Στέφανος Παραστατίδης
Αδιαφάνεια στην αδειοδότηση ιδιωτικών παραρτημάτων πανεπιστημίων καταγγέλλει ο Στ. Παραστατίδης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, επανέρχεται στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, ζητώντας διαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων.

Με την πρωτοβουλία αυτή, ζητά να αποσαφηνιστεί ποιοι υπέβαλαν αιτήσεις και κατέβαλαν εγγυήσεις, εάν πρόκειται για μη κερδοσκοπικά ή κερδοσκοπικά σχήματα, καθώς και η χώρα έδρας των εμπλεκόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων, επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη ερώτηση από τον Ιούλιο παρέμεινε αναπάντητη, προκαλώντας ερωτήματα για την αδιαφάνεια της διαδικασίας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Από 10/7/2025 ο βουλευτής Κιλκίς Στ. Παραστατίδης, υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής,  είχε καταθέσει στη Βουλή Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για ουσιώδη θέματα που αφορούν την διαδικασία αδειοδότησης για τα Ν.Π.Π.Ε, όπως αυτή ορίζεται από τις διατάξεις του σχετικού νόμου (Ν.5094/2025).

Συγκεκριμένα ζητήθηκαν από την κα Ζαχαράκη τα σχετικά έγγραφα ώστε να αποσαφηνισθεί αν οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ο σχετικός νόμος αναφέρεται μόνο  σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σχήματα και αν οι προβλεπόμενες εγγυήσεις (παράβολο, εγγυητικές επιστολές, καλύπτονται από τα μητρικά ιδρύματα αφού πρόκειται για παραρτήματα τους ή τα ποσά καταβλήθηκαν από Έλληνες ιδιώτες επιχειρηματίες.

Η ερώτηση αυτή παρότι έχει παρέλθει προ πολλού η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής προθεσμία, παραμένει αναπάντητη και τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν προσκομισθεί.

Η επιλογή της Υπουργού Παιδείας να παραβιάσει θεμελιώδεις κανόνες της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου για να διατηρήσει αδιαπέραστο το πέπλο αδιαφάνειας της διαδικασίας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αφού καθημερινά υπάρχει σωρεία καταγγελιών για σοβαρές  παραβιάσεις όχι μόνο της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Για το λόγο αυτό ο Στ. Παραστατίδης αναλαμβάνει νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, ώστε ενώπιος ενωπίω στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας να απαντήσει

  • Ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα υπέβαλαν αιτήσεις για την αδειοδότηση Ν.Π.Π.Ε.; Ποια είναι η εταιρική μορφή και η χώρα έδρας τους; 
  • Ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατέβαλαν τα παράβολα και τις εγγυητικές επιστολές;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου
Δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου στο alfavita.gr: Μια νέα δυναμική στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη
«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο εκπαίδευσης και γνώσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο»
Δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου στο alfavita.gr: Μια νέα δυναμική στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη
καιρος
Ανοιξιάτικος καιρός λίγες ημέρες ακόμη – Πότε αλλάζει το σκηνικό με κρύο και βροχές
Ανοιξιάτικος καιρός έως την Τρίτη – Πότε αναμένεται η νέα «χειμωνιάτικη κατεβασιά» - Η Ελλάδα θα συνεχίσει για λίγες ημέρες να απολαμβάνει ήπιες...
Ανοιξιάτικος καιρός λίγες ημέρες ακόμη – Πότε αλλάζει το σκηνικό με κρύο και βροχές