Thumbnail
Τα μνημονιακά μέτρα τα ονομάζουν "Εκσυγχρονισμό" οι δανειστές,

Η  Ανίκα Μπράτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε σήμερα την πρόταση των δανειστών προς την χώρα μας.

Η πρόταση με τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας στηρίζεται πάνω στους παρακάτω πέντε πυλώνες 

  • Πρώτον, στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτυχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018,
  • Δεύτερον, σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Τρίτον, στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Τέταρτον, στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.
  • Πέμπτον, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Η Α. Μπράιτχαρτ σημείωσε πως οι στόχοι του 2015 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί οι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν ζητούν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ που έθετε το πρόγραμμα. Επιπλέον, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος έχει και αυτός αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018. «Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση» ανέφερε.

Αυξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση  πρόωρων συντάξεων

Από την εκπρόσωπο του Μοσκοβισί τονίστηκε πως οι δανειστές δεν ζητούν περικοπές συντάξεων αλλά σημειωσε πως

το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία. Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Μισθοί

Όπως ανέφερε η Ανίκα Μπράιτχαρτ οι θεσμοί δεν ζητούν μειώσεις στους μισθούς αλλά τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα με δημοσιονμοικά ουδέτερο τρόπο και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. 

Προφανώς τόσα χρόνια μνημόνιο η λιτότητα, οι τεράστιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ήταν στα πλαίσια αυτού του εκσυγχρονισμού που ζητάει η κυρία Μπράιτχαρτ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Τι θα γίνει την εβδομάδα που έρχεται σε Δημοτικά και Γυμνάσια

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριες από την διαφθορά!
«Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριές μας και τις οικογένειές τους από την διαφθορά , από το σύστημα που την γεννά , από τους...
Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριες από την διαφθορά!
Εκλογές
Β' ΕΛΜΕ Αμαρουσίου: Το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για μια Αγωνιστική Παρέμβαση
Εκλογές στο ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ Αμαρουσίου: Το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για μια Αγωνιστική Παρέμβαση
Β' ΕΛΜΕ Αμαρουσίου: Το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για μια Αγωνιστική Παρέμβαση
ergasia
Άλλες χώρες εφαρμόζουν τετραήμερη εργασία, στην Ελλάδα έρχεται επισήμως η εξαήμερη: Τι αλλάζει
Αλλάζουν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή εξαήμερης εργασίας από 1η Ιουλίου
Άλλες χώρες εφαρμόζουν τετραήμερη εργασία, στην Ελλάδα έρχεται επισήμως η εξαήμερη: Τι αλλάζει
teachers1-665x365.jpg
1000 εκπαιδευτικοί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και πολλοί/ες με περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας, καλούνται για αξιολόγηση
Εκπαιδευτικοί: "Ο αυταρχισμός του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης που ορίζει την αξιολόγηση 1.000 περίπου εκπαιδευτικών της...
1000 εκπαιδευτικοί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και πολλοί/ες με περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας, καλούνται για αξιολόγηση