Thumbnail
Βρετανία

Την ώρα που οι μισθοί των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν πραγματική μείωση, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις μυθικές απολαβές των πρυτάνεων των πανεπιστημίων, γεγονός που είναι κοινωνικά μη αποδεκτό, ξεσηκώνοντας έτσι θύελλα αντιδράσεων, ειδικά από τους φοιτητές.

Όπως σημειώνειο Νίκος Καπιτσίνης σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα Πριν, το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η πρύτανης του πανεπιστημίου του Μπαθ, Γκλάινις Μπρέικγουελ, που αμειβόταν με 486,000 λίρες ετησίως, μισθό δηλαδή ισάξιο ενός διευθύνοντος συμβούλου χρηματοπιστωτικής εταιρίας και δεκαεπταπλάσιο του μέσου μισθού στη χώρα. Μετά την κατακραυγή η Μπρέικγουελ αναγκάστηκε σε παραίτηση, αφού όμως δήλωσε πως θα λάβει κανονικά το μισθό της μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πτυχές που καθορίζουν κι αναδεικνύουν την επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου στη Βρετανία. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί η τεράστια αύξηση των διδάκτρων από το 2010 κι έπειτα, όταν εκτοξεύθηκαν από 3.000 σε 10.000 λίρες ετησίως για τα περισσότερα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών. Η αύξηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την τρομακτική μεγέθυνση των φοιτητικών δανείων, γεγονός που προσθέτει ένα τεράστιο βάρος για τη μετέπειτα ζωή των νέων, ενώ κάποιοι αναγκάζονται να δουλέψουν με μερική απασχόληση, διαλύοντας τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Τέλος, σημαντικές είναι οι συνεχείς αξιολογήσεις των πανεπιστημίων, με όρους ανταποδοτικότητας για τη χρηματοδότησή τους. Οι αξιολογήσεις αφορούν από τη μία την έρευνα και από την άλλη τη διδασκαλία και γίνονται ανά τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα, ασκώντας αφόρητη πίεση στο ακαδημαϊκό προσωπικό για δημοσιεύσεις και εξασφάλιση εξωτερικής χρηματοδότησης. Συντελούν, έτσι, στην τεράστια αύξηση των ψυχικών διαταραχών στους εργαζομένους στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν καμία έκπληξη σε ένα θεσμικό περιβάλλον στο οποίο το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο είναι πανίσχυρο και βάζει τις βάσεις για την αύξηση της κερδοφορίας.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»