευτική ανακοίνωση! Τι μας λέει; Οτι δεν έγινε και τίποτα με την απόφαση του ΣτΕ, αφού τη θρησκευτική συνείδηση την προστατεύει το Σύνταγμα:

«Το ΣτΕ έκρινε ότι η παράλειψη αναφοράς του σκοπού αυτού στο Διάταγμα δεν αποτελούσε παράβαση του Συντάγματος, όχι επειδή επιτρέπεται η αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής από την εκπαίδευση, αλλά επειδή αρκεί ότι η θρησκευτική αγωγή ήδη προβλέπεται στο Σύνταγμα (16 παρ. 2) και στον νόμο 1566/1985, ώστε δεν απαιτείτο η επανάληψή της στο διάταγμα οργάνωσης των υπηρεσιών του ΥΠΕΘ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οπότε τίθεται το εύλογο ερώτημα: Αφού αυτά πιστεύει η Ι.Σ, τι δουλειά είχε να τρέχει στα δικαστήρια; Θυμίζουμε ότι την για υπόθεση αυτή στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Εκκλησία της Ελλάδος, η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, η «Πανελλήνια ‘Ενωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο δημοτικό σχολείο και στο λύκειο.

Τώρα μας λέει ότι είναι εντάξει η θρησκευτική συνείδηση, προστατεύεται (όντως) από το Σύνταγμα. Τότε όμως έλεγε "α όχι, πρέπει να γράφτεί μέσα στον οργανισμό του υπουργείου Παιδείας" ότι σκοπός του είναι και αυτός. Δεν βλέπουν εδώ οι σεβαστοί ημών πατέρες κάποια ανακολουθία στη σκέψη τους; Τι ρωτάω κι εγω τώρα θα πείτε.

Οχι ότι περιμένουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά κουβέντα να γίνεται για το τι σημαίνει παπάς , τι ζευγάς και τι συνείδηση.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Το παιδί περίμενε στα σύνορα με την οικογένειά του να περάσει στην Ελλάδα, όμως ασθενοφόρο που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα το παρέσυρε, με...
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι των Σταγιατών «φορούν τα γυαλιά» στη δημοτική αρχή, η οποία όμως κρατά κλειστά τα δημόσια κτίρια του χωριού του Πηλίου, με απόφαση του...
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι