Thumbnail
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής

“Σε συνεννόηση με τον ΟΟΣΑ”, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου, το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η ενδιάμεση έκθεση που ανέλαβε να συντάξει ο οργανισμός και που επιχειρεί μια πρώτη επισκόπηση της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα με σημερινά δεδομένα.

Κατά την "Διαύγεια" ο τίτλος αυτής θα είναι “Εστιασμένη Μελέτη Επισκόπησης της ανάπτυξης και εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα”

Η παρουσίασή της, κατά τις πληροφορίες της "Αυγής" θα συμπέσει χρονικά με την υπογραφή της σύμβασης της ελληνικής πλευράς με τον Οργανισμό για την κατάρτιση της τελικής και εκτενέστερης μελέτης που θα καταλήγει και σε προτάσεις πολιτικής.

Ήδη από πρώτο τρίμηνο του 2016 ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας και είχε σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες, Έλληνες εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους φορέων, για να συγκεντρώσει στοιχεία ώστε να επικαιροποιηθεί η προηγούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ (κατά τη μνημονιακή υποχρέωση). Πρόκειται για μια έκθεση που είχε δεχθεί σκληρή κριτική για το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο των συστάσεών της. Υπουργείο και Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανέλαβαν από τις αρχές του 2016 να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς φορείς, θεσμούς και το υπουργείο.

Ταυτόχρονα όμως η πολιτική ηγεσία ζητούσε να διαμορφωθεί μια έκθεση η οποία δεν θα λειτουργεί ως  επικαιροποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 αλλά θα αποτυπώνει με πραγματικούς όρους την εικόνα του συστήματος μετά την επταετία της κρίσης, και θα εστιάζει σε ζητήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση και προοπτική για την εποχή μετά την κρίση.

Δεν ήταν όμως παρά το φθινόπωρο που “δόθηκε” τελικά από τους Θεσμούς το “πράσινο φως” για την υλοποίηση μιας νέας έκθεσης. Η ενδιάμεση έκθεση, κατά τις πληροφορίες της «Αυγής», μελετά τα εξής σημεία:

1. Διαδικασίες διαμόρφωσης του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση
Διαπιστώνει ότι το 85% αφορούν μισθολογικές δαπάνες. Δεν προτείνει, ωστόσο, περικοπή στους μισθούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνολική αύξηση του προϋπολογισμού. Προτείνεται η  ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων ώστε να κατευθύνονται περισσότεροι στα σχολεία που τους έχουν ανάγκη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Έκθεση απολήγει σε διαθέσιμες επιλογές (policy options), όχι συστάσεις.

2. Τρόποι για την αύξηση της παιδαγωγικής αυτονομίας των σχολείων, των πανεπιστήμιων, άλλων μεταλυκειακών θεσμών
Διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, τόσο επί της παιδαγωγικής, όσο και της οικονομικής αυτονομίας. Δεν τίθενται ζητήματα κατάργησης σχολικών μονάδων. Προτείνεται η αυτοαξιολόγηση ως προς τη βελτίωση του έργου των εκπαιδευτικών θεσμών. Εδώ συνδέεται και η μελέτη για τα οικονομικά της εκπαίδευσης, που προανήγγειλε χθες ο Κ. Γαβρόγλου, και που θα εκπονήσει η ελληνική πλευρά.

3. Αποτελεσματική σχολική διοίκηση, επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης
Θίγεται η διαδικασία επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, διαπιστώνεται η ανάγκη για δικτύωση ανάμεσα σε παλαιούς και νεότερους εκπαιδευτικούς, για τη διάχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας. Δεν τίθενται ζήτημα απολύσεων, και όπως χθες ξεκαθάρισε ο υπουργός, ούτε ζήτημα αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

4. Ανάπτυξη ολοήμερων σχολείων
Πλήρης στήριξη στις μεταρρυθμιστικές ενέργειες, στην επέκτασή του σε όλες τις σχολικές μονάδες, διαπίστωση αδυναμιών του προηγούμενου καθεστώτος.

5. Συγκρότηση ενός Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας
Αποτιμώνται θετικά οι διεργασίες για τον Ενιαίο Χώρο. Προτείνεται αναμόρφωση της ανώτατης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με στόχο την σύνδεση την οικονομία και την αγορά εργασίας. Σχετικά, ο Κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε ότι θα καλέσει το Προεδρείο των Προέδρων των ΤΕΙ, το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων για να συζητηθούν τα προβλήματα.

6. Αξιόπιστη παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης
Στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τίθεται ωστόσο το ερώτημα του τί είδους δείκτες θα αξιοποιούνται και ποιος θα αναλάβει τη διαδικασία. Σχετικά, πάντως, ο υπουργός προανήγγειλε την αναβάθμιση των ΑΔΙΠ και ΑΔΙΠΠΔΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χριστουγεννα
Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη- Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου
Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη- Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
κινητό
Έπεσε η Meta: Προβλήματα σε facebook, instagram και WhatsApp και στην Ελλάδα
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα
Έπεσε η Meta: Προβλήματα σε facebook, instagram και WhatsApp και στην Ελλάδα
agonas_dromoy.jpg
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Λεωφόρο Ποσειδώνος
Η ΕΛΑΣ κάνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Λεωφόρο Ποσειδώνος