Αξιολόγηση και γονείς: Κατά πόσο ορίζει ένα OFSTED rating την ποιότητα ενός σχολείου;
Γράφει στο teachintheuk.com η Χριστίνα Παναγοπούλου, εκπαιδευτικός στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι απόφοιτος του τμήματος ΑΕΙ Προσχολικής Αγωγής Πατρών (ΤΕΕΑΠΗ), και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικής Εκπαίδευσης του UCL. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα της Αγγλίας στην προδημοτική τάξη Reception ενώ τα πρώτα 5 χρόνια στην Αγγλία δούλεψε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του Λονδίνου με παιδιά ηλικίας 0-5 ετών

Για όσους ενδέχεται να μην το γνωρίζουν, ο OFSTED (Office for Standards in Education) είναι ένας οργανισμός που αναλαμβάνει την επιθεώρηση όλων των παιδικών σταθμών, childminders, σχολείων και κολεγίων στην Αγγλία. Αρμοδιότητα του OFSTED είναι να επιθεωρεί όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα και να τα βαθμολογεί έναντι μιας κλίμακας. Η βαθμολογία που θα πάρει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα θα επηρεάσει και τη μοίρα του, καθότι τα κέντρα που δεν καλύπτουν τις βασικές προϋποθέσεις έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες.

Η κλίμακα βαθμολογίας του OFSTED έχει αλλάξει αρκετές φορές απο τότε που άρχισα να διδάσκω στην Αγγλία. Ωστόσο προς το παρόν οι βαθμολογίες, απο την καλύτερη προς τη χειρότερη, έχουν ως εξής:

  • Outstanding
  • Good
  • Requires Improvement
  • Inadequate

Για έναν γονέα που ψάχνει σχολείο για το παιδί του, είναι πολύ φυσικό η βαθμολογία του OFSTED να είναι το πρώτο σημείο αναφοράς. Άλλωστε, ένα OFSTED report παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πως λειτουργεί ένα σχολείο και το ποιες ελλείψεις έχει.

Μπορεί όμως ένα OFSTED rating να κρίνει πραγματικά την ποιότητα της εκπαίδευσης;

Σαν μια Εκπαιδευτικός που έχει δουλέψει σε σχολεία και Nurseries όλων των βαθμολογιών και που έχει δει τα πράγματα εκ των έσω, μπορώ να πω με σιγουριά πως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Και ενώ ο OFSTED θέτει μερικά κριτήρια που διατηρούν την εκπαίδευση σε κάποια βασικά standards, δε μπορεί απαραίτητα να κρίνει αντικειμενικά ένα σχολείο σε όλες τις περιπτώσεις.

Για να καταλάβουμε όμως το πως σκέφτεται ο OFSTED, είναι σημαντικό να δούμε τι κρύβεται απο πίσω.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να καλύψω το τι ψάχνει ο OFSTED σε ένα σχολείο, αν (και γιατί) το inspection αντικατοπτρίζει πραγματικά το σχολείο, και πιθανά προβλήματα που μπορεί να συναντήσετε τόσο σε Outstanding σχολεία καθώς και σε Inadequate. Θα ήθελα να τονίσω οτι σε καμία περίπτωση δεν επιχειρώ να κάνω μια γενίκευση προς όλα τα σχολεία μιας συγκεκριμένης βαθμολογίας καθότι υπάρχουν άπειρες μεταβλητές για να κρίνουμε ένα σχολείο. Θα παρουσιάσω όμως τι έχω δει και βιώσει όλα αυτά τα χρόνια στην εκπαίδευση.

Κάθε πότε επισκέπτεται ο OFSTED τα σχολεία;

Ο OFSTED επισκέπτεται τυπικά τα σχολεία κάθε 3 χρόνια εφόσον το προηγούμενο τους inspection είχε βαθμολογηθεί Good ή Outstanding. Αν ένα σχολείο έχει λάβει χαμηλότερη βαθμολογία, τότε ο OFSTED επιστρέφει τακτικά αρκετές φορές μέσα στο χρόνο για να δει κατα πόσο τα goals που είχε θέσει στο σχολείο έχουν καλυφθεί.

Τι επιθεωρεί ο OFSTED σε ένα inspection;

Κατα τη διάρκεια ενός OFSTED inspection, ο OFSTED θα ελέγξει:

  • Tις γνώσεις Safeguarding και Child Protection του προσωπικού, και τα βήματα που έχει κάνει το management για να καταρτίσει το προσωπικό για θέματα Child Protection.
  • Την ασφάλεια του κτιρίου και το κατα πόσο η καθημερινή λειτουργία του σχολείου χειρίζεται τα πάντα με ασφάλεια για τους μαθητές.
  • Το κατα πόσο όλο το προσωπικό έχει προσληφθεί με τα απαραίτητα και νόμιμα vetting procedures και έχει καθαρό ποινικό μητρώο.
  • Αποσπασματικά μέρη απο μαθήματα.
  • Τις απόψεις των μαθητών και του προσωπικού σχετικά με το σχολείο.
  • Το κατα πόσο το σχολείο ακολουθεί τα British Values και το Equality Act 2010. Αυτό συμπεριλαμβάνει το να γιορτάζονται όλες οι κουλτούρες, οι θρησκείες, οι παραδόσεις, τα είδη οικογενειών και η δημοκρατία.
  • Τα data επιδόσεων των μαθητών, και ειδικά αυτών που είναι Pupil Premium. (Αν δεν ξέρετε τι είναι δείτε αυτό το άρθρο μου)
  • Τη συμπεριφορά των μαθητών εν ώρα διδασκαλίας. Αναμένεται όλοι οι μαθητές να είναι ήσυχοι και συγκεντρωμένοι στο δάσκαλο αλλά και να κατανοήσουν πλήρως το task.

Τι γίνεται αν ένα σχολείο λάβει βαθμολογία Outstanding;

Τα σχολεία με βαθμολογία Outstanding λαμβάνουν περισσότερες παροχές και funding. Έτσι έχουν καλύτερα resources για τους μαθητές και περισσότερο budget για επιπλέον προσωπικό.

Τι γίνεται αν ένα σχολείο κριθεί Requires Improvement/ Inadequate;

Σε αυτή την περίπτωση το σχολείο έχει ένα χρονικό περιθώριο να βελτιώσει όσα αναφέρονται στο report. Ο OFSTED θα επισκεφτεί το σχολείο μετά απο λίγους μήνες να δει κατα πόσο το σχολείο έχει ακολουθήσει τις συμβουλές και βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Τι γίνεται αν ένα σχολείο δεν καλύψει τα goals;

Οι πιθανότητες είναι πολλές, αλλά ας δούμε μερικές:

  • Μετατροπή του σχολείου σε Academy. Το Αγγλικό κράτος λατρεύει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Μάλιστα, το να γίνουν όλα τα σχολεία Academies ήταν επίσημη γραμμή πριν λίγα χρόνια. Η μετατροπή ενός σχολείου σε Academy συμφέρει οικονομικά το κράτος καθότι το σχολείο ανήκει ουσιαστικά σε trusts και ιδιώτες. Οι διακοπές, το πρόγραμμα και τα εργασιακά δικαιώματα ορίζονται απο τους ιδιοκτήτες και το trust και έτσι δε χρειάζεται να ακολουθούντα τα κρατικά regulations ή pay scales. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Academies δείτε Τα είδη σχολείων στην Αγγλία.
  • Κλείσιμο του σχολείου.
  • Απόλυση του διευθυντή (και του προσωπικού).

Τώρα που καλύψαμε τα βασικά, ας ξαναπάμε στην αρχική ερώτηση.

Κατα πόσο η βαθμολογία του OFSTED μας δίνει μια εικόνα για το σχολείο;

Κατα πόσο το να γράψετε το παιδί σας σε ένα σχολείο με βαθμολογία Requires Improvement σημαίνει οτι δε θα λάβει καλή εκπαίδευση;

Και κατα πόσο ένα σχολείο Outstanding σας εγγυάται οτι τα παιδιά σας θα λάβουν καλή εκπαίδευση;

Ας δούμε μερικά γενικά facts:

  • Παρά το οτι ο OFSTED περνάει απο τις τάξεις, σπάνια οι inspectors θα δουν όλα τα μαθήματα απο όλες τις τάξεις. Κάποιες φορές μπορεί να μην περάσουν καν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων απο συγκεκριμένες αίθουσες αλλά απλώς να επιθεωρήσουν το διάλειμμα. Έτσι, η κακή τους εντύπωση για τη διδασκαλία μπορεί απλώς να οφείλεται σε μια κακή μέρα που είχε ένας δάσκαλος στον τρίτο όροφο.
  • Ένα σχολείο που έχει λάβει κακή βαθμολογία δε σημαίνει απαραίτητα οτι θα τη διατηρήσει. Μπορεί στο δεύτερο inspection μετά απο λίγους μήνες η βαθμολογία να είναι καλή.
  • Το οτι ένα σχολείο έχει λάβει κακή βαθμολογία μπορεί να μην οφείλεται στην κακή διδασκαλία.
  • Ο τρόπος με τον οποίο εξάγονται τα data των επιδόσεων των μαθητών είναι ‘’one size fits all’’ και δεν λαμβάνουν υπόψιν τους πολλές μεταβλητές. Για παράδειγμα, ένα σχολείο με μεγάλο provision για μαθητές με σοβαρές ειδικές ανάγκες μπορεί να έχει 90% success σε παιδιά που δεν είναι SEN, αλλά ουσιαστικά τα ποσοστά επιτυχίας να βγαίνουν 60% καθότι σε αυτά συνυπολογίζονται οι μαθητές με ειδικές ανάγκες. Όπως είναι λογικό, ένα παιδί 5 χρονών με μη λεκτικό αυτισμό ενδέχεται να μη μπορεί να γράψει ή να διαβάσει στη Reception class, και έτσι η τελική του βαθμολογία να είναι ‘’below expected’’. Ωστόσο ο OFSTED δε θα λάβει υπόψιν τέτοιες μεταβλητές και θα κοιτάξει μόνο τα νούμερα.
  • Οι επιθεωρητές του OFSTED είναι άπειροι σε αριθμό και δεν παύουν να είναι άνθρωποι με διαφορετικές οπτικές γωνίες ο καθένας. Έχω βρεθεί σε σχολείο που έχει λάβει Outstanding για το ίδιο ακριβώς πράγμα που άλλο σχολείο έχει λάβει Requires Improvement.

Και βλέποντας τα inspections απο την αντίστροφη πλευρά….

Ποια μειονεκτήματα μπορεί να συναντήσετε σε ένα Outstanding σχολείο;

Για να διατηρήσει Outstanding status, ένα σχολείο συχνά:

  • Θα ακολουθήσει αρκετά αυστηρή (και κάποιες φορές άκαμπτη γραμμή) ως προς τη συμπεριφορά των παιδιών. Το παραμικρό πταίσμα μπορεί να γίνει αιτία να κληθείτε στο σχολείο απο τον διευθυντή και το παραμικρό λάθος στο school uniform ή στο χτένισμα του παιδιού να σας φέρει άρον-άρον στο σχολείο.
  • Θα δώσει εξαντλητική δουλειά στα παιδιά ωστε να ανεβεί το επίπεδο της τάξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πασίγνωστη αλυσίδα Outstanding Academies όπου τα παιδιά της Reception class κάθονται στο χαλί και κάνουν μάθημα στυλ Δημοτικού απο τις 9.00 ως τις 12.00.
  • Θα έχει πολύ αυστηρά και άκαμπτα uniform policies.
  • Η διδασκαλία σε Outstanding σχολείο συχνά περιλαμβάνει εξαντλητική χαρτοδουλειά για τους δασκάλους, και έντονη αφαίρεση βασικών δικαιωμάτων τους όπως το διάλειμμα. Για παράδειγμα, σε προηγούμενο σχολείο μου έμενα ως τις 8.00 το βράδυ κάθε μέρα και δεν μου επιτρεπόταν να έχω lunch break… Αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε το σχολείο θα έχει έντονη αλλαγή δασκάλων, όσο Outstanding και να είναι και μπορεί αυτό να επηρεάσει ψυχολογικά τους μαθητές.

Ποια μειονεκτήματα μπορεί να συναντήσετε σε ένα σχολείο με βαθμολογία Inadequate/ Requires Improvement;

  • Και εδώ, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει συχνή ανακατάταξη του προσωπικού και έντονη κινητικότητα (για διαφορετικούς λόγους).
  • Ασυνεννοησία και έλλειψη οργάνωσης.
  • Συχνή αλλαγή διευθυντών.
  • Έλλειψη συστηματικότητας όσον αφορά το planning για τις δραστηριότητες των παιδιών.
  • Έλλειψη resources (εκπαιδευτικού υλικού) ή budget για επιπλέον εκδρομές και δραστηριότητες.

Κλείνοντας, όπως καταλαβαίνουμε απο τα παραπάνω, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε την πραγματική ποιότητα ενός σχολείου απλά με βάση το rating. Ένα κακό rating μπορεί να ήταν απλώς μια… κακή μέρα (!) όσο παράξενο και αν ακούγεται. Η συμβουλή που θα έδινα σε όλους είναι να επισκεφτούν τα σχολεία, να δουν το χώρο απο κοντά, να δουν τους δασκάλους και να ρωτήσουν ο,τι θέλουν. Και πάνω απο όλα, να ακολουθήσουν το ένστικτό τους!

Πηγή: teachintheuk.com

Διαβάστε επίσης:

Η ΝΔ, ο «καπιταλισμός της παρακολούθησης» και οι πλατφόρμες αξιολόγησης σχολείων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή πήρε την πρώτη έγκριση - Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω