ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε όλα τα επίπεδα
ΕΕ - ΔΝΤ βρίσκουν έδαφος για να εξαπολύσουν απειλές και φοβέρες στο λαό να δεχτεί τη χρεοκοπία του
Με όχημα τις τράπεζες και τη σωτηρία τους, κλιμακώνονται οι εκβιασμοί στον κυπριακό λαό
Με το μαστίγιο των εκβιασμών και το καρότο των «εναλλακτικών σχεδίων», η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τα κόμματά της, επιτίθενται στον κυπριακό λαό, καθώς κορυφώνονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο. Οι τεχνοκράτες της λυκοσυμμαχίας κάνουν τώρα λόγο για «συστημικό κίνδυνο», ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε «λύση» πρέπει να περιέχει κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων, ενώ διαρρέονται και σενάρια για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τις εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες ότι αν δε βρεθεί «λύση» για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μετά τη Δευτέρα 25 Μάρτη, θα πάψει να διασφαλίζει τη ρευστότητά τους. «Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA (σ.σ. ειδικός μηχανισμός παροχής ρευστότητας της ευρωζώνης), δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος της ΕΕ με συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της.
Πρόκειται για απόφαση που εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σταδιακά τις κυπριακές τράπεζες σε χρεοκοπία, εάν αρχίσουν να λειτουργούν από την Τρίτη 26 Μάρτη. Η συγκεκριμένη απόφαση, λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση της Κύπρου προκειμένου να επισπεύσει τις διεργασίες για την εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ (είτε με κούρεμα των καταθέσεων, είτε από άλλη εναλλακτική πηγή, είτε σε συνδυασμό και των δυο), που αποτελούν προϋπόθεση για την υπογραφεί δανειακή σύμβαση ύψους 10 δισ. ευρώ με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η ανοιχτή απειλή της ΕΚΤ, έχει παράλληλα στόχο την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου στην επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων του μνημονίου.
Θέση για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο πήραν και οι ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, να σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα στην Ευρωζώνη». Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει προφανώς κάποιες δύσκολες επιλογές. Είναι μια κρίσιμη περίοδος. Και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας στην πορεία της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Γενικότερα, έχουμε ένα προφανές συμφέρον για την ευημερία της Ευρώπης, ως το μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο μας».
Δεδομένο το τέλος στις καταθέσεις
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι η κρίση στην Κύπρο αποτελεί «συστημικό κίνδυνο» για την Ευρωζώνη, δείχνοντας τις γενικότερες ανησυχίες των αστικών επιτελείων στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν ελεγχόμενα την κρίση. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου «να υποβάλει νέες προτάσεις με εναλλακτικές λύσεις» τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτές θα εξεταστούν στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ», θα περιέχουν δηλαδή και κούρεμα των καταθέσεων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους μικρούς καταθέτες με πλήρη εγγύηση των 100.000 ευρώ», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι πρέπει να βρεθεί μια «πιο δίκαιη λύση ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να συμβάλουν περισσότερο από τους μικρούς». Δείχνοντας τροχιοδεικτικές για το πού θα κάτσει τελικά η μπίλια του τέλους στις καταθέσεις, υποστήριξε ότι «η έκτακτη συνεισφορά από τις καταθέσεις είναι ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο».
Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει «μια εφάπαξ εισφορά» μέσω κουρέματος των καταθέσεων. «Στην προσπάθεια εξισορρόπησης του πακέτου για ένα νέο μέλλον στην Κύπρο ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε μια συμβολή των καταθετών», σημείωσε. Το βάρος, τόνισε, πρέπει «να το επιμεριστούν και εκείνοι που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο αλλά και οι μεγάλες καταθέσεις».
Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στήριξε απόλυτα την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες αν δε βρεθεί λύση. Αυξάνοντας τις πιέσεις, ανέφερε ότι «η παροχή ρευστότητας μπορεί να δίνεται μόνο στις τράπεζες που είναι φερέγγυες», και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα «ένα πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «η συνεισφορά της Ευρωζώνης δε θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ» προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, «να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους».
Δίνοντας και την πτυχή των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είπε αναφερόμενος στη Ρωσία ότι «δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πρόσθετο δάνειο και περισσότερες επενδύσεις στις κυπριακές τράπεζες», προσθέτοντας με νόημα ότι «ακόμη και αν (οι Ρώσοι) μπορούσαν να δανείσουν περισσότερα χρήματα, αυτό δε θα ωφελούσε τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Ολι Ρεν, ανέφερε ότι «η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως». Ο Σάιμον Ο' Κόνορ τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να παρουσιάσει μια «αξιόπιστη και συνεκτική λύση» εντός του χρονοδιαγράμματος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να πάρουν απόφαση «είτε πραγματοποιώντας έκτακτη σύνοδο είτε τηλεδιάσκεψη» μέχρι και τη Δευτέρα.
Σενάρια για έξοδο από το ευρώ
Την ανάγκη να «συζητηθεί ανοιχτά το ενδεχόμενο της εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη», έθεσαν επί τα τάπητος τα μέλη του Eurogroup Working Group, σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψή τους για την Κύπρο, σύμφωνα με το «Reuters». Στην τηλεδιάσκεψη, που δεν πήρε μέρος ο Κύπριος κυβερνητικός αξιωματούχος και συμμετείχαν οι υφυπουργοί των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται τα πρακτικά της συνεδρίασης - τέθηκε το ενδεχόμενο της εξόδου της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ.
Οπως αναφέρεται, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν ότι στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Κύπρος το ευρώ χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να θωρακιστεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από τις συνέπειες και να διασφαλιστεί ότι δε θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε επίσης το σενάριο να επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, ώστε να προστατευτεί η ΕΕ από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση να «παγώσει» με νόμο «κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους».
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου», ανέφερε χτες η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της. Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, διευρύνοντας το πλαίσιο των εκβιασμών προς τον κυπριακό λαό, υποστήριξε πως αν η κυπριακή κυβέρνηση «δεν αποφασίσει μία μείωση του ποσού δανεισμού κατά 5,8 δισεκατομμύρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης και τότε δε θα δοθούν χρήματα ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους». Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι «παράδοξη» η απόφαση της κυπριακή κυβέρνησης να απορρίψει την απόφαση του Γιούρογκρουπ που «η ίδια διαπραγματεύτηκε».
Δίνοντας, ωστόσο, την πραγματική διάσταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με φόντο την κρίση στην Κύπρο, ανέφερε ότι ένα νέο δάνειο από τη Ρωσία «θα αυξήσει κι άλλο το χρέος της Κύπρου και θα οδηγήσει σε άμεση αναστολή των δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να εξηγήσω στους Αυστριακούς φορολογουμένους, γιατί αναλαμβάνουμε εμείς εγγυήσεις για χρήματα των Ρώσων ή των Βρετανών».
Για «κίνδυνο μετάδοσης» και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης των συνεπειών από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, έκανε λόγο χτες ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης «Fitch», τονίζοντας ότι δημιουργεί προηγούμενο. «Η επιβολή ενός τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Αντιδράσεις από Γερμανία και Τουρκία
Σύμφωνα, εξάλλου, με την εφημερίδα «Der Handelsblatt», η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και είναι έτοιμη να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, «αν η χώρα δε συνεισφέρει τα απαραίτητα σε ένα νέο πακέτο βοήθειας». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «δεν είναι το επιθυμητό σενάριο, αλλά η απόφαση εξαρτάται από την Κύπρο».
Χτες, καταγράφηκε και η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας, αξιωματούχοι της οποίας διαμήνυσαν ότι η Αγκυρα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της. Οπως έλεγαν, «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της νότιας Κύπρου. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».
Αναδημοσίευση από το σημερινό Ριζοσπάστη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη