Γονικές άδειες: όλες οι αλλαγές του Υπουργείου Εργασίας

Πολιτική 0

Αρβανίτης: «Αποκλείουν τη Χίο για τέσσερις μήνες – Η κυβέρνηση αφήνει ένα ολόκληρο νησί χωρίς αεροδρόμιο»

arvaniths
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τέσσερις μήνες χωρίς αεροδρόμιο – Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό του νησιού μέσα στον χειμώνα

Έντονη ανησυχία για τον αποκλεισμό της Χίου από την αεροπορική σύνδεση για τέσσερις ολόκληρους μήνες εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο του αεροδρομίου «Όμηρος» από τις 15 Νοεμβρίου 2026 έως τις 15 Μαρτίου 2027, λόγω προγραμματισμένων εργασιών. Ο ίδιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός των έργων δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα με σημαντικά περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης.

Όπως επισημαίνει, η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης χωρίς να έχουν προηγουμένως εξασφαλιστεί αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τους κατοίκους, τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του νησιού. Μάλιστα, κάνει λόγο για μια κατάσταση κατά την οποία η Χίος κινδυνεύει να μείνει με μόλις τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια την εβδομάδα προς τον Πειραιά, αριθμός που, όπως τονίζει, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός ολόκληρου νησιού.

Ο Κώστας Αρβανίτης υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση στην υγεία, η δυνατότητα μετακίνησης, η εκπαίδευση και η επικοινωνία με την υπόλοιπη χώρα δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά βασικά δικαιώματα των νησιωτών. Για τον λόγο αυτό, ζητά από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση για όλη τη διάρκεια των εργασιών, ασφαλείς λύσεις για τις επείγουσες και προγραμματισμένες υγειονομικές μετακινήσεις, καθώς και ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.

Στην παρέμβασή του συνδέει το ζήτημα της Χίου με τη συνολικότερη δυσκολία διατήρησης της ζωής στα νησιά. Αναφέρεται, μάλιστα, στην πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη με θέμα «Να μπορείς να ζεις στον τόπο σου», όπου, όπως σημειώνει, αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας. Η απομάκρυνση υπηρεσιών, η υποβάθμιση των υποδομών και οι ολοένα δυσκολότερες μετακινήσεις δημιουργούν συνθήκες που οδηγούν πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, στην εγκατάλειψη του τόπου τους.

«Αυτός είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην ερήμωση των νησιών. Και δεν μπορούμε να τον αποδεχτούμε», τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Χίος δικαιούται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ουσιαστική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής στέλνει μήνυμα προς την Πολιτεία, αλλά και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπογραμμίζοντας ότι η νησιωτικότητα και η προστασία των ακριτικών περιοχών δεν μπορούν να εξαντλούνται σε διακηρύξεις. Όπως σημειώνει, το δικαίωμα των πολιτών να ζουν στον τόπο τους πρέπει να διασφαλίζεται στην πράξη, με υποδομές, συγκοινωνίες και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

ΑΤΜ στο εξωτερικό: Πώς θα καταλάβετε αν σας χρεώνουν έξτρα προμήθεια

13ος και 14ος μισθός: Στο Δικαστήριο της ΕΕ το ερώτημα για τα δώρα στο Δημόσιο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πολιτική