kyriakos mitsotakis
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS
Προ των πυλών οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος - «Κλείδωσαν» τα ποσά

«Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για το Εθνικό Σχέδιο που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και το κυβερνητικό επιτελείο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega πριν λίγες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι «υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα μια στήριξη της κυβέρνησης, η οποία κυρίως απέδωσε σε όσους είχαν κατανάλωση μέχρι 300 kWh στην κύρια κατοικία τους και είδαν πολύ μικρές αυξήσεις. Παράλληλα υπήρξε και μια στήριξη για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο όσοι είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση είδαν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες. Από δω και πέρα με το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση, μια πολύ ουσιαστική βοήθεια και στήριξη και σε εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις, οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα δραστικά μειωμένους λογαριασμούς και για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επεσήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή στην αγορά ρεύματος είναι αρκετά πολύπλοκος. Είναι μια αγορά με πολύ μεγάλες στρεβλώσεις, δύσκολο να κατανοηθεί και να εξηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί. Είπε ωστόσο ότι «Αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι ότι θα δει μικρότερους λογαριασμούς και για έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η παρέμβαση που θα κάνουμε προφανώς θα έχει αντανάκλαση και στη ρήτρα αναπροσαρμογής αυτό όμως που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι η παρέμβαση που θα κάνουμε θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να πληρώνουν το ρεύμα πολύ φθηνότερα σε σχέση με την τιμή που το πλήρωναν από τότε που άρχισαν οι αυξήσεις και μετά».

Επανέλαβε ότι στην τιμή της λιανικής τιμής ρεύματος η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κάτω από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που συχνά κανείς επικαλείται στον δημόσιο διάλογο.

Σε ερώτηση για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η μείωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε, όπως είπε, το περίγραμμα, τονίζοντας ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις έτσι ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς το ύψος το χρηματικό και το οικονομικό της παρέμβασης. «Δεν θα είναι λίγα χρήματα αλλά θα είναι χρήματα τα οποία αγγίζουν τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», είπε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κοινωνία δεν αντέχει. Ο λόγος που η παρέμβαση αυτή έρχεται τώρα είναι ότι μια τέτοιου είδους παρέμβαση που θα περιελάμβανε όλους, απαιτούσε πόρους αλλά και μηχανισμό και έπρεπε να τηρηθούν σωστά ορισμένα πράγματα», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά διαπιστώνουμε όλοι ότι η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται η ΕΕ δεν είναι αυτή που απαιτούν οι συνθήκες και που θέλει κι ο κόσμος. «Εμείς προετοιμάζουμε και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το σχέδιό μας, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή γρήγορα, νομίζω από τον Ιούνιο. Αυτά που περιμένουμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε από την ΕΕ είναι μια παράλληλη διαδικασία».

Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και πρόθεση και το πνεύμα πολλών παρόχων και πάντως σίγουρα της ΔΕΗ είναι να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για να μην μένει κανένας χωρίς ρεύμα. «Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς σε ερωτήσεις γενικές αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να μην κόβεται το ρεύμα. Θέλω όμως , για να είμαι απολύτως ειλικρινής και για να έχουμε και μία εικόνα όλοι όσοι συζητάμε γι’ αυτό το ζήτημα να πούμε ότι η ιστορία των διακοπών ρεύματος δεν είναι κάτι καινούργιο, που μας έρχεται τώρα με τις ανατιμήσεις. Το 2017 είχαμε περίπου 200 χιλιάδες διακοπές, το 2018 είχαμε 220 χιλιάδες διακοπές. Έχω την αίσθηση ότι ο αριθμός για τον οποίο μιλάμε τώρα απέχει αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες από τις διακοπές που είχαμε το '17 ή το '18 χωρίς να έχουμε τότε ενεργειακή κρίση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

oplosxoleio
Ασύλληπτο! Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να φέρουν οπλισμό στο σχολείο, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Ο νόμος προβλέπει προϋποθέσεις: Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να φέρουν οπλισμό πρέπει, μεταξύ άλλων, να περάσουν πρώτα 40 ώρες «βασικής εκπαίδευσης...
Ασύλληπτο! Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να φέρουν οπλισμό στο σχολείο, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η Βουλή
ΔΑΣΚΑΛΑ
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα...
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
10 γυμνασιο παπαγου
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
Λήγει το σχολικό έτος κι ακόμα να καλύψουν τα κενά -και μάλιστα στην Αθήνα, στου Παπάγου! Στα «κάγκελα» οι γονείς...
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
w29-81121enisxytikhdidaskalia.jpg
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
Το πρεκαριάτο, από το λατινικό precarious (που σημαίνει αβέβαιος, ανασφαλής), είναι όρος που εμφανίζεται από τη δεκαετία του '80 για τα σύγχρονα...
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...