Tην πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, για την Ελλάδα της νέας εποχής, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για παροχές.
"Δεν ήρθα να μοιράσω παροχές, αλλά να μοιραστώ μαζί σας το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής", δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι το ελάχιστο δυνατό μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια.
Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά
Το όραμα που παρουσίασε μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση "να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά", την οποία χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι το όραμα του στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που είναι η ανάκτηση της εργασίας, το κοινωνικό κράτος και η εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως η δίκαιη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και η ενίσχυση της εργασίας, καθιστούν ακόμη πιο ευκρινείς τις διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών προγραμμάτων που συγκρούονται, αφού βαθαίνουν τις διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη που βασίζεται στην συντριβή της εργασίας, την πλήρη αποσάρθρωση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας ασφάλισης και την ανάπτυξη μονάχα υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
"Δικαιωθήκαμε"
"Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε", τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες. Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης".
Πιθανότητα για μέρισμα και αποκατάσταση αδικιών
Επισήμανε πως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες.
Έτσι η κυβέρνηση, πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχει σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, θα προχωρήσει στην αποκατάσταση αδικιών, που προκάλεσαν τα μνημόνια, και θα επιστρέψει στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν.
Για το θέμα των συντάξεων
"Η μεγάλη αγωνία αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019" είπε ο πρωθυπουργός και σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων παρατήρησε: "Θέλω να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, όπου θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.
Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό".
Δίκαιη ανάπτυξη
"Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη. Και το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη", είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως ο πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας.
Να γίνει η Ελλάδα το νέο παγκόσμιο πρότυπο, το νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας.
Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες.
Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10%.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια και να μην επιτρέψουν η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Δέσμευση για επενδυτική έκρηξη
"Η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο, για να πετύχουμε τη παραγωγή νέου πλούτου και την μείωση της ανεργίας", είπε και ανέλαβε προσωπική δέσμευση ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί με στόχο μια "επενδυτική έκρηξη" στην Ελλάδα.
Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις
Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε έξι κρίσιμους τομείς και είναι οι εξής:
1. Δημόσια διοίκηση.
με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το νέο σύστημα κινητικότητας και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού
με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα
με την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου
2. Η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας
Με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα 'Ασκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019
3. Δικαιοσύνη.
Με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη
Και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
4. Χωροταξικός σχεδιασμός.
Με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων
Την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019
Την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021
5. Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή.
Με τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Με την υλοποίηση του Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ με κονδύλια ύψους 410 εκατ. ευρώ.
6. Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Προχωράμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.
Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.
Αύξηση του κατώτατου μισθού
Στον τομέα της ανάκτησης της εργασίας δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα στη νέα φάση.
1. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
2. Η αύξηση του κατώτατου μισθού.
"Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς", είπε ο πρωθυπουργός.
Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
Αναφέρθηκε στη στήριξη και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και σημείωσε:
Στο χώρο της Δημόσιας Υγείας καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση. Σήμερα η κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται στα πόδια του ξανά.
Υλοποιήσαμε την δέσμευση για πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας. Ενισχύσαμε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με επιπλέον προσωπικό. Και για πρώτη φορά από το 2016 και μετά το ισοζύγιο προσλήψεων/ αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό. Προχωρήσαμε επίσης στην εμβληματική μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που εισάγει ένα νέο πρότυπο για τη χώρα μας.
Κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για την μεταμνημονιακή εποχή είναι:
Η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών
Η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση
Η μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές
Η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
Η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο
Η Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Ωνάσης για την έμπρακτη στήριξη τους στη μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρας μας.
Στον χώρο της Παιδείας οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλάζουν σταδιακά την εικόνα.
"Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η επιτυχία όμως αυτή, παίρνει τέτοια διάσταση γιατί αποδεικνύει την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, του παλιού πολιτικού συστήματος. Και μέσω αυτής της προκλητικής αδιαφορίας αποδεικνύεται ότι οι 'Αριστοι δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς από ότι φαίνεται δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους «Κληρονόμους», όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ".
Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας είπε πως "με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 στα 2 δις για το 2018, ενώ έχουμε θέσει στόχο οι δαπάνες αυτές μέχρι το 2022 να αγγίξουν τα 4 δις. Με την υλοποίηση του στόχου αυτού, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας θα φτάσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008".
Τον Οκτώβριο η εκκίνηση των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εκκινήσει τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Για να υλοποιηθούν, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους.
Το όραμα για τη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο όραμα του για τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως δεν έχει τη μίζερη θέση της συμπρωτεύουσας, αλλά έχει έναν ξεχωριστό, πρωταγωνιστικό ρόλο, τον ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα κατέχουν τη θέση του ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων.
Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το γεωπολιτικό σταυροδρόμι του κάθετου με τον οριζόντιο διάδρομο των αγωγών φυσικού αερίου. Και την ίδια στιγμή με τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, επιτυγχάνεται η ασφαλής και γρήγορη διακίνηση εμπορευμάτων από τα λιμάνια μας προς την Κεντρική Ευρώπη. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη εκκινούν στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το κέντρο του βαλκανικού δακτυλίου των Μεταφορών.
Πόλη ανοιχτών οριζόντων
"Στη Θεσσαλονίκη ταιριάζει ο ανοιχτός ορίζοντας των συνεργασιών, του εμπορίου, της συνανάπτυξης και της συνεργασίας", τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Γιατί έτσι οραματίζομαι τη Θεσσαλονίκη: Πόλη ανοιχτή, πόλη επικοινωνίας, δημοκρατίας και προόδου. Πόλη αυτοπεποίθησης και δημιουργίας. Πόλη πολιτισμού".
Επισήμανε ότι τήρησε τις δεσμεύσεις του για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, για τον ΟΑΣΘ, για την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης.
Νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο του ΠΑΟΚ
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, στην παραχώρηση του χώρο του στρατοπέδου στην 'Ανω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η ανάπλαση της ΔΕΘ
Επίσης προχωρά άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ.
Στόχος το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης.
"Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καρδιά της Βαλκανικής συνανάπτυξης, κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη, όχι πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά. Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις. Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Που ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο. Που μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων. Που καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων".
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ και μίλησε για τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τις δύο χώρες.
Πριν από τον πρωθυπουργό μίλησαν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, που ανακοίνωσε ότι μέρος των εισπράξεων από τη φετινή διοργάνωση θα διατεθεί για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, μέσω της Εθνικής Τράπεζας, και τον αγιασμό έκανε ο μητροπολίτης Ανθιμος.
Το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο είχε γεμίσει ασφυκτικά και πολλοί που δεν χώρεσαν να μπουν έμειναν απέξω και παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού από γιγαντοοθόνη.
Το ακροατήριο χειροκρότησε πολλές φορές με θέρμη τον κ. Τσίπρα και ιδιαίτερα κατά την είσοδο του στον χώρο και στις αναφορές του για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς (υγεία, παιδεία, πρόνοια), στην ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης των κοινωνικών στρωμάτων, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ανακοίνωση για την κατασκευή γηπέδου του ΠΑΟΚ.
Νίκος Ρούμπος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη