Επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτέλειου ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 18.30, στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2).

Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευθεί ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 18.30, στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η τιμητική αναγόρευση γίνεται σε αναγνώριση του πολιτικού σθένους του Τιμωμένου σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας του και για την εν γένει προσφορά του, ιδίως στον τομέα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες, με γνώμονα την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, την εμπέδωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων στο σύνολο της Κύπρου.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Χαιρετισμός

από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

Έπαινος του Τιμωμένου

από τον Καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Ιωάννη Στεφανίδη και

τον Καθηγητή του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Πέτρο Στάγκο

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από τον Τιμώμενο

Η Τελετή Αναγόρευσης θα ολοκληρωθεί με μουσικό μέρος από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, σε διεύθυνση Εριφύλης Δαμιανού.

Η Χορωδία θα ερμηνεύσει:  

-την «Αγιά Μαρίνα και Κυρά»,  Κυπριακό νανούρισμα, χορωδιακή επεξεργασία Άλκη Μπαλτά

- το «Χρυσοπράσινο φύλλο»,  Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη

Πιάνο: Κατερίνα Παπάζογλου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βιογραφικό Σημείωμα Τιμωμένου

Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί της Επαρχίας Λεμεσού (27 Σεπτεμβρίου 1946). Είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελέγη Πρόεδρος για την περίοδο 2013-2018 και επανεξελέγη για την περίοδο 2018-2023.

Πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου, επί προεδρίας του Γεωργίου Παπανδρέου.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα στη Λεμεσό και αναμείχθηκε στα πολιτικά δρώμενα της Μεγαλονήσου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τη θέση του Προέδρου. Ακολούθως, ανέλαβε δράση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο θεωρεί πολιτικό του πατέρα. Υπηρέτησε το κόμμα από τις θέσεις του Α΄ Αντιπροέδρου και αργότερα του Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997, ενώ είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Στις 24 Μαΐου 1981 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Λεμεσού με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και θήτευσε στο Κοινοβούλιο επί 32 χρόνια. Κατά την πολυετή θητεία του, υπήρξε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ενώ υπηρέτησε το Νομοθετικό Σώμα ως Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Την πενταετία 1996-2001, υπηρέτησε το Κοινοβούλιο από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Το 1997 ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Σπουδές και Διακρίσεις

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μεταπτυχιακού τίτλου στο Ναυτικό Δίκαιο από το University of London. Τον Φεβρουάριο του 2016 η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με:

• το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος από την Ελληνική Δημοκρατία

• το Παράσημο του Νείλου από την Κυβέρνηση της Αιγύπτου

• το Παράσημο του Τάγματος του Al Khalifa του Μπαχρέιν

• τον Μεγαλόσταυρο του Εθνικού Τάγματος του Manuel Amador Guerrero της Κυβέρνησης του Παναμά

• το Παράσημο του Μεγάλου Σταυροφόρου του Τάγματος των Ιπποτών του Πανάγιου Τάφου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο

• το Βραβείο των Εθνών «Light Unto» από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) για τη σταθερή υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, τη διαρκή επιδίωξη ειρήνης και την ακλόνητη δέσμευσή του για τη διατήρηση φιλικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φίλης
Νίκος Φίλης: Προκλητική η αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά με αναπηρία
Για «προπομπό κατάργησης της εξατομικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης που πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά με αναπηρία» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός...
Νίκος Φίλης: Προκλητική η αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά με αναπηρία
ypaith
Καταπολέμηση έμφυλης βίας στα πανεπιστήμια: Έπεσαν οι υπογραφές για μνημόνιο συνεργασίας
Υπογραφή μνημονίου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας
Καταπολέμηση έμφυλης βίας στα πανεπιστήμια: Έπεσαν οι υπογραφές για μνημόνιο συνεργασίας
phd-didaktorika_0.jpg
Βιομηχανικά Διδακτορικά: Εγκρίθηκαν ως τώρα 32 προτάσεις που θα μοιραστούν 3,5 εκ.€ - Ποιες είναι
H πρόσκληση υποβολής προτάσεων παραμένει ενεργή και είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων, ενώ  η χρηματοδότηση των...
Βιομηχανικά Διδακτορικά: Εγκρίθηκαν ως τώρα 32 προτάσεις που θα μοιραστούν 3,5 εκ.€ - Ποιες είναι