μέγαρο Μαξίμου
Υπάρχει βέβαια και το βασικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας, που δεν είναι άλλο από την αύξηση των μισθών. Στόχος είναι μέχρι το 2027 να έχει φτάσει ο κατώτατος μισθός στα  950 ευρώ και ο μέσος μισθός  στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα

Μία εβδομάδα… φωτιά ξεκινά για την κυβέρνηση, καθώς μία σειρά κινήσεων δρομολογούνται σε πολλαπλά μέτωπα. Σήμερα δίνεται σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη για την ψήφο των ομογενών, ενώ έρχονται τα επίσημα αποκαλυπτήρια του οικονομικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή  μέσα στο μήνα. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη για την επόμενη τετραετία. Η πρώτη κίνηση γίνεται σήμερα, οπότε και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους (με στόχο να ψηφιστεί μέσα στο μήνα). 

Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει  την ρύθμιση που είχε καταθέσει το 2021 και η οποία δεν είχε μπει σε εφαρμογή καθώς δεν είχαν υπάρξει 200 «ναι» από βουλευτές. Ειδικότερα τότε είχαν συγκεντρωθεί 190 θετικές ψήφοι από τους  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης και έτσι δεν πέρασε η συγκεκριμένη διάταξη. Και παρέμεινε σε ισχύ ο νόμος που είχε ψηφιστεί το 2019 από  288 βουλευτές και που προέβλεπε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπορούν οι Έλληνες που μένουν  στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους 

Τώρα στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να αρθούν οι περιορισμοί που είχαν μπει για να εξασφαλιστεί τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία.  Να σημειωθεί πως στις πρόσφατες εκλογές περίπου 22.000 απόδημοι είχαν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Στο μεταξύ έτοιμο είναι και το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες για την φετινή χρόνια και για το 2024. Μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το Youth Pass για τους νέους, την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές και μια σειρά από άλλες ευνοϊκές διατάξεις. 

Η κυβέρνηση «μαρσάρει» και στόχος είναι το εν λόγω νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέσα στο μήνα, ώστε να ακολουθήσει το νομοσχέδιο που θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Παράλληλα μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεχιστούν οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία και ήδη η αρχή έγινε από το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υγείας και το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι προτεραιότητες της τετραετίας 

Τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ειδικότερα εστίασε στο πεδίο της οικονομίας, δίνοντας βαρύτητα στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, στην υποχώρηση  της ανεργίας στο 8% και στην αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ (αυτή τη στιγμή είναι στο  50% στις εξαγωγές  αγαθών και υπηρεσιών).

Υπάρχει βέβαια και το βασικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας, που δεν είναι άλλο από την αύξηση των μισθών. Στόχος είναι μέχρι το 2027 να έχει φτάσει ο κατώτατος μισθός στα  950 ευρώ και ο μέσος μισθός  στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα επίσης από τα βασικά στοιχήματα του Μαξίμου είναι η υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων στην υγεία. Επίσης ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι η συνέχιση του ψηφιακού κράτους αλλά και η δρομολόγηση μιας σειράς κινήσεων στην παιδεία αλλά και στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Νέα πρόγνωση Μαρουσάκη: Έρχεται το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης - Πού θα δείξει το θερμόμετρο ακόμα και 44 βαθμούς - Πότε θα πάρουμε ανάσα... δροσιάς | Έθνος (ethnos.gr)

Συγκινητικό βίντεο στο TikTok με 66 εκατ. προβολές: Παιδί ζητά από τους γείτονες να τον βοηθήσουν να βρει φίλους | Έθνος (ethnos.gr)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 30-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

panelladikes_02
Πανελλήνιες 2024: Οδηγός για υποψήφιους με αναπηρίες, αυτισμό, δυσλεξία, κατάγματα, κ.α
Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τις προφορικές ή γραπτές Πανελλαδικές εξετάσεις του 2024, τη διαδικασία και τις προθεσμίες κατάθεσης των απαραίτητων...
Πανελλήνιες 2024: Οδηγός για υποψήφιους με αναπηρίες, αυτισμό, δυσλεξία, κατάγματα, κ.α
daskala
Εκπαιδευτικοί «δια πάσαν νόσον»: Πόσο όμως η εκπαιδευτική πολιτική αφήνει περιθώρια για παιδαγωγικές ανάσες;
Και τώρα οι εκπαιδευτικοί… ως βοηθοί εισαγγελέα στην εκπαίδευση της υποκρισίας!
Εκπαιδευτικοί «δια πάσαν νόσον»: Πόσο όμως η εκπαιδευτική πολιτική αφήνει περιθώρια για παιδαγωγικές ανάσες;
daskala
Σχολεία: Αναπληρωτής σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς
Ο μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών από την αρχή της Μεταπολίτευσης καταγράφεται σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στοιχείο που αποτελεί τεράστια...
Σχολεία: Αναπληρωτής σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς
φοιτητες
Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία - Φοιτητές το αναζητούν ακόμη
Πολλοί δικαιούχοι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη το στεγαστικό επίδομα, ενώ έχουν κάνει αίτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου
Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία - Φοιτητές το αναζητούν ακόμη