Thumbnail
Υπ. Παιδείας 

Κυρώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου στην ιταλική χερσόνησο, για τη συνεργασία στον πολιτιστικό, μορφωτικό και επιστημονικό τομέα».

Όπως τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, πρόκειται για μια Συμφωνία με μία από «τις παλαιότερες δημοκρατίες στον κόσμο» και με ένα κρατίδιο «με διαχρονικά βαρύνουσα πολιτισμική παρουσία, που ολόκληρο βρίσκεται στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Τζούφη στα οφέλη της Συμφωνίας, λέγοντας ότι «μπορεί να βοηθήσει στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της έρευνας, της επιστήμης, του πολιτισμού, στη στήριξη νέων ανθρώπων και στο να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο λαών, ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις». 

Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα πρωτοπόρο κράτος, κυρίως στον τομέα του Κοινωνικού Κράτους, «με μηδενικό αναλφαβητισμό, πολύ χαμηλά επίπεδα ανεργίας και με ένα πανεπιστήμιο που παρ’ ότι είναι καινούργιο, είναι ιδιαίτερα ενεργό και δραστήριο σε διεθνές επίπεδο με συνεργασίες με πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, ενώ ανεκτίμητη είναι και η κληρονομιά της κρατικής βιβλιοθήκης, των μουσείων και των πινακοθηκών του», υπογράμμισε η Υφυπουργός.

Επιπλέον, είναι ένα κράτος που παρ’ ότι είναι ανεξάρτητο, συμμετέχει σε διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης και παρ’ ότι δεν είναι μέλος ακόμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση «Σύμφωνο Συνεργασίας και Τελωνειακής Σύνδεσης» και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και άλλων διεθνών Οργανισμών και του ΟΗΕ, σταθερά και διαχρονικά υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών θεμάτων.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη έχει ξεκινήσει μια συνεργασία στο επίπεδο της «Biennale των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» και από τον Μάιο του 2018 έχουν ξεκινήσει οι υποτροφίες για φοιτητές, συγγραφείς τέχνης, για καλλιτεχνικούς ερευνητές ηλικίας από 18 έως 34 ετών που συμμετέχουν στο διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα κατάρτισης μακράς διάρκειας «A natural Oasis του 2018».

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε σχετικά με τον καθορισμό των μελών της Επιτροπής, η κ. Τζούφη επεσήμανε ότι ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο των μορφωτικών συμφωνιών, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια, η Διοίκηση μπορεί να ορίσει ως μέλη της μεικτής Επιτροπής διπλωματικούς υπαλλήλους των Αρχών μας στο εξωτερικό.

Αναφερόμενη στις προβλεπόμενες δαπάνες που αναλογούν στη χώρα μας, η Υφυπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν ενδεικτικά εγγεγραμμένες στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και βεβαίως θα καθοριστούν με απόλυτη ακρίβεια, αφού εξαρτώνται από το εύρος της συνεργασίας». Εξήγησε ότι «κατά την πλειονότητά τους θα καλυφθούν από την τεχνική βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ τα κόστη δράσεων στην πολιτιστική συνεργασία από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Επιπροσθέτως, η κ. Τζούφη επεσήμανε ότι στον τομέα της Έρευνας, η συμμετοχή τρίτων, συνεργαζόμενων χωρών, δίνει τη δυνατότητα εύρεσης επιπλέον πόρων από διεθνείς Οργανισμούς, που αφορούν για παράδειγμα τη συμμετοχή μας στο ERASMUS PLUS, στο οποίο ο Άγιος Μαρίνος είναι επιλέξιμη χώρα.

Η Υφυπουργός σημείωσε, ότι όλες οι διαδικασίες «θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και ανοικτές προσκλήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική δυνατότητα της συμμετοχής. «Αυτού του τύπου οι συμφωνίες φιλοδοξούν να αποτελέσουν γέφυρες πολιτισμού και βεβαίως να τονώσουν την κινητικότητα και την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των νέων ανθρώπων που αποτελούν το πνευματικό κεφάλαιο κάθε τόπου», υπογράμμισε η κ. Τζούφη.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής, η Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι «η ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να προχωρήσει στις αλλαγές στο Σύνταγμά της και μόνο εφόσον αυτό ολοκληρωθεί θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην ελληνική Βουλή».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «θεωρούμε πως είναι μία βιώσιμη Συμφωνία, η οποία μπορεί να προάγει τη δημοκρατία, την ειρήνη αλλά και τη συνεργασία στα Βαλκάνια και βεβαίως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας». Εξήγησε δε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει τον ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Κυβέρνηση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»