Thumbnail
Tο Στεγαστικό Επίδομα των 1000 ευρώ χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές

Tο Στεγαστικό Επίδομα των 1000 ευρώ χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές (πρώτου κύκλου σπουδών) των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία αίτησης. Σε σχέση με τις ημερομηνίες υποβολής δείτε τη σχετική ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις με την αρμόδια Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης – Ισόγειο, Τηλ. 2610-997970, Fax: 2610-997975, E-mail: dfm AT upatras.gr). Η σχετική νομοθεσία είναι η Υ.Α Αριθ. 2.19525/0026/2013 (ΦΕΚ 393 Β’).

Προϋποθέσεις

1. ΦΟΙΤΗΣΗ

- Καταβάλλεται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος, καθώς και των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εφ’ όσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.
- Χορηγείται για όλους του προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφ’ όσον διαμένουν σε άλλη πόλη αυτής της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες. 
- Χορηγείται για όλους του προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφ’ όσον διαμένουν σε άλλη πόλη αυτής της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες. 
- Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στη Σχολή ή το Τμήμα αυτής ή για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. 
- Δεν δικαιούνται το επίδομα οι φοιτητές των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών. Στις Στρατιωτικές Σχολές ανήκουν η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.  
- Η φοίτηση πρέπει να αποδεικνύεται με πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος αυτής και να φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή της Γραμματείας του Τμήματος ή της Σχολής.  
- Στο πιστοποιητικό αναφέρονται αναλυτικά, το έτος εισαγωγής του φοιτητή, το έτος φοίτησης, τα συνολικά έτη σπουδών, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Σχολής καθώς και η επιτυχία, τουλάχιστον στο ήμισυ, του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του προηγουμένου έτους ή των αντιστοίχων εξαμήνων, όπως αυτά προβλέπονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
- Ειδικά για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί (για πρώτη φορά) στο πρώτο έτος σπουδών, στο πιστοποιητικό αναφέρεται μόνο η εγγραφή του φοιτητή στη Σχολή. 

2. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ:
- Χορηγείται στο πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 ν.2238/1994(link is external).
- Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ’ όσον:  
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς.
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αυτή προσκομίζονται τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου, λαμβάνεται υπ’ όψη η κατοικία της αλλοδαπής, τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα.
γ) είναι πάνω από 25 ετών.
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν.2238/1994(link is external) και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η σύζυγος είναι φοιτήτρια, εφ’ όσον έχει δικά της εισοδήματα και συντρέχουν και οι άλλες προϋποθέσεις, δικαιούχος είναι η ίδια.
- Οι Κύπριοι καθώς και οι προερχόμενοι από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές ή σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανεξαρτήτως από τον τρόπο εισαγωγής τους, εάν και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τη χορήγησή του.
- Δεν υπάρχει καταληκτική ηλικία δικαιούχου για τη χορήγηση του επιδόματος, αρκεί να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

3. ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ:
- Το επίδομα χορηγείται μόνον για φοιτητές Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφ’ όσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.
- Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

4. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
- Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.
- Το μισθωτήριο Συμβόλαιο κατοικίας φοιτητή, θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή  Aπόδειξη ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή.

Ισχύουν και μισθωτήρια των οποίων η διάρκεια είναι μικρότερη του έτους.

- Γίνονται δεκτά και συμβόλαια που έχουν λήξει, υπό την προϋπόθεση ότι ίσχυσαν τουλάχιστον επί δίμηνο εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα.


- Δεν μπορεί να χορηγηθεί το επίδομα με υπεύθυνη δήλωση και αποδείξεις σε αντικατάσταση μη υπάρχοντος μισθωτηρίου συμβολαίου.


- Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.
- Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν θεωρείται ως μίσθωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ’ αυτό και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο για το ίδιο διάστημα. Ως πανσιόν για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού θεωρείται είδος μικρού ξενοδοχείου. Η επί δίμηνο τουλάχιστον διαμονή της περίπτωσης αυτής (σε ξενοδοχείο ή πανσιόν), θα πρέπει να έχει διανυθεί εντός του ακαδημαϊκού έτους, για το οποίο χορηγείται το επίδομα και σε καμία περίπτωση εκτός αυτού (π.χ. Αύγουστο).


- Γίνονται δεκτά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας και εκτός πόλης φοίτησης σε απόσταση μέχρι σαράντα (40) χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής, σύμφωνα με βεβαίωση αρμόδιας Αρχής.
Όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες και οικοτροφεία δεν δικαιούνται το επίδομα.

5. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ


- Για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.


- Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του, από κάθε πηγή.


- Αν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και ταυτόχρονα είναι και προστατευόμενο μέλος του γονέα, τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα θα υπολογίζονται αθροιστικά και στην περίπτωση αυτή δικαιούχος είναι ο γονέας.


- Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.
- Εάν όμως υπάρχει δεύτερος γάμος τα στοιχεία λαμβάνονται από την κοινή φορολογική δήλωση του προηγουμένου οικονομικού έτους όπως υποβλήθηκε από τους νυν συζύγους, προστατευόμενο μέλος ενός των οποίων είναι ο φοιτητής. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως εάν ο φοιτητής είναι προστατευόμενο μέλος του, ή της συζύγου η αίτηση υποβάλλεται από τον σύζυγο (πατέρα ή πατριό).


- Όταν οι γονείς του φοιτητή είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ο ίδιος σπουδάζει σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, προσκομίζονται τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αυτή αφενός η κατοικία της αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη και αφετέρου τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα.


- Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του Ν.2539/1997 (ΦΕΚ 244Α). Η εξαίρεση αυτή να αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα.


- Διευκρινίζεται ότι στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200 τ.μ.) προσμετρούνται τα κενά. Δεν προσμετρούνται τα ημιτελή, οι βοηθητικοί χώροι και τα κατεστραμμένα από σεισμό εφ’ όσον υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας. Δεν προσμετρούνται ακόμη τα ερειπωμένα διατηρητέα (ακατάλληλα για οίκηση) εφ’ όσον υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας.


- Σε περίπτωση που υπάρχει ποσοστό συνιδιοκτησίας λαμβάνεται υπ’ όψη μόνο το ποσοστό. Επίσης δεν προσμετρούνται τα τετραγωνικά μέτρα των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ενοικιαζομένων δωματίων.


- Φοιτητές υπήκοοι άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρου κ.λπ.) για απόδειξη α) του εισοδήματος και β) της κυριότητας ή μη κατοικίας (των γονέων ή του ιδίου, ή και των γονέων και του ιδίου αναλόγως ποιών τα εισοδήματα και κατοικίες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη), προσκομίζουν βεβαιώσεις από τη Χώρα τους ως εξής: Για το εισόδημα από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο και την απόφαση και για τις κατοικίες από την αρμόδια Αρχή της Χώρας του (π.χ. οι υπήκοοι Κύπρου από τη Δημοτική και Κοινοτική αρχή). Επίσης θα προσκομίζεται και υπεύθυνη δήλωση του φοιτητή αρμοδίως θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, περί μη ύπαρξης άλλων κατοικιών, πέραν όσων στις βεβαιώσεις ρητά αναγράφονται.Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, για τους φοιτητές της Κύπρου, δεν μπορεί να  υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, ανεξαρτήτως προστατευομένων τέκνων.


- Αν ο φοιτητής ή ο γονέας έχει την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας με ποσοστό συνιδιοκτησίας όμως, στην πόλη που σπουδάζει ο φοιτητής δικαιούται του επιδόματος.
- Εάν η αίτηση χορήγησης του επιδόματος υποβάλλεται από τον

ίδιο το φοιτητή επειδή δεν εμφανίζεται προστατευόμενο μέλος στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των γονέων, η Υ.Δ.Ε. ελέγχει εάν σύμφωνα με το νόμο είναι προστατευόμενο μέλος και σε καταφατική περίπτωση θα λαμβάνει υπ’ όψη το οικογενειακό εισόδημα κ.λπ. των γονέων για τη χορήγηση ή μη του επιδόματος. Δικαιούχος στην περίπτωση αυτή είναι ο γονέας. 

Δικαιολογητικά

  1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου*.  (Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης από άτομο εκτός του δικαιούχου, απαιτείται η υποβολή απλής εξουσιοδότησης.)
  2. Πιστοποιητικό Σπουδών που χορηγείται από το Τμήμα φοίτησης. (Ο φοιτητής για να λάβει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά τουλάχιστον των μαθημάτων που προβλέπονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών των δύο προηγούμενων αντίστοιχων εξαμήνων ή του προηγούμενου έτους σπουδών, εκτός του πρώτου έτους για το οποίο απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής.)  
  3. Αντίγραφο  Εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος, φορολογικού έτους 2014 (εισοδήματα 2014) ή φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου*, αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.
    - Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2014 (εισοδήματα 2014) να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 €, προσαυξανόμενο κατά 3.000 € για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. 
    Οι Κύπριοι φοιτητές θα προσκομίζουν Φορολογική Βεβαίωση,   με το εισόδημα έτους 2014 και των δύο γονιών τους από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας τους.
    Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, για τους φοιτητές της Κύπρου, δεν μπορεί να  υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, ανεξαρτήτως προστατευομένων τέκνων.
  4. Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN) του δικαιούχου*
  5. Αντίγραφα Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9), φορολογικου έτους 2014, του δικαιούχου*, της συζύγου και όλων των προστατευομένων μελών, συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο δικαιούχος θα βεβαιώνει την ακρίβεια και την πληρότητα των αναγραφομένων στοιχείων. (Σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία και δεν υποβάλλουν Ε9, θα προσκομίζουν σχετική υπεύθυνη δήλωση).
    -Δεν πρέπει να είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών και διαμερισμάτων που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ., με εξαίρεση αυτών που βρίσκονται σε Δήμο ή Κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων. Η εξαίρεση αυτή να αποδεικνύεται με σχετική Βεβαίωση του Δήμου ή της Κοινότητας.
    Οι Κύπριοι φοιτητές θα προσκομίζουν Βεβαίωση από τη Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή της χώρας τους και Υπεύθυνη Δήλωση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, περί μη ύπαρξης άλλων κατοικιών πέραν όσων στη Βεβαίωση ρητά αναγράφονται.
  6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου*.
  7. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας φοιτητή  (Χορηγείται από το Δήμο της μόνιμης κατοικίας του φοιτητή).
  8. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 του δικαιούχου* που θα δηλώνει: «δεν έχω εισπράξει ούτε θα εισπράξω το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ακαδ. έτους 2014-15, για το ίδιο έτος, άλλη φορά». 
  9. Aπόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κατοικίας) που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή, στην οποία πόλη οι γονείς του  ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.
  10. Αντίγραφο ταυτότητας ή Διαβατηρίου (αφορά τους Κύπριους Φοιτητές)

 

*Δικαιούχος θεωρείται:

Α) Ο γονέας, στο εκκαθαριστικό του οποίου εμφανίζεται ο φοιτητής ως προστατευόμενο μέλος,

Β) Ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

- Είναι ορφανός από τους δύο γονείς

- Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού

- Είναι πάνω από 25 ετών

- Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν είναι προστατευόμενο μέλος 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολωνος
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)
«Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν»
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)